Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Пловдив със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град, Капана

ИЗКУСТВО НА ЕМБЛЕМАТИЧНИ МЕСТА В ПЛОВДИВ

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Пловдив със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град, Капана

Изданието е тематично насочено към музиката от различни жанрове - поп, рок, джаз, барокова музика - от 27 септември до 1 октомври

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest започва на 27 септември и ще продължи до 1 октомври 2022 г. в Пловдив със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град, Капана, Главната и Цар Симеоновата градина.

Още

Фестивалът за улични изкуства 6Fest с два парада в Пловдив тази събота и неделя

Фестивалът за улични изкуства 6Fest с два парада в Пловдив тази събота и неделя

Входът за всички събития е свободен. Изданието е част от Културния календар на Пловдив и се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Национален фонд "Култура". За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Изданието е тематично насочено към музиката от различни жанрове - поп, рок, джаз, барокова музика. Ще видим както известни изпълнители в ролята на улични музиканти, така и местни и младежки формации. Една от целите на 6Fest е да подкрепи и популяризира именно артистите на града, в който се провежда. Неслучайно и локациите всеки ден са различни - идеята на 6Fest е да оживи с изкуство емблематични за Пловдив места.

Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември (вторник) от 18:00 ч. За съвременен провокативен артист като него фестивалът избира по-нестандартна локация, която обаче все повече се развива като място за музика - на върха на хълм Бунарджика. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, певец. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по различен и алтернативен начин, какъвто е присъщ за цялостното му творчество - онлайн и в домашни условия.

Още

Вили Стоянов: За тромбона с любов – ексклузивно пред Dir.bg

Вили Стоянов: За тромбона с любов – ексклузивно пред Dir.bg

На 28 септември (сряда) от 18:00 ч. Виенският павилион в Цар Симеоновата градина ще посрещне "Just Bossa". Тромбонистът Велислав (Вили) Стоянов ще представи за първи път в Пловдив инициативата си да вдъхне нов живот на музикалното наследство на големия български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.

На 29 септември (четвъртък) ни очакват два дамски концерта, а мястото е Данов хълм (Сахат тепе), точно под Часовниковата кула. От 18:00 ч. фестивалът започва с Миленита - поп и джаз певица, която обаче има и телевизионни и кино роли. През 2004 г. Миленита пише три от песните за дебютния филм "Мила от Марс" на режисьорката Зорница София, който през същата година печели награда на международния кинофестивал в Сараево. През 2005 г. излиза първият й албум "Do it Again". Веднага след нея, от 19:00 ч. е участието на Мила Роберт - актриса и певица. Песните на Мила са саундтрак на различни филми на млади режисьори. През декември 2020 г. излиза дебютният й албум "Еготрип".

Още

Фестивалът за улични изкуства 6Fest обяви ново издание с огнени спектакли

Фестивалът за улични изкуства 6Fest обяви ново издание с огнени спектакли

6Fest посвещава 30 септември на групите, а мястото е сцена "Ядрото" в Капана. В 18:00 ч. фестивалът започва с Le'Push. Иван Лазаров и Момчил Атанасов свирят заедно още от училище. Те са родом от Добрич, но завършват висшето си образование в АМТИИ - Пловдив. Под името Le' Push се подвизават от 2017 г. В момента групата работи по втория си студиен албум. На 6Fest ще бъдат заедно с известния на пловдивската публика перкусионист Боян Тодоров (Пуфи) и ще представят акустично своята музика. В 19:00 ч. на сцената излиза група "Таралеща". Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва "Кино- и телевизионна режисура" в "Нов български университет". Част е от независимата режисьорска група "Бидон филм", заедно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и поет с китара. Първоначално изпълнява песните си самостоятелно, а в момента концертира заедно с групата си "Таралеща".

Още

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. На Лапидариума на ул. "Витоша" в Стария град от 11:00 ч. бароковият ансамбъл "Collegium Ritornello" ще изнесе класически концерт със забравени и рядко изпълнявани автори и произведения от епохата на Барока. "Collegium Ritornello" е основан през 2019 г. и включва настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив.

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, традиционна част от уличния фестивал през годините. В 17:00 ч. от площад "Централен" по Главната в посока Джумая ще тръгне парадът на музиканти и мажоретки от Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав "Димитър Мечев" - Велинград, част от Народно читалище "Отец Паисий - 1893". Оркестърът е сформиран през 1965 г. от Димитър Мечев, а по-късно през 1978 г. по негова инициатива е създаден и първият мажоретен състав в България.

Още

Изкуството на огъня ви очаква на 6Fest-а в Пловдив

Изкуството на огъня ви очаква на 6Fest-а в Пловдив

Пловдивският цирков артист и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще направи дефиле-концерт на кокили от 18:00 ч. по ул. "Райко Даскалов" в участъка от Джумая Джамия до подлеза при бул. "Шести септември". Дарио е основател на цирковата формация "Combino Project", участвала със събития в предишните издания на 6Fest.

В последното събитие от 6Fest посетителите на Капана между 19 и 20 ч. ще станат свидетели на изненадващи джаз флашмобове с участието на Венелин Георгиев, Иван Мелин и Ценко Мелин от Марица брас бенд. Оркестърът е създаден през 2015 г. от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера.

Повече актуална информация може да следите във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2022 XII - Фестивал за улични изкуства - https://www.facebook.com/events/964484468284293.

Още

"Against all odds II" - кураторски проект на художника Росен Станоев

"Against all odds II" - кураторски проект на художника Росен Станоев

Още

"Топлоцентрала" представя Ромео Кастелучи с два филма и "Третият райх"

"Топлоцентрала" представя Ромео Кастелучи с два филма и "Третият райх"

Още

"Улици. Quo vadis, Homo sapiens?" от Марио Николов

"Улици. Quo vadis, Homo sapiens?" от Марио Николов

Още

Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам

Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

На "Водна паша" в Южния парк в София с композицията на Павел Койчев (галерия)

"Посланията са много. На човека все му се ще някой да му е пастир. Алюзията очевидно е Христос. Всички имаме нужда от пастир, защото човекът е слаб, несигурен“, коментира скулпторът творбата си

"Алтернативна Сцена - Заедно отвъд границите" ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника, ще бъдат представени интересни танцови и пърформанс представления и артинстлации с вход свободен за всички посетители

Габриел Гарсия Маркес бе почетен с уникална стъклена инсталация

Художникът Едуардо Бутрон използва 10 000 събрани бутилки, за да изрази екологично послание за опазването на природата

"Панаир на куклите" - 20 години Международен фестивал за уличен и куклен театър

Столичен куклен театър представя два премиерни спектакъла

Започва поредицата от събития "От вандализъм до изкуство"

Началото ще бъде с българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам