Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Светлана Захарова - най-яркият диамант в короната на световния балет

ПРИМАБАЛЕРИНИ

Светлана Захарова - най-яркият диамант в короната на световния балет

Примабалерината на Болшой театър, Ла Скала – Милано и Народен артист на Русия - Светлана Захарова в главната роля на балета „Жизел“

Светлана Захарова, балерина (Русия)/Сн. Жокер медиа

На 16 октомври 2017 г. в зала 1 на НДК българската публика ще бъде свидетел на поредната ювелирно-бляскава вечер с примабалерината на Болшой театър, Ла Скала - Милано и Народен артист на Русия - Светлана Захарова в главната роля на балета "Жизел". На сцената, Захарова ще си партнира с Денис Родкин, като настроението ще бъде преповдигнато от гост-диригента на Болшой театър маестро Павел Клиничев, който с красив маниер, изящно ще ни поднесе блестящата интерпретация на това произведение заедно с Оркестъра на Националната опера и балет.

Сн. Жокер медиа

По повод предстоящото и представление ето и някои интересни факти за плановете на балерината за бъдещето и личния и живот:

Диамант с нейното име:

На 23 април 2016 г. с името "Балерина Светлана Захарова" наричат диамант добит в Якутия с тегло 58,4 карата. Той е наречен така от специалната Комисия за именуване на получени диаманти над 50 карата с бижутерийни качества.

Идеята да стане балерина:

е на нейната майка, но примата искрено се надява, че е изпълнила всичките и очаквания. Успяла е да комбинира природните данни, доброто училище и упоритата работа.Top of Form

За обучението:

в Москва е различно от Санкт Петербург . В Болшой театър всеки танцьор има право и възможност да опита различни неща и да използва способностите си на 100%.

Сн. Жокер медиа

За ролята на руското балетно училище днес пред света споделя:

"В страната има много талантливи деца, а учителите в хореографските ни училища са прекрасни. Днес на практика няма театър в света, където нашите танцьори да не правят представления и нашите учители да не са преподавали. Ако Западът е ориентиран към съвременната хореография, то руското училище определено е по-силно предимно в класиката".

За световното и призвание като стандарт за изпълнител на класическия балет:

"Класика в балета - това е най-трудното, не само за мен. Класиките в света са добре танцувани. Но аз се интересувам от възможностите за движение на съвременната хореография. Смятам, че съм гъвкава балерина. Когато изнасям своите солови концерти, в моята програма основно е застъпена съвременна хореография. Повече ми харесва да танцувам класиката като пиеса. Сега работя усилено върху съвременния репертоар. Искам да работя в различни жанрове - това е важно и интересно за мен.

" За славата:

"Този, който казва, че е уморен от вниманието и славата му е в тежест, според мен просто е неискрен. За мен това не е тежест, напротив - изпитвам удовлетворение. Тя е нещо към което се стремях още от училище, нещо за което непрекъснато и постоянно работим. И аз ще правя същото по-нататък, да изграждам своята балетна кариера. Но, разбира се, когато сте в определен статус на "звезда", това означава, че много пъти увеличаваш отговорността и нямаш право на никакви грешки. Следователно е необходимо да се работи все по-усърдно".

За времето в което си почива:

"Животът по време на турне и огромения брой изпълнения е толкова изтощителен, че е невъзможен без почивка. Разбирам добре, че понякога е по-добре да пропуснете нещо, а след това да го направите повече и по-добре. Балетът може да се нарече доброволен труд. Но балетът е моят живот, моята професия, в която съм от 10-годишна и без която не мога да съществувам".

За семейството:

"Нямах никакви колебания по въпроса. Аз и цялото ми семейство чакахме това, така че когато се роди дъщеря ми, всички бяха щастливи - Аз, съпругът ми и майка ми. Раждането на дете е специален, решаващ момент в живота. Името на дъщеря ми, Анна е дадено според светиите - от църковния календар. Тъй като аз и съпругът ми - цигуларят Вадим Репин - често пътуваме, образованието на Анечка се дължи на майка ми. Отначало тя е посветила живота си на мен, а сега е напълно отдадена на грижите за внучката си. Съпругът ми често идва, независимо къде съм. Винаги се опитваме да се срещнем, където и да е по света."

За щастието в личния живот:

"Да, щастлива съм. И двамата с Вадим служим на изкуството: аз съм балет, а съпругът ми - музика. Разбираме се взаимно. Ние обичаме да ходим на пиеси и концерти заедно, а след това да обсъждаме какво сме видели. Мнозина казват, че веднага щом напуснат стените на театъра незабавно забравят за него и преминават към други неща. Ние винаги мислим за изкуството и казваме - ние го притежаваме вътре в нас по някакъв начин. Музиката и балетът съществуват заедно, наскоро за пръв път поехме риска да участваме заедно в Швейцария, където се провежда фестивалът на изкуствата, в който се представят различни жанрове: певци, танцьори, музиканти, читатели. Получавахме много покани от този форум от много години, като най-накрая намерихме "прозорец", свободен за двама ни. Ще създадем и съвместен проект, в който ще свири Вадим, а аз ще танцувам по музиката му.

За предстоящите планове:

Пътува по целия свят и за нея е важно, човек да бъде общителен, концентриран. Програмата и е прекалено наситена. Предстоят и проекти в Милано, Лондон,Токио, Москва, Санкт-Петербург, Пекин.. и това е само част от календара.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

"В кадър" по БНТ е филмът "Спасени усмивки"

За спасеното детство и мечтите на четири деца – гледайте документалния филм този петък от 22:00 ч. по БНТ 1

"Истории с опашки" от Красимир Андонов

Можете да ги видите в галерия "Синтезис" от 28 септември до 11 ноември

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Може да се види от 2 до 14 октомври 2023

Маргарита Маркова - Гита събира творбите си в изложбата "Преображения"

Изложбата е част от съпътстващите събития на Международното биенале на стъклото 2023 в "Квадрат 500"