Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гледайте "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с незабравимата Гена Димитрова

ЛЕГЕНДИ

Гледайте "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с незабравимата Гена Димитрова

Софийската опера отбелязва 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

Снимка: iStock by Getty Images

На 6 май от 19 ч. чрез платформата Ивентим Стрийм почитателите на оперното изкуство ще могат да гледат онлайн излъчване на "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с Гена Димитрова в главната роля.

Записът е от сцената на Софийската опера (1999 г.)

Софийската опера отбелязва 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова.

Честваме 70-годишния юбилей на тенора Румен Дойков.

През 1999 г. режисьорът Пламен Карталов събира първокласен състав за премиерата на "Джоконда". Партньори на Гена Димитрова са Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Румен Дойков, Елена Чавдарова.

Още

Гледайте на живо "Обич за Гена" - музикален портрет на великата Гена Димитрова

Гледайте на живо "Обич за Гена" - музикален портрет на великата Гена Димитрова

Георги Нотев дирижира оркестъра, хора и балета на Софийската опера. Костюмите на Салваторе Руссо и хореографията на Флавио Донати добавят необикновени естетически щрихи, а режисурата на Пламен Карталов превръща спектакъла в продукция на изключително високо европейско ниво.

Една от най-големите оперни певици на всички времена - Гена Димитрова - изпълнява партията на Джоконда.

След дебюта й на софийска сцена през 1967 г. като Абигаил в "Набуко" от Джузепе Верди, Гена Димитрова внимателно започва да гради своята кариера. Докато покорява всички големи сцени и театри, за нея се говори като за "явление" в музикалния свят. Среща се с най-големите певци, диригенти и режисьори по това време и те никога не пестят суперлативи за нея. Турандот, Абигаил, лейди Макбет, Джоконда и Тоска на Гена Димитрова остават ненадминати. Гласът й е красив и мощен, певческата й техника е впечатляваща, майсторството й - забележително. Гена е обожавана от публиката по целия свят, но в България тя е особено почитана и обичана.

В тази вълнуваща постановка в образа на Енцо Грималди се представя блестящият тенор Румен Дойков, който на 1 май отбелязва своя 70-ти рожден ден.

Дълги години Румен Дойков е водещ тенор на Софийската опера и чрез прекрасния си глас демонстрира своя певчески и сценичен талант. Гастролира с неизменен успех самостоятелно и като солист на Софийската опера в Европа, САЩ и Южна Америка и винаги горещо е аплодиран от публиката. Румен Дойков има над 1000 спектакъла в кариерата си, от които над 200 са на "Аида".

"Джоконда" от Амилкаре Понкиели е написана в стила на голямата френска опера и остава най-известната творба на композитора. Произведението се превръща в своеобразен мост между драматичните опери на Верди и веризма на Пучини. 145 години след първото изпълнение, музиката на Понкиели продължава да вълнува публиката.

Каним Ви да споделим преживяването "Джоконда" от Понкиели на 6 май от 19 ч. - онлайн чрез платформата на Ивентим. За закупилите билет видеото ще бъде достъпно в продължение на 24 часа.

Още

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

Още

Гена Димитрова ще има паметна плоча във Виена

Гена Димитрова ще има паметна плоча във Виена

Още

Гена Димитрова - момичето от село, което покори света

Гена Димитрова - момичето от село, което покори света

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

"Кадри за любов и война" е мотото на тазгодишното издание на фестивала, в които ще бъдата показани продукции продукции, пресъздаващи темата за войната - не само в Украйна, но и в Сирия, Нагорни Карабах, Близкия Изток, филмови разкази за последиците от Втората световна и войната между Азербайджан и Армения

Предстои второ издание на Фестивал на изкуствата "Master of Art" Копривщица 2022

"Обещаваме ви с тези пет, наситени с качествено изкуство дни, да направим лятото ви различно", казват организаторите

Концертният цикъл "Sofia Jazz Days" ще се проведе за втора поредна година на 8 и 17 юли в кино "Кабана"

Ще се насладите на концерти на групите - A3ck със специален гост Димитър Льолев и Noise Linguistix със специалното участие на Росен Захариев и Христо Йоцов

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

В нея са представени творби на почти всички автори на галерията - ярки и значими представители на различните художествени направления