Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един от най-големите фламандски писатели Кун Петерс пристига за "Пловдив чете"

ЕВРОПЕЙСКА ЛИТЕРАТУРА

Един от най-големите фламандски писатели Кун Петерс пристига за "Пловдив чете"

Писателят ще има премиера и в София

Кун Петерс (Източник: Издателство "Персей")

Един от най-големите фламандски писатели - Кун Петерс, пристига за участие във фестивала "Пловдив чете" на 1 октомври от 18 ч. във "Винтидж хаус", а на 2.10. от 17:00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще се състои премиерата на българското издание на магичния му роман "Изцелителят".

Кун Петерс (1959) е автор на богато, заслужило много награди творчество. Дебютира през 1988 г. С книгите си "Пощальонът" и "Голям европейски роман" печели награди и известност. Преведен е на множество езици.

За новия си роман "Изцелителят" Кун Петерс получава престижната литературна награда ЕСИ, а освен нея и наградата на читателите. Книгата излиза на български в превод на Анета Данчева-Манолова и издание на "Персей". Преводът е реализиран с подкрепата на "Литература на Фландрия" и програма "Творческа Европа". Оценките за романа са: Литературна магия. Майсторски изграден сюжет, разказан завладяващо. Формулата, която обяснява защо се превръщаме в хората, които сме. Не бива да се стремим да търсим истината, а извора.

В "Изцелителят" младият Реми е преследван от неудържими сънища и гласове под въздействие на историите на чичо си за духа, който властва навсякъде, за чернокожия войник, донесъл със себе си чудати вярвания, предания и обичаи. Когато Реми съобщава на родителите си, че е усетил в себе си призвание и че иска да постъпи в ордена на йезуитите, никой не може да го разбере. Но вътрешният му даймон - тайнственият посредник от някакъв невидим свят - не го оставя на мира и непрестанно му повтаря, че трябва да изцелява хората. Старите предания и личните духовни търсения подтикват Реми да поеме към самото сърце на Африка, за да открие жадуваните отговори.

След няколко десетилетия Реми вече е професор психоаналитик, чийто ученик тръгва по неговите дири и стига дори до далечното и екзотично Кванго, за да открие истините, пазени от преподавателя му.

"Изцелителят" - кого изцелява той и от какво? Дали е професорът психоаналитик в университетския град Льовен, с целия си високо интелектуален арсенал от Фройд до Лакан, или заклинателят Кхуундзи, с прилеповите отвари и зловещи фетиши в сърцето на Африка; и дали те двамата всъщност не са едно и също нещо, търсачи в дълбините на човешката душа. "Защото всеки един от нас, във всеки момент от времето, по всяко място на света, дири собствените си тъмни загадки" - казва авторът.

Още

46 португалски писатели пишат колективен роман, вдъхновен от пандемията

46 португалски писатели пишат колективен роман, вдъхновен от пандемията

Как да се излекуват онези, които таят в себе си скрито наследство от неведоми предци, как да се прогони вината, без значение защо е дошла? "Ние не току тъй сме тези, които сме", казва един от героите. И нищо не е напълно ясно в мъглата на съществуването, сред нея се различават само духове. Даймони, ги назовава героят във Вестхук - но това съвсем не означава демони. Напротив, даймоните са добри, защото са полубогове в безбожния свят, те са вестители, същества-посредници.

Кун Петерс поднася магична, елегантна творба, която деликатно се докосва до дълбоки екзистенциални теми. Тя ни повежда на увлекателно пътешествие, надминаващо границите на страни, епохи и култури.

 Отзиви за книгата:

 "С кристално чист стил, без следа от размита терминология, в "Изцелителят" Петерс извършва ни повече, ни по-малко литературна магия. -Волкскрант

 "Давид ван Рейбрук ни даде монументалното документално произведение "Конго", но понеже Кун Петерс смяташе, че все още не е написан големият роман за Конго, той реши да го направи лично. Резултатът? Майсторски изграден сюжет, разказан завладяващо. Талантливо измислен, чист и пропит с илюстрации разказ в разказа. Не като документална фикция или като постмодерен ефектен трик, а по-скоро, както изглежда, защото именно това е бил най-честният начин да разкаже за един селски син от Вестхук, който заминава като йезуит за бившата колония." - "Хюмо"

 "Кун Петерс, писател и антрополог, изследва едновременно и черното, и бялото, за да открие формулата, която обяснява защо се превръщаме в хората, които сме." - Стандарт

 "Този роман е поредното доказателство, че Петерс е един от най-интелигентните ни автори." - Ниюзблад

Още

Почина испанският писател Хуан Марсе

Почина испанският писател Хуан Марсе

Още

Деян Енев: Писателите са разузнавачите на обществото, които първи проникват в дълбокия тил на бъдещето

Деян Енев: Писателите са разузнавачите на обществото, които първи проникват в дълбокия тил на бъдещето

Още

Тринадесет писатели са номинирани за престижната награда "Букър"

Тринадесет писатели са номинирани за престижната награда "Букър"

Още

Трима автори повишиха авторитета на съвременната македонска литература

Трима автори повишиха авторитета на съвременната македонска литература

Още

Творбите на писатели от Молдова, България,  Бразилия и Италия бяха събрани в "Бесарабски гердан"

Творбите на писатели от Молдова, България, Бразилия и Италия бяха събрани в "Бесарабски гердан"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

БАН публикува енциклопедично издание за своята 150-годишнина

В научнопопулярна и достъпна форма изданието представя съвременния облик на БАН и нейния научен потенциал

Книга-събитие: Красив роман за концлагерите и смъртта (ОТКЪС)

Вълнуващата творба на чешкия писател Франтишек Тихи излезе от печат в Издателство "Персей"

Две българки са номинирани за литературната награда "Астрид Линдгрен" за 2021 г.

Писателката Юлия Спиридонова и илюстраторката Капка Кънева са в списъка с общо 263-ма кандидати от 69 страни

Подчинение, покорство, желание, ярост и болезнена интимност - "Хотел "Ирис" (ОТКЪС)

Японската писателка Йоко Огава има внушителен списък с отличия в биографията си

Салонът на книгата в Париж ще се проведе през месец май 2021 г.

Понастоящем таванът на ограничението е събирането на повече от 1000 души на едно място

Рядка книга с пиеси на Шекспир беше продадена на търг" за 9,97 милиона долара

Сред пиесите в нея са "Макбет", Бурята", "Както ви харесва"