Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

ЖИВОПИС И ПЛАСТИКА

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

Откриването е в 18.30 часа на 5 март (четвъртък) 2020 г.

"Миряна Койнова "Ловци на ветрове" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Варненската галерия "Арт Маркони" представя сборна изложба живопис и пластика от 5 март до 7 април 2020 г., която се казва: "Вчерашни момичета".

Зад това име се крият Галина Станева, Емилия Бояджиева, Клементина Манчева, Мая Рад, Миряна Койнова, Надя Антова и Ренета Павлова.

Откриването е в 18.30 часа на 5 март (четвъртък) 2020 г.

"Темата "вчерашни момичета" е своеобразно продължение на разсъжденията ми от предишната изложба - за новото попълнение от млади автори. Оказа се, че "тежката ми артилерия" художници, с които изминах дълъг път на утвърждаване на галерията и отчасти на самите тях, се състои само от мъже, нещо за което не се бях замисляла. Като закачка, съдбата ми изпрати предизвикателството във времето да дам начален тласък и подкрепа на крехки на вид, но силни по дух момичета, избрали не лекия път на твореца. Изкуството изисква отдаване до край. Точно за това списъкът със световно известни жени - творци е доста кратък.

Повечето са преодолели егото си и са предпочели да приемат себе и като жени, и като художници, балансирайки умело между едното и другото. Моите вчерашни момичета - вече семейни, майки с по едно, две и три деца, продължават да следват вътрешния си подтик за творчество. Това, че публиката ги вижда по-рядко и епизодично, не означава, че са се отказали. Просто са избрали да бъдат щастливи, да споделят с някого живота си и да дадат друга магия на творчеството си. Новите им житейски роли са развили по друг начин сетивата и изразността.

Убедете се сами.

Ренета Павлова е най-малката от всички мои автори. Когато дойде с папката си, току-що завършила националното училище по изкуства, приятно ме изненада с увереният си рисунък - молив, акварел, масло. С първата си изложба, вече студентка, показа добра техника и даде заявка, че може много и има желание да се развива, и търси своя стил. На фона на крехката й фигурка големите формати, които я изкушаваха, изглеждаха предизвикателни, смели и излъчващи огромна енергия. След магистратурата записа докторантура. 2019 година започна с изложба, после сватба и завърши с появата една прекрасна малка принцеса Амели. Това не попречи на Ренета да подготви за коледната изложба два големи, разкошни натюрморта, които разви и допълни за настоящата с още две платна.

Ренета Павлова, "Натюрморт" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Още

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

Емилия Бояджиева ми довери първата си изложба непосредствено завършвайки НУИ "Добри Христов". Докато следваше във Велико Търново, продължаваше да носи нови картини, последваха нови изложба и теми, развивайки се, тя запази своя различим стил и колорит. После дойде сватбата с Илиян Пеев, също художник, малкият им син Боби, докторантурата...

Картините в галерията намаляха обяснимо, но не пропуска участие в сборните изложби...

Галина Станева е експериментатор по дух. Тя умело борави с нестандартни материали: прежда, тел, дърво, пластмаса, бетон, мрежа, гипс... Първата й изложба бе една очарователна приказна феерия от разноцветни конци и тел, която оживи и разчупи пространството на галерията ми.

Галина Станева, "Семейство" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

С помощта на хартията, камъкът, бронзът, въображението на Галина създава невероятни скулптури. Различните концептуални търсения отдавна я отведоха в пространствата на други галерии, където творбите й самостоятелно, или в общи експозиции, могат по-добре да изтъкнат своите качества. Радвам се, че съм била част от нейният старт, възхищавам се от последователността, с която развива и материализира своите размишления, търпението с което успява да съчетае творчески търсения, преподавателска работа, семейни задължения и отглеждането на Йоана, която неотдавна се присъедини към вече порасналите кака Божана и батко Никола.

Първата изложба на Мая Рад, реализирахме с родителите й, а с нея комуникирах виртуално, защото редица обстоятелства попречиха да прелети от Берген, където се намираше и следваше. Запознахме се на живо няколко години след това, когато дойде за следващата си изложба. През цялото това време творбите ѝ пътуваха към Варна, заредени с носталгия по слънцето, със спомени за искрящи есени, с болката на пъстроперата птица, попаднала в студен и дъждовен град, както тя чувстваше себе си. Малкото храбро момиче успя да се дипломира в Media University of Volda , сви семейно гнездо и няма търпение да се завърне в България, за да отглеждат с норвежкия си съпруг тук бъдещите си деца.

Мая Рад "Приютени цветове" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Клементина Манчева открих в интернет. Впечатлена от акварела й, който ме грабна отведнъж, направих първата стъпка. Последваха няколко изложби, които тя споделяше с Иван Додов, приятел и учител, и Коцето-Калки. Енергичната й натура прозира във всеки щрих. Силен замах, вглъбен и балансиран колорит, който извежда изчистен и ненатрапчив детайл. Настроението се излива мощно и въздействащо. Третото дете на Клементина, невръстната Зори, не промени темпераментното излъчване на картините й, нито ведрото им излъчване.

Клементина Манчева - "Мечето" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

С Миряна Койнова и Надя Антова се сближих покрай конкурса за детска рисунка "Нарисувай Еконт". За тях и творчеството им знаех от медиите и от приятели. По време на подготовката на събитието бях очарована от отношението и всеотдайността им към децата - тези, които обучават в училището по изкуства, както и своите собствени. Този път се доверих на интуицията си и ги поканих да се включат в инициативата "Вчерашни момичета". Радвам се, че приеха.

Надя Антова (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Ренета Павлова. Родена 02.06.1994 г. в гр. Аксаково. Възпитаник на Националното училище по изкуства "Добри Христов - Варна. Дипломиран магистър - живопис във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий", където в момента готви докторантура.

Галина Станева е родена през 1979 г. в гр. Варна. Средното си образование завършва в НУИ "Добри Христов" Варна. През 2004 г. се дипломира във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност изящни изкуства - скулптура.

2018 - Награда за скулптура, "Шести национални награди Алианц - България за живопис графика и скулптура", Художествена галерия - Добрич

2014 - Номинация за скулптура, "Четвърти национални награди Алианц - България за живопис графика и скулптура", Художествена галерия - Добрич

2014 - Голямата награда на СБХ, "Седмо биенале на малките форми в изобразителното изкуство", Художествена галерия "Илия Бешков", гр. Плевен.

Емилия Бояджиева е родена на 07.09.1984 г. в град Варна. Завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов" с пълно отличие - специалност живопис. 2010 г се дипломира като магистър във Велико Търновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", същата специалност. Защитава докторантура към БАН. Живописта си остава любимо изразно средство.

Клементина Манчева е родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. Завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София. През 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела.

Мая Рад /Мая Радославова Риннинг/
Родена е на 18.05.1981 г. Възпитаник на Училището по изкуства "Добри Христов" - Варна. Завършва висшето си образование в Техническия университет - специалност промишлен дизайн. От 2010 година живее и твори в Берген, Норвегия, където завършва през 2007 г.одина Media University of Volda. Посещава различни курсове към University of Bergen. Работи по различни арт-проекти: реставрация, декорация и приложни изкуства, школа по рисуване, които не я отклоняват от основното й призвание - рисуването.

Миряна Койнова е родена през 1984 г. в гр. Добрич. През 2003г. завършва средното си образование в Национално Училище по Изкуствата "Добри Христов" - Варна. През 2010г. получава диплома за Бакалавър от Шуменски Университет "Епископ Константин Преславски" в специалност - Педагогока по Изобразително Изкуство. От 2008г. се посвещава на нелеката професия - учител по рисуване. От 2012 преподава в НУИ "Добри Христов"- Варна - учител в специалност Изящни Изкуства.

2016 г. е отличена с наградата "Млад автор на Варна", връчена от галерия "Графит".

Работи в сферата на рисунката и илюстрацията.

Надя Антова е родена във Варна през 1980 година.

•Завършва специалност "Изящни изкуства" - скулптура в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна

• През 1999 г. е приета специалност "Сценография" в Национално художествена академия - София .

• През 2000 г. е приета в Изящен факултет на Национална художествена академия-София специалност "Скулптура" , където се дипломира успешно.

Активно участва в много арт проекти, сборни изложби, като събира сили и за самостоятелни изяви. Съчетава творчеството с преподаване на скулптура в НУИ "Добри Христов" Варна."

 

Ваня Маркова/Маркони

галерия "Арт Маркони"

Още

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

Още

Експозиция с женска чувствителност в Националната галерия

Експозиция с женска чувствителност в Националната галерия

Още

"Отражения" от Даниел Динев в Галерия "Лик"

"Отражения" от Даниел Динев в Галерия "Лик"

Още

Лицата на 40 жени, променили България - в галерия "Ракурси"

Лицата на 40 жени, променили България - в галерия "Ракурси"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга