Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наталия Йорданова представя "Безцветните зелени идеи яростно спят" в две пространства

ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ

Наталия Йорданова представя "Безцветните зелени идеи яростно спят" в две пространства

Изложбата ще бъде открита в столичната галерия "Аросита", а To-Do List Piece е единично произведение, което ще гостува в "1m² изкуство" във Велико Търново

Визуализация на проект 1 на Наталия Йорданова (Снимка: Личен архив)

На 4 юли в 18 ч. в столичната галерия "Аросита" се открива самостоятелната изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят" на интердисциплинарната визуална художничка Наталия Йорданова. Тя може да бъде разгледана всеки делничен ден между 15 и 19 ч. на ул. "Врабча" 12 до 18 юли.

To-Do List Piece е инструктивна творба-проекция, разработена в контекста на самостоятелната изложба. Единичното произведение предстои да бъде показано между 11 юли и 11 август като част от инициативата "1m² изкуство" на пространството за култура и социални инициативи "ТаМ" на ул. "Велчо Джамджията" 16.

Проектът "Безцветните зелени идеи яростно спят" е резултат от работата на Наталия Йорданова като стипендиант на платформата за дигитални изкуства e-valuation 4.0 на фондация "ДА ЛАБ". Куратори на предстоящата експозиция и ментори в процеса на създаване на творбата са тримата основатели на "ДА ЛАБ" - проф. Венелин Шурелов, д-р Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков.

Визуализация на проекта на Наталия Йорданова (Снимка: Личен архив)

Още

Пътуващата изложба E-VALUATION гостува на "Центъра за съвременно изкуство и библиотека" в Бургас от 17 август

Пътуващата изложба E-VALUATION гостува на "Центъра за съвременно изкуство и библиотека" в Бургас от 17 август

През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от творческата ѝ дейност съществува като документация в архив от цифрови изображения.

За настоящия проект художничката категоризира архива и го използва за създаване на нови произведения. Звуците се трансформират в нови композиции, текстът в картини, а изображенията в инструкции, които могат да бъдат претворени.

В повечето случаи алгоритмите се обучават от данни без ясен произход; източникът е изгубен, а авторът е анонимизиран. Разработен в сътрудничество с Дейвид Рау - компютърен учен, с когото Наталия изследва машинното обучение от няколко години - "Безцветните зелени идеи яростно спят" използва лична информация вместо мащабни генеративни модели.

Чрез създаването на опростена компютърна програма, предварително определените свойства на произведенията се семплират, за да се създаде структурна база за нови инструкционни творби.

Наталия Йорданова (Снимка: Тибор-Дитерс)

Още

Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest събира автори от световната дигитална сцена в София

Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest събира автори от световната дигитална сцена в София

Заглавието на изложбата, "Безцветни зелени идеи яростно спят", е фраза от книгата на Ноам Чомски "Синтактични структури" от 1957 г. Тя демонстрира разликата между синтаксис и семантика: пример за това как едно граматически добре оформено изречение не предава очевиден смисъл.

Приносът на Чомски към лингвистиката определя синтаксиса на езиците за програмиране и по-късно има огромно значение за областта на компютърните науки, машинното обучение и изкуствения интелект, като до голяма степен повлиява върху възприемането и възпроизвеждането на знания.

Граматиката без контекст, подобна на системата, която Наталия създава на основата на предишната си работа, определя синтаксиса на езиците, но не може да изрази факти за тяхната семантика.

Още

Интердисциплинарни проекти на визуални артисти  и учени в изложбата "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея" в НПМ при БАН

Интердисциплинарни проекти на визуални артисти и учени в изложбата "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея" в НПМ при БАН

Тази концепция е предпоставката за нейните инструкционни произведения, които тя разглежда като отворени възможности. Те се "изпълняват" всеки път, когато наблюдателят си представи тяхната възможна реализация. Публиката се превръща в генеративния алгоритъм, а наборът от данни, с който си служи, са субективното знание и човешката памет.

Стипендианти на е-valuation тази година са и два екипа, чиито изложби бяха представени паралелно в галериите Депо и Харта през юни: Райна Тенева и Аарон Рот с проекта МИС ДЕМОКРАЦИЯ(не на политиката!) и Вълко Чобанов, Марина Генова и Цветомира Борисова с колаборативния проект "Драма Клас".

Дейностите по платформата e-valuation 4.0 се реализират с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Създаване".

Още

Наталия Йорданова и "Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена"

Наталия Йорданова и "Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена"

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София, България и базирана в Амстердам.

Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия момент. Работата ѝ се ангажира с разминаването между дигитално и физическо и преплита наративи за минали натрупвания в възможното бъдещето.

Образованието ѝ включва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute в Амстердам, Холандия (2020). Преди това тя е завършила бакалавърска степен по Изящни изкуства от Royal Academy of Art в Хага (2018), бакалавърска степен по Фотография от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и участие в програма "Еразъм" в Central Saint Martins в Лондон (2017).

Нейни творби са показвани на международни изложби в Холандия, България, Белгия, Германия, Египет и Обединеното кралство.

e-valuation е платформа на Фондация "ДА ЛАБ" за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български автори и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Наталия Йорданова: WEBSITEINSTAGRAM 

Събитието "Безцветните зелени идеи яростно спят" във Фейсбук: ТУК

Фондация "ДА ЛАБ": WEBSITE | FACEBOOK

Още

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

Още

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Още

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Още

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България

Котки красят фасадата на жилищен блок в Бургас

Сдружението с нестопанска цел "Посока Бургас" и графити артистът Иван Янков-Esteo следва благородната си цел за подобряване на градската града, влагайки лични и събрани благотворителни средства

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2024

Изложбата е от 23 юли до 8 септември 2024, откриване 23 юли, вторник, 18.00 ч.

Изложба представя огромните лендарт рисунки на Вивия Ники във Варна

Пътуващата изложба "Сърцето на природата" гостува в Арт салона на Радио Варна

Невероятната инсталация "Стоманена трева" за първи път извън Франция на SOFIA LIGHTS

Четвъртото издание на фестивала за имерсивни арт инсталации ще се проведе между 25 и 28 юли 2024 (включително) в парк-музей "Врана"