Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Impressio представя: Археологическите открития у нас на 2018-а

БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ

Impressio представя: Археологическите открития у нас на 2018-а

Пирамидалната гробница на Малтепе, мраморната статуя на Хераклея Синтика, съкровището от Калиакра и най-старият непокътнат кораб в света, намерен на дъното на Черно море

Колаж: Юлиян Илиев

България изпраща година, богата на археологически открития.
Ето какъв е изборът на Impressio за 2018 година:

Пирамидалната гробница в могилата Малтепе край с. Маноле

На 25 юли 2018 г. до Пловдив беше открита монументална гробница от Римската епоха. Тя е с формата на пирамида и е висока 22 метра.  Археологическите разкопки на могилата Малтепе, които се ръководят от доц. Костадин Кисьов - директор на Регионалния археологически музей в Пловдив започнаха преди две години. Разкритата гробница е величествена и в горната си част, където е най-тясна е с размери 7 на 7 метра, като всеки следващ сектор се разширява надолу и стига до 12 на 12 метра в основата на могилата.

Върху разрушения от иманярските набези покрив на пирамидата, археолозите са открили огромни мраморни блокове, тежащи по половин тон, най-вероятно част от постамент, върху който е била разположена статуя на върха.

Гробницата до село Маноле е по-мащабна дори от съкровищницата на Атрей, вградена в хълма Панагия до Микена, която е сочена за най-висока в света, с височина от 14 метра. Само мавзолеят на Октавиан Август в Рим се извисява на цели 42 метра.

Могилата Малтепе с гробницата, с. Маноле (Снимка: Николай Шаранков)

Още

Огромната гробница край Маноле най-вероятно е строена за Филип I Араб

Огромната гробница край Маноле най-вероятно е строена за Филип I Араб

____________________________________

Предполага се, че в огромната тракийска гробница, която е най-голямата на Балканския полуостров, е погребан човек с много висок ранг и сан - вероятно от царско семейство, но кой е той - тепърва ще се установи.

Дотук материалите от разкопките сочат към III век, така че и хипотезите са за властник от същия период. А сред тях изпъква една - защото е подкрепена от солиден изворов материал и я защитава един от най-добрите български епиграфи Николай Шаранков (СУ "Св. Климент Охридски").  Неговите заключения са, че ако гробницата с архитектурни паралели в Сирия е императорска (каквато изглежда), най-вероятно е издигната за Филип I Араб (244-249 г. )

Епиграфът Николай Шаранков (СУ "Св. Климент Охридски") пред платформата Archaeologia Bulgarica

Могилата Малтепе е регистрирана и описана за първи път от Карел Шкорпил в края на XIX век.

Мраморната статуя на Хераклея Синтика

Намерената преди часове ммраморна римска статуя без глава на античния град Хераклея Синтика (Снимка: Archaeologia Bulgarica )

Още

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри (видео)

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри (видео)

В края на август при разкопките в античния град Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко бяха намерени мраморна статуя и няколко надписа с висока археологическа стойност. Статуята е без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло е изваяна кутия за папируси - за да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция. Мраморната статуя е била положена внимателно в легнало положение, под стълбището на форума на античния град, а датировката е от I-II век

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се ръководят от доц. Людмил Вагалински, досегашен директор на НАИМ.

Античният град е основан във втората половина на IV в.пр.Хр. и е издигнат от Филип II или от неговия син Александър III Велики, като се е развивал успешно около 800 години - докъм края на IV в.сл.Хр.

Още

Археологът Людмил Вагалински, чийто екип откри римската статуя на Хераклея Синтика пред Dir.bg

Археологът Людмил Вагалински, чийто екип откри римската статуя на Хераклея Синтика пред Dir.bg

Още

Археолози откриха и глава на статуя в Хераклея Синтика

Археолози откриха и глава на статуя в Хераклея Синтика

______________________________________

Съкровището от крепостта Калиакра

Съкровището от Калиакра (Снимка: НИМ)

Екип от археолози, под ръководството на доц. Д-р Бони Петрунова - директор на НИМ откри в ранната сутрин на 17 август 2018 г. едно глинено гърне с необикновено съдържание. Богатото съкровище от златни и сребърни накити и монети е намерено под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в., разположено на крепостта Калиакра.

Още

Директорът на НИМ доц. Бони Петрунова: Живеем в Третото царство, защото нашият монарх не е детрониран

Директорът на НИМ доц. Бони Петрунова: Живеем в Третото царство, защото нашият монарх не е детрониран

Съкровището съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.

Калиакра е била столица на една от българските държави - тази на Добротица. Той е една изключителна интересна фигура, който в нашето късно Средновековие, създава силен флот, като съюзник на венецианците срещу генуезците.

Ценните експонати от съкровището от Калиакра са реставрирани и консервирани и са представени в рамките на тематичната изложба "Археологическите открития на Националния исторически музей". Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г."

 

Най-старият непокътнат кораб в света, намерен на дъното на Черно море - в българската акватория

Мачтата, руля и греблата на 23-метровия кораб са открити на 2097 метра дълбочина. За него се смята, че е търговски и е от древна Гърция. Учените смятат, че липсата на кислород на тази дълбочина е съхранила кораба.

Още

Изгубените светове в дълбините на Черно море

Изгубените светове в дълбините на Черно море

Ценната находка е част от проучванията на българо-британския "Морски археологически проект Черно море" (Мaritime Аrchaeology Рroject Black Sea) -  дългосрочен проект, който беше осъществен от 2015 до 2018 в българската акватория на Черно море. Проектът беше финансиран от частен британски донор чрез "Фондация за експедиции и образование", Великобритания. Проучванията се реализират по договор между Центъра за подводна археология, Созопол и Центъра за морска археология на Университета Саутхемптън в сътрудничество с Националния археологически институт с музей, БАН, Университета на Кънектикът, САЩ и Университет Сьодертьорн, Швеция.

Ръководители на проекта са проф. Джон Адамс - директор на Центъра за морска археология в Университета Саутхемптън във Великобритания и от българска страна - досегашния директор на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински.

По време на три годишната подводна археологическа експедиция  са открити над 60 кораба.     

Колаж: Юлиян Илиев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

Крехък театър - за крехкостта на човека и нивата му на чупливост

От 28 до 30 юни арт пространството Charlie на ул. Денкоглу ще стане дом за Крехкия театър на сценографа Анна Нарцис Шопова

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес