Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

ПЕТЪК 13-ТИ

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

Изложбата е от 13 август до 30 август 2021 г.

Източник: Арт галерия "Маркони"

Галерия "Арт Маркони" представя от 13 август до 30 август 2021 г. "Възвисение" - изложба живопис на Васил Петров

Още

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Тази изложба ще представи само една картина с впечатляващите размери - 360/270 см. Творбата се състои от девет платна, с произволни размери и на пръв поглед самостоятелни сюжети. Съединени в определена последователност, те се превръщат в един внушителен разказ, в центъра на който е митичният образ на Орфей.

Орфей е любим персонаж в творбите на Васил Петров и той му е посветил много свои произведения. Тази творба е пренареждане на различни факти, случайни съвпадения и събития, в комбинация и последователност, която грабва и зашеметява с богатото въображение и стихиен почерк на художника. Историята постоянно ни поднася най-различни артефакти и информация, понякога допълваща и не рядко сриваща или разместващата пластове и теории, градени векове. Между тях има липсващи отрязъци, които въображението на твореца свързва и сглобява по свой, гениален начин.

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

В тази творба Васил прави невероятен личен творчески поход, тръгвайки от най-ранните датировки за съществуването на Орфей, изобразявайки го като Орфей-Бакхус - разпънат и наподобяващ Христос, позовавайки се плочка, съхранявана в музей в Берлин, която по време на Втората световна война мистериозно изчезва, но в каталогът на музея е запазено изображението ѝ. Надписът подсказва, че Дионисий и Орфей са едно и също лице, но същевременно поставя и много въпроси, на които до момента няма точен и еднозначен отговор.

Васил Петров (Снимка: Никола Колев)

Без да цели разграждане на традиционната интерпретация на историческите факти, Васил Петров емоционално следвайки своят вътрешен импулс ни отвеждаща към по-късните етапи на орфизма - богомилството.

Потопявайки ни в дълбините на детайлите, творбата ни завърта в мощния си водовъртеж. Изображенията на Ангелските острови и Островът на сирените, като символ на ежеминутната битка на човека срещу стихиите, неговото физическо и духовно оцеляване и надмощие, балансират композицията.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

"Възвисение" е най-голямата творба на Васил Петров, представяна във Варна. В тази визуална игра на съвпадения и случайности темата за ВЪЗВИСЕНИЕТО на духа в името на ЛЮБОВТА е доминантата, която бележи и се излъчва от всеки щрих на грандиозното произведение.

Пишейки тези редове, аз имам бегла представа за картината - няколко фрагмента. Едва в четвъртък ще мога да я видя цяла...Както винаги и тук има изненада, защото Васил обича да закодира различни послания в своите произведения, невидими на пръв поглед и заковаващи, когато успеем да прогледнем в тях - ТРИНАДЕСЕТИЯТ ЗНАК, като запазена марка и символ ще обедини всички платна.

Художникът Васил Петров със своя съименник и приятел - певецът Васил Петров (Източник: Галерия Боев)

Усещам, че съм предварително обсебена от въздействието на творбата, не само от дългите разговори с Васил и вътрешното горене в гласа му, въпреки огромната натрупана умора, а защото познавам неговия дух и талант. Щастлива съм, че прие това предизвикателство - да събере в общ сюжет свои знакови творчески разсъждения. Благодаря ти, приятелю!

Ваня Маркова- галерия "Арт Маркони" 2021 г.

Източник: Арт галерия "Маркони"

Още

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Още

Арт Галерия Ларго представя български класици

Арт Галерия Ларго представя български класици

Още

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия

Да надуем всички морски играчки!

Калоян Илиев – Кокимото открива голяма изложба в родния си град Варна