Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Чух трептене на крила през прозореца" - визуален разговор за съня като метафора

ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА

"Чух трептене на крила през прозореца" - визуален разговор за съня като метафора

Изложбата е съвместен проект на три млади художнички - София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова и ще бъде представен в Галерия "Структура" през март

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

Изложбата "Чух трептене на крила през прозореца / I heard a flutter of wings at the window" е част от фестивал "Културама" и може да бъде видяна от 16 до 30 март 2021 г. в столичната галерия за съвременно изкуство "Структура".

Още

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Началото на проекта е по покана от Ина Кънчева към трите финалистки на Национална стипендия "С усилия към звездите" в област "Визуални изкуства" да създадат единна работа като група и съавтори.

Проектът "Чух трептене на крила през прозореца" с подчертан експериментален характер е разговор през транзитните полета на съня.

Аморфността на съня като метафора за спомените и паметта.

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

Разговорите между младите артисти стартират в ситуация на пандемия и са повлияни от изолацията, в която реалността като че ли започва да променя "очертанията" си, силното усещане за иреалност и размиването между будност и сън. Промяната поражда много въпроси и им подсказва, че увеличават границите помежду си и асoциират с преливане на реалност в сън и сън в реалност.

Още

Художничката Мария Налбантова: Любопитни са ми взаимовръзката и конфликтите между човека и света около него

Художничката Мария Налбантова: Любопитни са ми взаимовръзката и конфликтите между човека и света около него

Изложбата представя цялостна инсталация, в която отделните авторски позиции се сливат в един общ език. Споделеният процес между тях и обмена на идеи създава кохерентна среда. Трите художнички - София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова започват разговори за състоянието на "сън" и го използват като инструмент за своите внушения. Те се придвижват в различни посоки на интерпретации.

Оксиморонът, закодиран в контрoлируемото заспиване с цел да се събудим, е запечатан в материала стъкло. Създадено от пясък, стъклото носи в себе си една вечна непостоянност. Неговата чупливост е асоциативно свързана с невъзможността да запомним всичко сънувано. Спорадични фрагменти от спомени, сънища и техните интерпретации. Ако разкажем една история безброй много пъти, тя винаги ли остава същата? Как функционират спомените ни? Какво се появява в сънищата ни?

Гравирани или лакирани стъкла, на които на пръв поглед не се прочита нищо. Текстовете и рисунките са там, но могат да се видят само когато се загледаме. В сянката са закодирани парчета от разказани текстове и сънища, абзаци от съновник и откъснати от контекста им светлинни рисунки.

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

Привидната празнота на пространството включва всеки, който се движи в него, дори чрез хвърлената сянка на тялото директно. Паркурът на зрителя из инсталацията се диктува от светлината и сянката.

Изложбата създава пространство, в което аудиторията е поканена да открие една почти невидима материя, съществуваща в агрегатното състояние на полусън.

В рамките на проекта Чух трептене на крила през прозореца / I heard a flutter of wings at the window на 21 март, от 11:00 ч. ще бъде проведен уебинар с проф. Орлин Тодоров. Темата на онлайн събитието ще е "Психоанализа на сънищата" и ще се излъчва на живо през фейсбук каналите на PRAKTIKA, Фондация "Културни перспективи" и Галерия "Структура".

Изложбата се осъществява от фондация "Културни перспективи" в партньорство с Галерия "Структура". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община.

За фестивал Културама:

Културама e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това второ издание на фестивала отново стои проектa Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти ще са основните артисти, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа, като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Мария Налбантова

Мария Налбантова (Снимка: Личен архив)

Мария Налбантова (р. 1990 г., София) е художничка, която работи в областта на съвременните визуални изкуства. Тя експериментира с различни медии и техники, като рисунка, колаж, фотография, намерени обекти, художествена книга, инсталация и видео.

Завършила е магистърска степен (2015 г.) в НХА - София, катедра Книга и печатна графика. Специализира за един семестър по програма Еразъм във Факултета по изящни изкуства в Universidad de Granada, Испания (2012 г.).

Самостоятелни изложби: хибридно-чисто, Галерия Сариев, Пловдив (2020 г.); Прогноза за времето, куратор: Даниела Радева, Галерия Васка Емануилова, София (2018 г.).

Още

Кои са номинираните за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020

Кои са номинираните за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020

Избрани групови изложби: Инситу-Институт, Институт за съвременно изкуство - София (2020 г.); Къде е скулптурата?, куратор: Кирил Василев, Галерия Credo Bonum, София (2020 г.); Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА, куратор: Мария Василева, Софийска градска художествена галерия (2020 г.); Good Mirrors Are Not Cheap, куратор: Киара Картучиа, Гьоте-институт България (2019 г.); Стоките на времето, куратор: Анастася Скворцова, Гьоте-институт България (2019 г.); Съединяване: За телата от вода, куратори: Veronika Čechová и Tereza Jindrová, Swimming Pool, София (2019 г.)

Мария Налбантова е носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2020 г.

Нейните творби са част от колекцията на Софийска градска художествена галерия и частни колекции.

Марта Джурина

Марта Джурина (Снимка: Kunzten)

Марта Джурина, родена 1991 в София, завършва три Берлински университета. Започва в "Хумболт" с история на изкуството, продължава с магистратура по изкуствознание и технология на изкуството в Техническия Университет и през 2018 се дипломира в катедра изящни изкуства на Берлинксата Художествена Акедемия (УДК). Марта Джурина е стипендиантка на ДААД (Германска служба за академичен обмен), завършва 2015 един семестър в ХА. През 2016 тя печели втора награда в конкурса за фотография, организиран ежегодно от ИББ (Инвестиционна банка Берлин) в сътрудничество с фондация "Карл Хофер Гезелшафт". Нейни творби са представяни в Германия, Шотландия, Австрия, Норвегия, Италия, Швейцария, Гърция и България. Част от последните й изяви са в Торино, в Гъоте Институт България и в Швеция.

През 2018 Марта беше стипендиантка на фондация "Доротеа Конвиарц" за поощряване на млади творци и na "Карл Хофер Гезелшафт". През 2020-та получи едногодишна стипендия "Еберхард Ротерс" от музея Берлинише Галери и Фондация "Пройсише Зехандлунг"

София Грънчарова

София Грънчарова (Снимка: Маргарита Енева)

София Грънчарова е родена през 1994 г. в София. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства в ESAM (École Supérieure d'Arts et Médias) в Каан, Франция (2016) и следва магистратура в същата дисциплина в Luca School of Arts, Брюксел (2020). Участвала е в образователната програма "Близки срещи - визуални диалози / School4artists" на ИСИ- София (2017) и в експерименталното кураторско училище на Swimming Pool, София (2018), както и в уъркшопа "Изкуства и политика" на Гьоте институт в София (2020-2021). Тя е номинирана за наградата BAZA за съвременно изкуство (2018) и е стипендиант на националната стипендия "С усилия към звездите", категория визуални изкуства от фондация "Културни перспективи" (2020) под менторските съвети на Правдолюб Иванов.

Още

"Прояви на изобилието" в Музей за съвременно изкуство

"Прояви на изобилието" в Музей за съвременно изкуство

Сред участията й в групови изложби са: "Sofia Artbook Fair" (2017); "Близки срещи, School4artists", ICA София, (2017); "Арт старт - млади художници, които да следим през 2018 г." в галерия Credo Bonum; "Изложба на номинираните за наградата БАЗА", СГХГ (2018); "Alter Me & Alter You" в Goethe Institut Sofia, (2018); "Open Art Files: Записки и бележки под линия", галерия "Капана", (2019).

През 2018 г. тя инициира първия си кураторски проект, озаглавен "Пространство за газирана вода" в хотелска стая в хотел Дитер, София, заедно с художника Джордан Дериен. "Лоши връзки" е първата й самостоятелна изложба в Галерия 2.0, София (2018), последвана от "Безкраен коктейл" в галерия Васка Емануилова, София (2019). През 2021 г. представя третата си самостоятелна изложба "Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат" в Софийска градска художествена галерия.

Още

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Нова творческа академия за съвременно изкуство

Още

"Граница на момента" от Камен Старчев

"Граница на момента" от Камен Старчев

Още

Изложбата "С четка и палитра" на Васил Чакъров - в Галерия "Лоранъ"

Изложбата "С четка и палитра" на Васил Чакъров - в Галерия "Лоранъ"

Още

Нина Русева представя "Духовните светлини на Южна България в багри" в Национален литературен институт

Нина Русева представя "Духовните светлини на Южна България в багри" в Национален литературен институт

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анета Яламова - "Светло и цветно" в Галерия "Париж"

Изложбата е от 3 октомври до 30 октомври.2023 г.

Изложба в парижкия музей "Орсе" е посветена на последните два месеца от живота на Ван Гог

Новата изложба в парижкия музей "Орсе" е необикновена и изключително болезнена, именно защото този последен период от живота на художника е и един от най-продуктивните за него

Графикът, който сънува картините си

50 графики на Владимир Чукич от 5 октомври 2023 г. в. Галерия "Графикарт", Вернисаж: 5 октомври 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец