Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Да влезеш в роля" - Венета Андрова и Петер Одинзов с изложба в Гьоте институт

"1+1: АРТСЦЕНА ГЕРМАНИЯ"

"Да влезеш в роля" - Венета Андрова и Петер Одинзов с изложба в Гьоте институт

Поредицата "1+1: Артсцена Германия", в която български артисти ни представят актуални имена от Германия

Източник: Гьоте институт

Поредицата "1+1: Артсцена Германия", в която български артисти ни представят актуални имена от Германия, продължава с изложбата "Да влезеш в роля", която ще се открие на 20 август в Гьоте-институт.

Източник: Гьоте институт

Художничката Венета Андрова ще представи автора от узбекистански произход Петер Одинзов от 20 август до 10 септември 2021 г.

Откриване: 20 август, 18:00 ч. в Гьоте-институт България, ул. "Будапеща" 1, София

Още

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Венета Андрова е българска художничка, живееща в Германия, която в последните години все по-често влиза в светлината на прожекторите - както в България, така и в международен план. През 2020 г. нейн филм беше номиниран за най-престижната германска награда за късометражно кино German Short Film Award, а преди броени дни филмът ѝ "АЙВА" спечели Prix Ars Electronica 2021 за компютърна анимация, както и "Златен конник - анимационен филм, международен конкурс" и LUCA Gender Diversity Award на 33-ия Международен фестивал за късометражно кино в Дрезден.

Сега тя се завръща за първо участие в България след пандемията по покана на Гьоте-институт България не само за изложбата, но и за да постави в светлината на прожекторите още един автор - Петер Одинзов. Това се случва в рамките на дългогодишната програма "1+1: Артсцена Германия" на Гьоте-институт, в която български художници представят нови позиции от Германия.

На 20 август двамата автори, живеещи в Берлин, ще открият в София изложбата "Да влезеш в роля", специално за която създават нови произведения, резултат на задълбочен обмен и разговори в последната година.

Изложбата се занимава с различните "роли", в които влизаме заради предразсъдъците и очакванията на околните въз основа на стереотипите, свързани с пол, мигрантски произход, социален статус или сексуалност. Венета Андрова и Петер Одинзов разглеждат живота като вариететна сцена, на която всички влизаме в роля, определена от някой друг, неудобна, непасваща, неавтентична. Особено внимание обаче те обръщат на аутсайдерите - образа, от който най-трудно се излиза.

Още

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

За двамата автори работата по проекта е повод да се вгледат и в самите себе си, в категориите и етикетите, които им биват приписвани. За Андрова това са "мигрантка", "чужденка", "жена" и във видео-инсталацията си "Разтегни и отпусни" тя се занимава с предизвикателствата в професионален и личен план.

Петер Одинзов пък разглежда социалния статус и как той предопределя живота, кариерата, творческото развитие, но и вътрешното усещане за непринадлежност и срам. В работата си той комбинира както карикатурни образи на клишираните в сферата на културата персонажи, така и лични архивни материали, които посетителите ще могат да разгледат и чрез приложение за добавена реалност.

Изложбата ще може да бъде разгледана всеки делничен ден от 14:00 до 20:00 ч. до 10 септември в Гьоте-институт България.

Повече за авторите:

Венета Андрова (р. 1985 г. в София) завършва история на изкуството и философия в Хумболтовия университет, както и се дипломира в специалност скулптура в Академията Вайсензее в Берлин.

Венета Андрова (Източник: Гьоте институт)

Със своя опит в областта на експериментален документален филм и фотография в настоящата си артистична практика тя съчетава различни медии и източници като архивни и документални материали с живопис, всички свързани чрез 3D-анимация и компютърно симулирани среди. Участва в множество изложби в Германия и България, както и в Австрия, Аржентина, Бразилия, Испания, Полша, Чехия и в Израел, където през 2016-2017 г. завършва част от обучението си в Bezalel Academy of Arts and Design в Йерусалим.

Още

After Dark на Антона Буши в Галерия Depoo

After Dark на Антона Буши в Галерия Depoo

Андрова е носител и на няколко стипендии, като Elsa-Neumann-Scholarship, Artist Scholarship Cusanuswerk, Mart Stam и през 2020 г. е номинирана с творбата си "From My Desert" за German Short Film Award. Последният ѝ филм "АЙВА" е носител на Prix Ars Electronica 2021 в категория "Компютърна анимация", както и Golden Horseman и LUCA Gender Diversity Award в международния конкурс на Filmfest Dresden.

Филмите ѝ са селектирани и представени на множество международни филмови фестивали, включително: International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film, Germany, Go Short International Short Film Festival Nijmegen, Netherlands, FILE Electronic Language International Festival, Brazil, European Media Art Festival (EMAF), Germany.

Петер Одинзов (р. 1987 г. във Фергана, Узбекистан) завършва специалност "Свободно изкуство / скулптура" в Академията Вайсензее в Берлин в средата на 2018 г. Живее и работи в Берлин.

Работата му е показвана в разнообразни регионални и международни изложби, най-вече независими. Първата му самостоятелна изложба е през 2017 г. в проектното пространство "MeinBlau" в Берлин заедно с художника Джеферсън Д"андраде, последвана от втора през 2019 г. в "Shoe Frog" във Виена. Често си сътрудничи с различни художници и колективи, включително е бил и в проектни групи към институции като ZKM Карлсруе, Schwules Museum* Берлин и Casa Franca Brazil в Рио де Жанейро. 

Петер Одинзов (Източник: Гьоте институт)

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook. За да получавате регулярно месечната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук. Слушайте подкаста ни "На една вълна" тук.

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

Още

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Още

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

Андриан Бекяров и "Когато времето спря"

Изложбата живопис е от 11-ти август до 07-ми септември 2022 г. в Арт Галерия Le Papillon

Визуалната артистка Мишел Фунг от Хонконг подреди свои творби във Варна

Изложбата "Добре дошли в Полута!" може да се разгледа до 27 август в Градската художествена галерия на Варна

"Oмагьосаната душа" на световнопризнатия художник Мартин Джачков превзема Пловдив

Експозицията може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина

Изчезнала творба на Банкси, рисувана върху стената на Западния бряг, се появи изненадващо в галерия в Тел Авив

Преместването на рисунката, изобразяваща плъх с прашка повдига етични въпроси за премахването на творбата от оригиналното й място

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия