Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

ПЕТЪК 13-ТИ

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

Изложбата е от 13 август до 30 август 2021 г.

Източник: Арт галерия "Маркони"

Галерия "Арт Маркони" представя от 13 август до 30 август 2021 г. "Възвисение" - изложба живопис на Васил Петров

Още

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Тази изложба ще представи само една картина с впечатляващите размери - 360/270 см. Творбата се състои от девет платна, с произволни размери и на пръв поглед самостоятелни сюжети. Съединени в определена последователност, те се превръщат в един внушителен разказ, в центъра на който е митичният образ на Орфей.

Орфей е любим персонаж в творбите на Васил Петров и той му е посветил много свои произведения. Тази творба е пренареждане на различни факти, случайни съвпадения и събития, в комбинация и последователност, която грабва и зашеметява с богатото въображение и стихиен почерк на художника. Историята постоянно ни поднася най-различни артефакти и информация, понякога допълваща и не рядко сриваща или разместващата пластове и теории, градени векове. Между тях има липсващи отрязъци, които въображението на твореца свързва и сглобява по свой, гениален начин.

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

В тази творба Васил прави невероятен личен творчески поход, тръгвайки от най-ранните датировки за съществуването на Орфей, изобразявайки го като Орфей-Бакхус - разпънат и наподобяващ Христос, позовавайки се плочка, съхранявана в музей в Берлин, която по време на Втората световна война мистериозно изчезва, но в каталогът на музея е запазено изображението ѝ. Надписът подсказва, че Дионисий и Орфей са едно и също лице, но същевременно поставя и много въпроси, на които до момента няма точен и еднозначен отговор.

Васил Петров (Снимка: Никола Колев)

Без да цели разграждане на традиционната интерпретация на историческите факти, Васил Петров емоционално следвайки своят вътрешен импулс ни отвеждаща към по-късните етапи на орфизма - богомилството.

Потопявайки ни в дълбините на детайлите, творбата ни завърта в мощния си водовъртеж. Изображенията на Ангелските острови и Островът на сирените, като символ на ежеминутната битка на човека срещу стихиите, неговото физическо и духовно оцеляване и надмощие, балансират композицията.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

"Възвисение" е най-голямата творба на Васил Петров, представяна във Варна. В тази визуална игра на съвпадения и случайности темата за ВЪЗВИСЕНИЕТО на духа в името на ЛЮБОВТА е доминантата, която бележи и се излъчва от всеки щрих на грандиозното произведение.

Пишейки тези редове, аз имам бегла представа за картината - няколко фрагмента. Едва в четвъртък ще мога да я видя цяла...Както винаги и тук има изненада, защото Васил обича да закодира различни послания в своите произведения, невидими на пръв поглед и заковаващи, когато успеем да прогледнем в тях - ТРИНАДЕСЕТИЯТ ЗНАК, като запазена марка и символ ще обедини всички платна.

Художникът Васил Петров със своя съименник и приятел - певецът Васил Петров (Източник: Галерия Боев)

Усещам, че съм предварително обсебена от въздействието на творбата, не само от дългите разговори с Васил и вътрешното горене в гласа му, въпреки огромната натрупана умора, а защото познавам неговия дух и талант. Щастлива съм, че прие това предизвикателство - да събере в общ сюжет свои знакови творчески разсъждения. Благодаря ти, приятелю!

Ваня Маркова- галерия "Арт Маркони" 2021 г.

Източник: Арт галерия "Маркони"

Още

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Още

Арт Галерия Ларго представя български класици

Арт Галерия Ларго представя български класици

Още

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художникът Диан Костов откри грандиозна изложба в най-голямата базилика в Брюксел

"Кръстопът - цената на избора" кани посетителите да изследват и преживеят вековната традиция на иконописта по нов, модерен начин и предизвика силен интерес сред българската общност в Брюксел и местната културна общественост

Трудът - най-важната тема в социалистическото изкуство

Музеят на изкуството от периода на социализма представя изложбата "ТРУДЪТ. Когато се наливаха основите". Вернисаж на 20 юни, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа

Музеят H'ART в Амстердам отваря врати с голяма изложба на Кандински

Експозицията включва над 60 произведения на пионера на абстрактното изкуство

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих изтегля от експозиция картини, конфискувани от нацисти

Решението е взето след преоценка на колекцията, която е направена заради публикуването на нови международни препоръки за реституция на заграбени по време на Втората световна война произведения

"30 години оптимизъм" - гостуваща изложба на Лиза Мари Шмит и Александру Михай Будеш

В нея артистите рефлектират върху падането на комунизма в Румъния, продуктовия имидж на Майкъл Джексън и капитализма с две лица.