Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

ЛИТЕРАТУРНИ ВДЪХНОВЕНИЯ

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

"Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино" ни очаква на 15 октомври от 17:00 до 21:00 ч. в Casa Libri

Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино (Източник: Фондация "Прочети София")

Третото събитие от годишната програма на "Литературни срещи" на фондация "Прочети София", продължава през октомври в партньорство с кино-литературния фестивал Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София.

Още

"Трудни любови" от Итало Калвино

"Трудни любови" от Итало Калвино

През пролетта на 2023 г. започна второто издание на поредицата от литературни събития, които се провеждат няколко пъти в годината с различни гости и в разнородни формати.

Есенните "Литературни срещи" ще бъдат нови и с акцент, какъвто досега не е бил включван в тях.

Освен че фокусът ще бъде върху творчеството само на един автор, поводът е вдъхновен от годишнина от неговото рождение.

"Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино" ни очаква на 15 октомври от 17:00 до 21:00 ч. в Casa Libri.

Още

Вълшебна притча от Итало Калвино

Вълшебна притча от Итало Калвино

15 октомври 1923 г. е датата, на която е роден италианският писател, признат за един от най-добрите стилисти, космополит, експериментатор, "литературен хамелеон", сравняван с Борхес. Калвино е роден в Куба, но две години след това родителите му се връщат в Италия.

През 1941 г. той е приет във Факултета по агрикултура в университета в Торино. По същото време започва да пише разкази, поезия и текстове за театър. Няколко години по-късно записва филология, тогава става и член на италианската комунистическа партия. Пише първия си роман на 23-годишна възраст.

През целия си живот сътрудничи на редица списания и вестници.

Още

Какви са "Невидимите градове" на Итало Калвино?

Какви са "Невидимите градове" на Итало Калвино?

Пътува много и обикаля Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания и Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в България с произведения като "Баронът по дърветата", "Несъществуващият рицар", "Разполовеният виконт", "Космически комедии", "Марковалдо, или сезоните в града", "Невидимите градове", "Ако пътник в зимна нощ", "Паломар" и "Американски лекции: шест предложения за новото хилядолетие".

Тенденция, която "Прочети София" следва във всички издания на "Литературни срещи" е смесването на изкуства и подходи към разнообразни теми.

Есенните Срещи ще предложат различни входове към богатата биография и творчество на Калвино. Затова и събитието ще започне с пърформанса "Господин Паломар" на режисьорката Валерия Вълчева, с участието на актьора Александър Тонев и пианистката Инес Симеонова. "Паломар" е последното произведение на Итало Калвино. Както признава самият автор, "Паломар" силно се различава от останалото му творчество. Книгата представлява поредица от свързани разкази за г-н Паломар, който наблюдава света отвън.

"В този роман има много автобиографични елементи и изследователите го определят като романът, който най-добре описва истинската същност на автора. Паломар е Калвино: има жена и дъщеря като героя си, ходил е в Мексико като него, живял е в Рим и Париж (Калвино живее и работи във френската столица 7 години, където се запознава с Раймон Кьоно, Роланд Барт, Борхес и др.), дори е мълчалив като героя си.", пише преводачът и преподавател Сава Славчев, който ще бъде и модератор на дискусията "Писателят, който играе с жанровете, стила, началата".

Още

Бляскави кинопремиери в програмата на Синелибри 2023

Бляскави кинопремиери в програмата на Синелибри 2023

Тя ще започне в 18:00 ч. отново в Casa Libri и в нея ще участват още литературната теоретичка Ани Бурова, писателят, преводач и доктор по философия Валентин Калинов и писателят, книжар, кино и литературен критик Мартин Касабов.

Дискусията ще проследи различните стилове, в които пише Калвино - от неореализъм до постмодернизъм, преплитане на жанрове, метатекстуалност, експерименти. Ще се обърне към богатата на събития, дейности и включване в различни интелектуални кръгове биография на иначе затворения автор. Ще изведе връзката с науката, вкуса към иронията и постоянния стремеж да се изясни света. Както и близостта до читателя и лекотата в писането.

Но този разговор няма да засяга единствено творчеството на Итало Калвино, а ще обърне внимание на по-общите въпроси за писателят днес и тенденциите в литературата.

След като миналата година в есенните "Литературни срещи" бе очертана една характерна тенденция на съвременната литература, свързана с "действителния случай" и автофикцията, този път ще бъде поставен въпросът за мястото на въображението; за интелектуалната игра; за историите, родени от други книги, а не задължително от действителността; за детайлното вглеждане в света, който е описан в подробности, но за който пишещият остава чужд и встрани.

"Литературни срещи есен" ще завършат с четене на авторски текстове, вдъхновени от "Ако пътник в зимна нощ", които писателите Яна Букова, Валентин Калинов, Поли Муканова, Мартин Касабов, Екатерина Григорова, Тодор П. Тодоров ще напишат специално за събитието. 

 

Програма:

17:00 - 17:40 ч. Пърформанс "Господин Паломар", режисьор: Валерия Вълчева; актьор: Александър Тонев; пианистка: Инес Симеонова
18:00 - 19:30 ч. Дискусия: "Писателят, който играе с жанровете, стила, началата", модератор: Сава Славчев; Участници: Ани Бурова, Валентин Калинов, Мартин Касабов
20:00 - 20:40 ч. Авторски текстове, вдъхновени от "Ако пътник в зимна нощ", автори: Яна Букова, Валентин Калинов, Поли Муканова, Мартин Касабов, Екатерина Григорова, Тодор П. Тодоров

"Литературни срещи есен" са безплатни и свободен достъп. Поради ограничение в местата, единствено за пърформанса "Господин Паломар" ще бъде необходимо предварително записване тук. 

"Литературни срещи" се организират от фондация "Прочети София". Есенното издание се реализира в партньорство със Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София, Casa Libri и Colibri.

"Литературни срещи 2023" се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"; Столична община, Министерство на културата.

Още

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

Още

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

Още

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

Още

"Войната и мирът" е темата на летните "Литературни срещи" и "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато"

"Войната и мирът" е темата на летните "Литературни срещи" и "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература