Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите"

ЖЕНСКИ ОБРАЗИ

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите"

Изложбата е от 30 април до 20 юни 2024 г. Откриване: 30 април, вторник от 18:00 ч. в галерия "Васка Емануилова".

Боряна Росса и Олег Мавроматти, р. 1972, р. 1965 Робот, революция, онанизъм!, 2004 (Източник: Галерия "Васка Емануилова")

Още

36 акварели от Васка Емануилова

36 акварели от Васка Емануилова

Изложбата включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда Шкутова и други и обхваща широк времеви диапазон.

Селекцията представя употребата на "женския образ" в българското изкуство от втората половина на ХХ в. до наши дни и подчертава нетипичните роли, като например идеологическата употреба в изкуството след 1950 г. Същевременно представя жената като творец и илюстрира обръщането на традиционните позиции художник (мъж) - модел (жена).

Галерия "Васка Емануилова"

В българското изкуство женският образ като символ на траура, съпротивата, устойчивостта активно присъства преди Втората световна война. Фигурата на скърбящата майка е една от най-разпространените метафори на рефлексията върху световните революции и тяхната човешка цена. Повечето автори от Дружеството на новите художници, към които спада и Васка Емануилова, работят с този аспект на женската фигура в своето, вече натоварено с нова социална мисия творчество.

Стоян Сотиров (1903-1984) По жътва (Източник: Галерия "Васка Емануилова")

През първите десетилетия на социализма (1950-1960-те) синтезът между народната традиция и влиянието на Парижката школа се изразява в един политически верифициран език, който извлича темите и сюжетите си от класиката и християнската традиция. "Майката" става емблема за паметта и травматичните исторически събития, но и за новата социална роля на жената, която ѝ възлага нови, дотогава присъщи на мъжете функции.

Още

Образи на времето от Васка Емануилова

Образи на времето от Васка Емануилова

Като резултат от активната работа с биографията на Васка Емануилова изложбата представя социалистическата жена като активен участник в социално-политическите процеси от втората половина на ХХ в. и се фокусира върху работата на художниците или художничките с женския образ в неговия антиеротичен и антиестетизиращ аспект. Васка Емануилова работи почти изключително с жени модели и повечето ѝ творби са посветени на един отделен от контекста на времето женски архетип (Овчарка, Пастирка, Почивка и други).

Васка Емануилова (1905-1985) Овчарка, 1960 (Източник: Галерия "Васка Емануилова")

В изложбата нейният поглед е допълнен с примери на жени, равностойни участници в социалистическото изграждане, в произведенията на Стоян Венев, Вера Лукова, Стоян Сотиров и други автори от поколението ѝ.

Мариела Гемишева р. 1965 От цикъла “Out of myself”, 2002 (Източник: Галерия "Васка Емануилова")

Известна актуализация на темата е предложена с три съвременни позиции от фонда на СГХГ. Out of myself на Мариела Гемишева и Робот, революция, онанизъм! на Боряна Росса и Олег Мавроматти са емблематични примери за тази, широко застъпена в съвременното българско изкуство тема, която изложбата в галерия "Васка Емануилова" не претендира да изчерпва.

Мария Столарова (1925-2016) Бригадирка, 1959 (Източник: Галерия "Васка Емануилова")

Куратори на изложбата са Галина Декова и Галина Димитрова, уредници на галерия "Васка Емануилова".

Христо Песев (1923–2000) Права женска фигура (Източник: Галерия "Васка Емануилова")

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите", 30 април до 20 юни 2024 в галерия "Васка Емануилова".

Откриване: 30 април, вторник от 18:00 ч.

Още

Топография на приятелството. Васка Емануилова и Кирил Петров

Топография на приятелството. Васка Емануилова и Кирил Петров

Още

Вижте изложбата "Вместимост" от скулптора Ивайло Аврамов в Галерия "Васка Емануилова"

Вижте изложбата "Вместимост" от скулптора Ивайло Аврамов в Галерия "Васка Емануилова"

Още

Паметта на образа от Марко Марков в Галерия "Васка Емануилова"

Паметта на образа от Марко Марков в Галерия "Васка Емануилова"

Още

"Прогноза за времето" представя столичната галерия "Васка Емануилова"

"Прогноза за времето" представя столичната галерия "Васка Емануилова"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда