Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

ЖИВОПИС И ПЛАСТИКА

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

Откриването е в 18.30 часа на 5 март (четвъртък) 2020 г.

"Миряна Койнова "Ловци на ветрове" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Варненската галерия "Арт Маркони" представя сборна изложба живопис и пластика от 5 март до 7 април 2020 г., която се казва: "Вчерашни момичета".

Зад това име се крият Галина Станева, Емилия Бояджиева, Клементина Манчева, Мая Рад, Миряна Койнова, Надя Антова и Ренета Павлова.

Откриването е в 18.30 часа на 5 март (четвъртък) 2020 г.

"Темата "вчерашни момичета" е своеобразно продължение на разсъжденията ми от предишната изложба - за новото попълнение от млади автори. Оказа се, че "тежката ми артилерия" художници, с които изминах дълъг път на утвърждаване на галерията и отчасти на самите тях, се състои само от мъже, нещо за което не се бях замисляла. Като закачка, съдбата ми изпрати предизвикателството във времето да дам начален тласък и подкрепа на крехки на вид, но силни по дух момичета, избрали не лекия път на твореца. Изкуството изисква отдаване до край. Точно за това списъкът със световно известни жени - творци е доста кратък.

Повечето са преодолели егото си и са предпочели да приемат себе и като жени, и като художници, балансирайки умело между едното и другото. Моите вчерашни момичета - вече семейни, майки с по едно, две и три деца, продължават да следват вътрешния си подтик за творчество. Това, че публиката ги вижда по-рядко и епизодично, не означава, че са се отказали. Просто са избрали да бъдат щастливи, да споделят с някого живота си и да дадат друга магия на творчеството си. Новите им житейски роли са развили по друг начин сетивата и изразността.

Убедете се сами.

Ренета Павлова е най-малката от всички мои автори. Когато дойде с папката си, току-що завършила националното училище по изкуства, приятно ме изненада с увереният си рисунък - молив, акварел, масло. С първата си изложба, вече студентка, показа добра техника и даде заявка, че може много и има желание да се развива, и търси своя стил. На фона на крехката й фигурка големите формати, които я изкушаваха, изглеждаха предизвикателни, смели и излъчващи огромна енергия. След магистратурата записа докторантура. 2019 година започна с изложба, после сватба и завърши с появата една прекрасна малка принцеса Амели. Това не попречи на Ренета да подготви за коледната изложба два големи, разкошни натюрморта, които разви и допълни за настоящата с още две платна.

Ренета Павлова, "Натюрморт" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Още

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

Емилия Бояджиева ми довери първата си изложба непосредствено завършвайки НУИ "Добри Христов". Докато следваше във Велико Търново, продължаваше да носи нови картини, последваха нови изложба и теми, развивайки се, тя запази своя различим стил и колорит. После дойде сватбата с Илиян Пеев, също художник, малкият им син Боби, докторантурата...

Картините в галерията намаляха обяснимо, но не пропуска участие в сборните изложби...

Галина Станева е експериментатор по дух. Тя умело борави с нестандартни материали: прежда, тел, дърво, пластмаса, бетон, мрежа, гипс... Първата й изложба бе една очарователна приказна феерия от разноцветни конци и тел, която оживи и разчупи пространството на галерията ми.

Галина Станева, "Семейство" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

С помощта на хартията, камъкът, бронзът, въображението на Галина създава невероятни скулптури. Различните концептуални търсения отдавна я отведоха в пространствата на други галерии, където творбите й самостоятелно, или в общи експозиции, могат по-добре да изтъкнат своите качества. Радвам се, че съм била част от нейният старт, възхищавам се от последователността, с която развива и материализира своите размишления, търпението с което успява да съчетае творчески търсения, преподавателска работа, семейни задължения и отглеждането на Йоана, която неотдавна се присъедини към вече порасналите кака Божана и батко Никола.

Първата изложба на Мая Рад, реализирахме с родителите й, а с нея комуникирах виртуално, защото редица обстоятелства попречиха да прелети от Берген, където се намираше и следваше. Запознахме се на живо няколко години след това, когато дойде за следващата си изложба. През цялото това време творбите ѝ пътуваха към Варна, заредени с носталгия по слънцето, със спомени за искрящи есени, с болката на пъстроперата птица, попаднала в студен и дъждовен град, както тя чувстваше себе си. Малкото храбро момиче успя да се дипломира в Media University of Volda , сви семейно гнездо и няма търпение да се завърне в България, за да отглеждат с норвежкия си съпруг тук бъдещите си деца.

Мая Рад "Приютени цветове" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Клементина Манчева открих в интернет. Впечатлена от акварела й, който ме грабна отведнъж, направих първата стъпка. Последваха няколко изложби, които тя споделяше с Иван Додов, приятел и учител, и Коцето-Калки. Енергичната й натура прозира във всеки щрих. Силен замах, вглъбен и балансиран колорит, който извежда изчистен и ненатрапчив детайл. Настроението се излива мощно и въздействащо. Третото дете на Клементина, невръстната Зори, не промени темпераментното излъчване на картините й, нито ведрото им излъчване.

Клементина Манчева - "Мечето" (Снимка: Галерия Арт Маркони)

С Миряна Койнова и Надя Антова се сближих покрай конкурса за детска рисунка "Нарисувай Еконт". За тях и творчеството им знаех от медиите и от приятели. По време на подготовката на събитието бях очарована от отношението и всеотдайността им към децата - тези, които обучават в училището по изкуства, както и своите собствени. Този път се доверих на интуицията си и ги поканих да се включат в инициативата "Вчерашни момичета". Радвам се, че приеха.

Надя Антова (Снимка: Галерия Арт Маркони)

Ренета Павлова. Родена 02.06.1994 г. в гр. Аксаково. Възпитаник на Националното училище по изкуства "Добри Христов - Варна. Дипломиран магистър - живопис във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий", където в момента готви докторантура.

Галина Станева е родена през 1979 г. в гр. Варна. Средното си образование завършва в НУИ "Добри Христов" Варна. През 2004 г. се дипломира във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност изящни изкуства - скулптура.

2018 - Награда за скулптура, "Шести национални награди Алианц - България за живопис графика и скулптура", Художествена галерия - Добрич

2014 - Номинация за скулптура, "Четвърти национални награди Алианц - България за живопис графика и скулптура", Художествена галерия - Добрич

2014 - Голямата награда на СБХ, "Седмо биенале на малките форми в изобразителното изкуство", Художествена галерия "Илия Бешков", гр. Плевен.

Емилия Бояджиева е родена на 07.09.1984 г. в град Варна. Завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов" с пълно отличие - специалност живопис. 2010 г се дипломира като магистър във Велико Търновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", същата специалност. Защитава докторантура към БАН. Живописта си остава любимо изразно средство.

Клементина Манчева е родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. Завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София. През 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела.

Мая Рад /Мая Радославова Риннинг/
Родена е на 18.05.1981 г. Възпитаник на Училището по изкуства "Добри Христов" - Варна. Завършва висшето си образование в Техническия университет - специалност промишлен дизайн. От 2010 година живее и твори в Берген, Норвегия, където завършва през 2007 г.одина Media University of Volda. Посещава различни курсове към University of Bergen. Работи по различни арт-проекти: реставрация, декорация и приложни изкуства, школа по рисуване, които не я отклоняват от основното й призвание - рисуването.

Миряна Койнова е родена през 1984 г. в гр. Добрич. През 2003г. завършва средното си образование в Национално Училище по Изкуствата "Добри Христов" - Варна. През 2010г. получава диплома за Бакалавър от Шуменски Университет "Епископ Константин Преславски" в специалност - Педагогока по Изобразително Изкуство. От 2008г. се посвещава на нелеката професия - учител по рисуване. От 2012 преподава в НУИ "Добри Христов"- Варна - учител в специалност Изящни Изкуства.

2016 г. е отличена с наградата "Млад автор на Варна", връчена от галерия "Графит".

Работи в сферата на рисунката и илюстрацията.

Надя Антова е родена във Варна през 1980 година.

•Завършва специалност "Изящни изкуства" - скулптура в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна

• През 1999 г. е приета специалност "Сценография" в Национално художествена академия - София .

• През 2000 г. е приета в Изящен факултет на Национална художествена академия-София специалност "Скулптура" , където се дипломира успешно.

Активно участва в много арт проекти, сборни изложби, като събира сили и за самостоятелни изяви. Съчетава творчеството с преподаване на скулптура в НУИ "Добри Христов" Варна."

 

Ваня Маркова/Маркони

галерия "Арт Маркони"

Още

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

Още

Експозиция с женска чувствителност в Националната галерия

Експозиция с женска чувствителност в Националната галерия

Още

"Отражения" от Даниел Динев в Галерия "Лик"

"Отражения" от Даниел Динев в Галерия "Лик"

Още

Лицата на 40 жени, променили България - в галерия "Ракурси"

Лицата на 40 жени, променили България - в галерия "Ракурси"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"През изминалата година" в Музея за съвременно изкуство

Вернисаж: 7 юли, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа, САМСИ, бул. "Черни връх" 2

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя