Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кирил и Методий са българи и кирилицата е създадена в Плиска, потвърждава руският учен Андрей Кудин

БЪЛГАРСКАТА ТЕЗА

Кирил и Методий са българи и кирилицата е създадена в Плиска, потвърждава руският учен Андрей Кудин

"Неразгаданите мистерии на България" превърна българската история в бестселър", коментира Божидар Димитров след излизането на втория том на книгата

Паметникът на "Св.Св. Кирил и Методий" в Пазарджик (Снимка: Shutterstock)

Руският професор Андрей Кудин, който е завършил престижния Московски държавен институт по международни отношения и Православна духовна академия "Св. св. Кирил и Методий", издаде втори том на книгата с търговското заглавие "Неразгаданите мистерии на България".

Проф. Божидар Димитров (Снимка: BulFoto)

Ето какво каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров за книгата:

"Две седмици след отпечатването й, тя вече е една от най- продаваните книги у нас. Книжарници "Хеликон" я поставят на първо място по продажби в раздел "Нехудожествена литература".

В същото време по книжарниците се харчи като топъл хляб и петият тираж на първия том. Руското издание на книгата жъне успех и в Русия - многохилядният й тираж е изчерпан отдавна.

Казвам всичко това, защото е важно да се знае, че тази набираща популярност книга, твърдо защитава българските национални тези. Последният руски автор, който компетентно и успешно е правил това, бе покойният голям учен, Дмитрий Лихачов.

Но защо книгата на един руски автор по чувствителни теми на българската история се харесва толкова много на уважавания български читател?

Може би причината е фактът, че Андрей Кудин обича и познава България повече от мнозина българи. Читателят усеща тези неща. А може би помага обстоятелството, че авторът е руснак? За разлика от нас той гледа дистанцирано на ред исторически събития, свързани с България, анализира ги безпристрастно и прави обективни коментари. Именно в този подход се вижда добрата страна на ракурса отстрани върху българската история.

Проф. Андрей Кудин

Авторът нерядко дава различни версии на вече утвърдени исторически тези и по този начин индиректно спори с наши и чужди авторитети /в това число и с автора на тези редове/. Богословската академия, която Андрей Кудин е завършил, му дава възможност да представя свои не само оригинални, но и задълбочени версии за редица догадки в българската история, по които все още се спори.

Защо траките винаги са подкрепяли Троя?

Участвали ли са българи в армията на Ахил?

Как така в родното място на Александър Македонски още говорят български език?

Колко е струвало въвеждането на българската азбука?

Къде е софийският дворец на Константин Велики?

Как умира император Балдуин?

Прост свинар ли е бил Ивайло или висш военен аристократ?

Как Боянският зограф е изпреварил великият художник Джото от Флоренция?

Защо фанатизирани мюсюлмани строят църкви и манастири?

Кой манастир в Странджа променя православието?

Как един български митрополит успя да обедини Руската църква?

Защо Бисмарк остави Варна в границите на България?

Как така убити германски войници в Крим изплуваха на къмпинг "Градина"?

Защо Александър Стамболийски изгони белогвардейците от България?

Относно кирилицата, авторът подчертава решаващата роля на княз Борис I, защото утвърждаването на азбуката изисква материален ресурс, какъвто притежава само една държавна власт. Андрей Кудин пише, че нямаме основание да се съмняваме в думите на историка Теофилакт, който заявява, че азбуката е създадена от Климент Охридски.

Това са само част от въпросите, на които Андрей Кудин предлага свои компетентни версии. Убеден съм, че и вторият том на "Неразгаданите мистерии на България", събрал неговите изследвания върху редица спорни въпроси в българската история, които той нарича "мистерии", ще претърпи не едно и две издания. А това е прекрасно, защото книгата - особено руското й издание, е полезна за България.

И може би е добре хората, които управляват България, да я прочетат, защото този руски автор се явява най-добрият български посланик и популяризатор", завършва проф. Димитров.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Книгата съдържа 39 разказа или истории, избрани от самия автор

Своенравните деца се завръщат в книгата "В небивал сън"

Четвъртата част от култовата фентъзи поредица на Шонин Макгуайър е вече на българския пазар

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

"Не съм спирал да пиша статии дори в най-трудните ситуации", споделя 86-годишният Льоса, носител на Нобелова награда за литература за 2010 г.

"Жива" от Ина Ясипова - българка, живееща в Австралия, улавя скритата душа на България (откъс)

Българската писателка ни връща назад към корените и традициите в дебютния си роман