Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Димитър Манолов и Мая Манолова в изложбата "Следи"

ЛЮБОПИТСТВО КЪМ ФОРМАТА

Димитър Манолов и Мая Манолова в изложбата "Следи"

Откриване - 18.30 часа 27.10 / четвъртък /2022 г. в Арт галерия "Маркони"

Мая Манолова (Източник: Арт галерия "Маркони")

Още

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

"Вероятно няма нищо случайно, че точно в годината, когато Димитър Манолов трябваше да навърши 90 години, неговата дъщеря Мая Манолов най-после се реши да представи пред публика свои творби.

Осем поредни години озаглавявах изложбата в края на годината, посветена на Димитър Манолов - "Присъствие".

Димитър Манолов (Източник: Арт галерия "Маркони")

В тези експозиции връщах почитателите на изящното към неговото огромно творческо наследство, припомняхме си за неговия несломим, търсещ дух и ексцентричен характер, помагах да бъде открит от хора, които се срещаха за първи път с творбите му.

Защото исках да не бъде забравен, защото ценя неговото изкуство, защото оставам вярна на приятелите си.

Тази изложба наричам "Следи". Следите, оставени от Димитър Манолов, по които Мая Манолова отдавна върви, но едва сега събра кураж да покаже своите търсения с малка, кокетна колекция. В творчеството на Димитър Манолов женското тяло и присъствие заемат завидно пространство.

Своето любопитство към формата и движението му, той предава и на дъщеря си. Имах удоволствието, преди много години, да съдействам за дипломната ѝ работа в СУ за ХНИ "Константин Преславски" Варна.

Мая беше подготвила модно ревю със създадени от нея облекла от полиетилен, които бяха представени от нейните съученички. Уникалността на моделите беше не само в тяхната форма и силует, а и в детайлите.

Всяко парче материя беше ръчно изрисувано с цветни мотиви, облепено с естествени материали - рисувани камъчета, мидички, охлювчета... Внушението за авангардно, стилно ревю беше толкова истинско и впечатляващо, че Пеньо Пенев, шеф на популярното тогава модно студио - ателие "Мойра", отправи покана за сътрудничество.

Още

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

Мая Манолова избра да следва история на изкуството в Националната художествена академия, където защити и докторантура на тема: "Нови тенденции в изкуството на художниците от Варна в края на ХХ и началото на ХХІ век". От няколко години творческото ѝ нетърпение "загрява", изработвайки ръчно рисувани бижута...

Приятно се изненадах, когато ми показа картините си - акварел и масло. В малката поредица от фигурални композиции има много грациозност, стил, елегантни преливания, движение, предизвикателство. Има много неща, за които нейният баща би се усмихнал доволно... Някой е тръгнал по следата - с малки крачки, но уверено!"

Ваня Маркова/ Маркони 2022

Димитър Манолов (Източник: Арт галерия "Маркони")

Димитър Манолов

Роден през 1932 г. във Варна. Работи в областта на живописта - морски пейзаж , актова живопис, фигурална композиция, натюрморт. Член е на СБХ.

Неуморимата му четка и търсещ творчески дух, който не го напуска до последния миг от живота му, оставят богато наследство от картини. 80 - годишния си юбилей през 2012 г. отбелязва с грандиозна изложба в галерия "Графит"/ Варна, чиито зали изпълва до краен предел.

Във всяко негово платно се усеща свободният творец, необременен от условностите на времето и модните течения, експериментиращ смело и със замах. Почива на 24 юни 2013 г във Варна.

Още

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

Мая Манолова

Родена през 1981 г. в град Варна. Завършва СУ за ХНИ"Константин Преславски", град Варна. През 2005 получава магистърска степен по история на изкуството в Националната Художествена Академия, а през 2009 г. защитава докторантура по изкуствознание на тема: "Нови тенденции в изкуството на художниците от Варна в края на ХХ и началото на ХХI век".

Работи като визуален артист на свободна практика. Живее и работи в София.

Откриване - 18.30 часа 27.10 / четвъртък /2022 г.

Още

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

Още

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

Още

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в  Галерия "Арт Маркони"

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Още

Варненската галерия "Арт Маркони" празнува 9-и рожден ден

Варненската галерия "Арт Маркони" празнува 9-и рожден ден

 

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

Започва 9-тото Международно триенале на графиката в София

От 5 декември 2023 до 31 януари 2024 всички изложбени зали в галерията на СБХ - Шипка 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

От вандал до идол - Берлин представя изложба, посветена на Банкси

Изложбата в Берлин, изрично е обозначена като неоторизирана, включва творби на художника, от които почти 20 са оригинали