Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Аарон Рот превръща FLUCA в пространство "Със свободна времева рамка"

ХУДОЖЕСТВЕН ПРОЕКТ

Аарон Рот превръща FLUCA в пространство "Със свободна времева рамка"

От 16 юли до 10 август Австрийският културен павилион ще представи самостоятелна изложба на Аарон Рот, която ще постави в контекста на прехода символите на властта и престижа на илюзорния социален статус

"Със свободна времева рамка" във FLUCA - от 16 август в Австрийския културен павилион, разположен на ул. Отец Паисий 38 в Пловдив

Визуален код на прехода ще представи изложбата на Аарон Рот в изложбата "Със свободна времева рамка", която ще бъде открита във FLUCA на 16 юли.

Още

Лазар Лютаков и Карин Фошар представят "Поетични животни" във FLUCA 2021

Лазар Лютаков и Карин Фошар представят "Поетични животни" във FLUCA 2021

За да разгледа художествените обекти в детайл, зрителят ще трябва да разгърне поставената пластмасова завеса, която препраща към недалечното минало и същевременно превръща контейнера в гранично пространство.

Самият център на изложбата, който привидно остава скрит за погледите, е разположен в дълбочината на контейнера.

За реализацията на трите широкоформатни живописни платна Аарон Рот използва селектирани в интернет пространството фотографии и сегменти от рекламни материали, които загатват символите на властта и ценностите, които осигуряват фалшив социален статус.

Портрет на популярен български политик представя единствено фрагмент, изваден от снимка на коженото му яке в първата творба от изложбата. Ироничната игра между символиката на авторитета и елегантната скъпа материя открито поставя под въпрос ролята на олигарха, свеждайки образа му до детайл от собствената му намачкана дреха.

"Със свободна времева рамка" във FLUCA - от 16 август в Австрийския културен павилион, разположен на ул. Отец Паисий 38 в Пловдив

Още

Художничката Александра Георгиева и "Зоологическа градина на земните удоволствия"

Художничката Александра Георгиева и "Зоологическа градина на земните удоволствия"

Живописните маски и отбраното използване на цветове в маслените платна създават усещането за монументални плочи, документиращи в детайли обектите, които изобразяват . Нагънатата и леко открехната завеса на Мерцедес S класа - обект на втората централна творба - позволява частично надникване в интериора на луксозен автомобил. Ако първоначалната завеса с ресни не допуска преминаването на вредители, то автомобилната осигурява достъп само на хората с висок социален статус. Застинал във времето, този момент неминуемо препраща към съвременната политическа действителност, която е представена на фона на ярко оранжево небе, вдъхновено от фототапета в офиса на Frank Lopez от филма Scarface.

Флиртът на смъртта и престижа е тема и на третата живописна работа, в която изобразеният приближен детайл от логотипа на цигари Собрание Лондон се чете и като абревиатурата S.O.B. (чието значение от английски език е "кучи син"). Атрактивността на цигарения бранд, дълго предлаган на пазара като достъп за обикновения човек до една друга класа, е развенчана.

"Безспорно в художествения проект може да бъде разчетена закодираната от автора критика към модела, наложен като доминант в пост-индустриалното общество. Ценностен модел, при който представите за престиж, през които възприемаме "продуктите", стават водещия фактор в определянето на материалната им стойност. И въпреки това, или дори може да се каже, точно поради това - отношението на Аарън към тези процеси го извежда над критикуването, създавайки с картините си своеобразни тотеми - не на продуктите, но на маниерността в отношението към тях", коментира Вълко Чобанов, артист и куратор на FLUCA 2021.

Аарън Рот е роден в Лос Анджелис през 1998 г., като от 12-годишната си възраст живее в България. Работи между София, Лондон и Пловдив. През 2021 г. получава бакалавърска степен по живопис от Училището за изящни изкуства Slade (Лондон) с дипломен проект на тема Визуалната култура, свързана с поп-фолк музиката. През 2021 г. реализира в София своя самостоятелна изложба "biznes (end) management".

Събитията от програмата през 2021 на Австрийския културен павилион FLUCA, разположен на ул. Отец Паисий 38 в Пловдив, следете социалните канали на Австрийски културен павилион:

Facebook - ТУК  | Instagram - ТУК

FLUCA - Австрийски културен павилион е дългосрочен културен проект-инициатива на Фондация Отворени Изкуства (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия и Община Пловдив. 

През 2021 FLUCA се реализира с финансовото съдействие на "Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството" на Национален фонд "Култура".

Още

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Още

Веселина Сариева: Съвременното изкуство търси красотата, то не я подменя

Веселина Сариева: Съвременното изкуство търси красотата, то не я подменя

Още

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

Още

FLUCA: Световни образци на съвременното изкуство през септември

FLUCA: Световни образци на съвременното изкуство през септември

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ватиканските музеи ще изискват Ковид-сертификат от посетителите

Мярката се въвежда от 6 август в съответствие с разпоредбите на италианското правителство

"Трънливо лято" от четирима артисти, живеещи в Берлин

Изложбата може да бъде видяна до 03 септември 2021 в Галерия "Little Bird Place"

Дванадесет държави от Европа и Азия ще представят традиционни облекла и ръчно изкуство в Банско

Откриването е този петък /30 юли/ от 19 часа на централния площад в Банско с дефиле на участниците с традиционни за всяка една от страните облекла

Арките на Болоня са световно културно наследство на ЮНЕСКО

В списъка на ЮНЕСКО влязоха още шистовите райони в северозападната част на Уелс, петроглифите от Карелия, сградите на Йоже Плечник в центъра на Любляна

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

Избрана е от авторитетено жури измежду 40 талантливи млади автори от България и ще има шанса за двумесечна творческа резиценция в Ню Йорк

Френският град Ница влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

"Историята на Ница, средиземноморска и алпийска, европейска и космополитна, създаде уникална архитектура и пейзаж, модел за много други градове по света", каза кметът на града