Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Розово скривалище за спомени с Анна Шопова

ДУМИ, КАРТИНИ И ЗВУК

Розово скривалище за спомени с Анна Шопова

Как спомените взаимодействат с историите - вижте във визуалния проект "Розово място за спомени и фантасмагории в кратки форми" в пространството за изкуство Æther от 17 март

Анна Шопова ви кани на изложбата "Розово скривалище за спомени" (Снимка: Ивалена Христова-Нена )

"Спомени и случки от живота на едно семейство, станали част от фантасмагорични сюжети.
Пиша истории и ги публикувам в блога си - https://anartsisist.wordpress.com
Спомен за спомените, които помня или които са ми разказвали.
Скрити в разкази за нереално настояще.

Извън контекста на миналото спомените стават част от нови истории или тяхно начало.
Трансформацията продължава през визуалната интерпретация на 6 от историите.
6 истории, превърнати в калейдоскоп от картини и звук.
Визуализирани от 1 човек.
Прочетени от други 5, които се срещат с тях за първи път.
По време на процеса си спомням нови случки от миналото."

Така сценографът Анна Шопова описва своята изложба "Розово скривалище за спомени", която ще бъде открита на 17 март от 18.00 часа в независимото пространство за изкуство Æther.

Изложбата представя проекта "Розово място за спомени и фантасмагории в кратки форми", финансиран по програма "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура".

Проектът е продължение на професионалните интереси на автора за изследване на взаимодействието между пространство и текст, този път в нов контекст - визуална интерпретация на жанрово еднакви кратки текстове чрез използване на различни медии. Крайната цел е стигането до място, което думи, картини и звук да населяват заедно за известно време.

"Сестра ми разказва случки от живота ни с много хумор. След това някои от тези спомени се появяват, смесват се с мои и се наместват в сюжетите на разказите. Задавам си въпроса докъде тези истории се пишат от мен и къде личността, която измислям, да ги разкаже, започва да влияе?

Доколко важна е собствеността върху спомените и историите въобще? Как се променят споменът и историята, когато участваме в тях като свидетел, а не през лично преживяване?"

"Антигона и Хората" по Софокъл в Родопски Драматичен театър - Смолян, сценография Анна Шопова (Снимка: Михаил Хубчев)

Всеки от визуализираните разкази е придружен от 5 аудио записа, в които приятели на автора прочитат текста без режисиране и предварителна подготовка.

Аделина Томова, Ивалена Христова, Мира Искърова, Владислав Дамянов и Делян Илиев четат историите. Композиторът Мира Искърова ги записва, след което мастерира звука и създава паралелен на визуалния свят, в който всяка история получава своите 5 аудио интерпретации от хора, които се срещат с нея за първи път.

"Æther е сред най-интересните за мен места за съвременно изкуство в София. Създавайки мост между различни арт практики и развивайки диалог, включващ визията, работата и критиката в изкуството, пространството среща творци от България и света. Благодарна съм, че "Розово скривалище за спомени" намери своето място точно там", казва авторът Анна Шопова.

"Розово скривалище за спомени" може да се посети в Æther до 21 март от 15:00 до 19:00 часа, след което ще може да бъде разгледана онлайн на www.pinkstashofmemories.com.

Посетителите на изложбата в пространството, в нейния онлайн вариант и всеки друг, който желае, могат да станат част от проекта "Розово място за спомени и фантасмагории в кратки форми", като запишат свой прочит на някоя от историите в https://anartsisist.wordpress.com и изпратят звуков файл на anna.shopova@gmail.com.

Записът ще бъде добавен към останалите, а ако историята не е сред представените досега, ще получи своята визуализация. Периодът за изпращане на записи не е ограничен във времето.

"Дванайсета нощ... или как желаем" от Уилям Шекспир в Родпоски Драматичен театър - Смолян, костюми Анна Шопова (Снимка: Михаил Хубчев)

Анна Шопова завършва магистърската програма по "Сценография" на Националната художествена академия под ръководството на проф. Светослав Кокалов през 2019 г. От февруари 2021 г. е докторант в същата специалност с научен ръководител проф. Светослав Кокалов.

Реализирала е проекти като сценограф и костюмограф в областта на драматичния театър. Сценография за "Антигона и Хората" по Софокъл (режисьор Делян Илиев, РДТ "Н. Хайтов" - Смолян), костюмография за "Дванайсета нощ... или как желаем" от Уилям Шекспир (режисьор Делян Илиев, РДТ "Н. Хайтов" - Смолян), сценография и костюмография за "Оркестър Титаник" по Христо Бойчев (сценичен вариант и режисура Делян Илиев, РДТ "Н. Хайтов" - Смолян).

"Оркестър Титаник" по Христо Бойчев в Родпоски Драматичен театър - Смолян, сценография и костюми Анна Шопова (Снимка: Михаил Хубчев)

Можете да се присъедините към събитието във Facebook, анонсиращо "Розово скривалище за спомени" - ТУК

Повече за работата на Анна Шопова - ТУК

Още

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Още

"Чух трептене на крила през прозореца" - визуален разговор за съня като метафора

"Чух трептене на крила през прозореца" - визуален разговор за съня като метафора

Още

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

Още

Необикновено по-близо - Милена Станойевич предлага съучастие

Необикновено по-близо - Милена Станойевич предлага съучастие

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Пясък от лятото" - живопис от Веселин Начев

Изложбата е от 12 до 29 декември в Галерия "Арте"

"Уловени мигове" - Стефан Марков със самостоятелна изложба в галерия "Графикарт"

Експозицията ще бъде отворена за посетители от 7 декември 2023 г. до 5 януари 2024 г.

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

Започва 9-тото Международно триенале на графиката в София

От 5 декември 2023 до 31 януари 2024 всички изложбени зали в галерията на СБХ - Шипка 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури