Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-странните фестивали по света с Юлия Владимирова

ФЕСТИВАЛЕН ЖИВОТ

Най-странните фестивали по света с Юлия Владимирова

Нашата авторка гостува в предаването "На кафе", за да разкаже за нетрадиционните изживявания

Кои са най-странните фестивали по света, за които не сме чували? Всички знаем за карнавала в Рио, "Бърнингмен" в Америка, боя домати в Испания "La Tomatina", но има и фестивали, за които не се знае много, а предлагат екстремни и на моменти странни усещания, които за някои могат да бъдат удоволствие, а за други страховити. 

Авторката на Impressio Юлия Владимирова разказа пред водещата Гала в Нова телевизия към кои фестивали си струва да погледнеми защо. 

1. Огненият фестивал Agni Keli, Индия

Това е фестивал, който продължава 8 дни и се провежда всеки април, в гр. Мангалор, Индия. Това е масов бой с огън, в който се хвърлят пламтящи факли. Огнената битка изглежда безконтролна и хаотична, доста опасна, защото в нея се събират две групи мъже, на около 20 метра един от друг, облечени в саронги, които хвърлят един срещу друг огнени факли с палмови клони. Целтра е една: да се уцелят най-много хора. Битката изглежда страшна и неорганизирана, но всъщност тя продължава само 15 минути и има рефери, които "следят" какво се случва и задават правилата. Реферите също така могат да лекуват заболявания със светена вода. Фестивалът е само за мъже, но реално е посветен на индуистката богиня на войанта Дурга - тя често е изобразявана да язди лъв или тигър, борейки се с демони. Последователи ѝ се бият с огъня, за да "успокоят" нейните демони. 

2. Up Helly AA, Шотландия

Още

"Крилете на Киргизстан" и "Пънк завинаги" - на Фестивала Sofia MENAR

"Крилете на Киргизстан" и "Пънк завинаги" - на Фестивала Sofia MENAR

В Шотландия също можете да се насладите на огнени факли из студените улици, но свързани със скандинавската митология. Този фестивал се провежда на Шетландските острови, които през 9-ти век са превзети от викингите и до 19 век са в норвежко владение. Фестивалът се провежда в гр. Леруик и датира от преди около 12 века. В него участват стотици мъже, които се движат с факли по улиците, облечени във викингски облекла, пеейки традиционни песни от северния фолклор. Накрая те изгарят един голям дървен викингски кораб (който е строен поне 6 месеца). Изгарянето отразява езически обичаи, свързани с кремацията на велики вождове и в знак на завръщането на слънцето след зимното слънцестоене. 

3. Калният фестивал Борьон, Южна Корея

В селце на около 200 км южно от Сеул се провежда фестивал, който няма древна история, но има една цел: лечебните свойства на калта да помогнат за здравето, красотата и настроението на гостите на фестивала. Хората се мажат с кал, която допринася със своето благотворно въздействие за по-доброто им състояние. Калта в този район е богата на минерали и е много полезна за кожата, произвежда се и козметика. 

4. Кално надбягване в Молдън, Англия

Калното бягане в Молдън край река Блекуотър в графство Есекс е само за смели хора, които не ги е страх от от тресавища. Участниците трябва да преминат 400 метра през тресавище, когато нивото на реката е ниско. Някои от участниците са с маски, официално дрехи или шарени костюми. Състезанието се провежда от около 50 години и често е с благотворителни цели. Ражда се, след като местен кръчмар е трябвало да сервира в официални дрехи на клиенти разположени на другия край на реката. 

5. Moon Amtrak, Калифорния

Още

"Кино за пътешественици": Сърцето на приключенците не може да бъде опитомено

"Кино за пътешественици": Сърцето на приключенците не може да бъде опитомено

Всяка втора събота се провежда един странен фестивал, на който хиляди хора се събират, за да си показват дупетата на влаковете и пътниците в тях. Той се случва около гарата и близо до влаковите релси. Историята на тази традацияи се ражда през 1979 г., когато един човек казва на приятелите си, че ще купи безплатни питиета на всички, които си покажат дупетата. Така останала традицията. Събитието е много известно и на него се стичат хора от цял свят. Градският съвет обаче е наредил да се забрани употребата на алкохол и общественото уриниране, за да намали пиянските манифестации. 

6. Диня фестивал, Австралия

 Това е фестивал на дините. Можете да правите всичко, което поискате с диня. Да карате динени ски, да ви влачат с диня, да се мажете с диня, да преядете с диня, да лягате върху диня и каквото си помислите. Има и надпревара за най-голяма отгледана диня, за момента динята рекордьор е 99 кг. Фестивалът привлича годишно около 20 000 души, а преди няколко години градската управа е поставила статуя на гигантски резен диня, символ на града. 

7. Златните ножици, Нова Зеланндия 

През 1958 г. група ентусиасти, симпатични фермери, създават състезание по стригане на овце, селектиране на вълна, обработването ѝ. Най-атрактивната част от него обаче е как секси фермери и работници с мускули подстригват овце и се надпреварват кой го прави най-бързо и точно. Днес на всеки жител на Нова Зеландия се падат по 5-6 овце, което прави страната един от основните износители на агнешко месо. 

Още

"Кино за пътешественици" показва далечни и непознати територии от цял свят

"Кино за пътешественици" показва далечни и непознати територии от цял свят

Още

Бронзовите "пътешественици" на Бруно Каталано "спряха" във Венеция

Бронзовите "пътешественици" на Бруно Каталано "спряха" във Венеция

Още

Пътешественикът Филип Лхамсурен: Джунглата е в самите нас

Филип Лхамсурен по "забравените пътища" на света

Още

Тишината - основен герой в работите на фотографа-пътешественик Оливие Фолми

Тишината - основен герой в работите на фотографа-пътешественик Оливие Фолми

Още

13 ирански фестивални хита на 13-я Sofia MENAR

13 ирански фестивални хита на 13-я Sofia MENAR

Още

"Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих бе продадена за 248 000 долара на търг в Индия

"Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих бе продадена за 248 000 долара на търг в Индия

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Спектакълът "Царевград Търнов - звук и светлина" - една неповторима атракция

Шоуто ще бъде излъчено на 1 януари 2021 година от 18 ч. във Велико Търново

Шестметрова елха, изплетена от 70 килограма прежда, се издигна в столицата на Казахстан

"Народният флашмоб "Екоелха в стил курак корпе" започна преди две седмици в Нур Султан и в него се включиха любители на плетенето от цялата страна

Най-доброто от 2020: Топ 10 на арт инсталациите, които направиха годината като никоя друга

Изминалите 12 месеца бяха белязани от арт проекти, които отразиха извънредните световни събития и не само

След появата на "Апчих" на Банкси, собственичката се отказа да продава къщата си

Последното графити на стрийт художника се появи на най-стръмната улица в Бристол, а цената на сградата веднага скочи

Графити на Банкси с кихаща пенсионерка се появи в Бристол

Изобразената жена киха толкова силно, че помита съседните сгради

Италианският художник ФРА! постави Гинес рекорд с най-голямата рисунка в света

Рекордното платно от 567 квадратни метра скици, Франческо Капорале изрисува за 5 дни на централния площад на италианския град Алтомонте