Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Топлоцентрала" представя Ромео Кастелучи с два филма и "Третият райх"

ДОКОСВАНИЯ И РАЗМИСЛИ

"Топлоцентрала" представя Ромео Кастелучи с два филма и "Третият райх"

Да съпреживеем света на знаменития "майстор на въображаемото" в съвременните сценични изкуства

Ромео Кастелучи - Божествена комедия, Ад (Източник: "Топлоцентрала")

Още

 Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

"Ние сме куршуми от плът, паднали на земята.
Това е трагедия... Но има и за какво да се смеем."

С филмите "Театрон" и "Божествена комедия" и видео инсталацията-пърформанс "Третия райх" Регионалният център за съвременни изкуства Топлоцентрала ни кани да съпреживеем света на Ромео Кастелучи, знаменитият "майстор на въображаемото" в съвременните сценични изкуства.

Обединени в цикъла "Света на Кастелучи", между 29 септември и 2 октомври в РЦСИ Топлоцентрала ще бъдат представени биографичният филм за Ромео Кастелучи "Театрон", запис на трилогията му "Божествена комедия", създадена за фестивала в Авиньон през 2008г. и изиграна в Папския дворец там, и видео инсталацията-пърформанс "Третия райх",

която ще ни изправи пред образа на наложената комуникация и нейната репресивана езикова машина - ще са ни нужни тапи за уши и силна психика, за да не се огънем под нейната брутална сила.

Ромео Кастелучи (Източник: "Топлоцентрала")

Режисьор, сценограф и костюмограф, италианецът Ромео Кастелучи е познат на света като създател на театъра като тотално изкуство за цялостно преживяване. Спектаклите му са поставяни на сцените на най-престижните театри и опери в света и представляват истинско упражнение по културен шок: в тях винаги се преплитат екстремно насилие и парадоксална нежност, алхимията между които оставя трайна следа в психиката на зрителя - "Зрителят трябва да бъде разтърсен из основи."

Ромео Кастелучи - Божествена комедия, Чистилище (Източник: "Топлоцентрала")

ТЕАТРОН - 29 септември, 19:30 ч., Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала

Премиера за България

Още

Реалното и привиднореалното на Юлиян Табаков

Реалното и привиднореалното на Юлиян Табаков

Биографияният филм "Театрон", който ще видим следващия четвъртък в Топлоцентрала, е създаден от Джулио Боатро, филмов и театрален режисьор, роден във Венеция. Документалната лента е представена за първи път в Segal Center в Ню Йорк през 2018 г., а по-късно същата година е наградена за най-добър документален филм на фестивала New Renaissance в Лондон. Премиера за България. След прожекцията ще се състои лекция на проф. д.н. Камелия Николова върху творчеството на Ромео Кастелучи.

Ромео Кастелучи е сложен артист, един от главните герои на съвременния театър. През последните тридесет години Кастелучи и неговата театрална трупа Socìetas Raffaello Sanzio поставят представления в цяла Европа и се превръщат в един от лидерите на авангардния театър. ТЕАТРОН рисува портрета на един уникален творец: имената на Ромео и Клаудия Кастелучи се свързват със свидетелствата на драматурзи, композитори, хореографи, критици и актьори, които са си сътрудничили с тях.

БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ - 30 септември, 19:30 ч., Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала

Премиера за България на заснетия спектакъл

Още

"Топлоцентрала" открива първата си изложба

"Топлоцентрала" открива първата си изложба

"Божествена комедия" е епична театрална трилогия, която Ромео Кастелучи представя на фестивала в Авиньон през 2008 г. Ад, Чистилище и Рай са три отделни творби, признати по целия свят. За Кастелучи пренасянето на "Божествена комедия" в театрална среда е начин да отрази текста в неговата собствена зрелищна природа, като улови визуалното, слуховото и обонятелното измерение на Дантевите перипетии.

/Ромео Кастелучи - Божествена комедия, Чистилище (Източник: "Топлоцентрала")

Изследването на Кастелучи се върти около понятието за хоризонт: докато трагедията се занимава с неговите граници, комедията дори не го забелязва. "Божествена комедия" на Данте е един от най-важните текстове на западната цивилизация и един от стълбовете на европейската идентичност още от Средновековието. Нейното историческо и символично значение тежи върху творчеството на Кастелучи, който създава калейдоскоп от визии чрез събуждане на емоции, които винаги са напрегнати и отворени.

Ромео Кастелучи - Божествена комедия, Ад (Източник: "Топлоцентрала")

Продължителност на прожекцията - около 120 мин. с 10-минутен антракт.

ТРЕТИЯТ РАЙХ - 1 и 2 октомври, Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала от 19:30 и 21 ч.

Премиера за България

Видео-инсталация и пърформанс с 50-минутна продължителност, които ще можем да видим 4 пъти в два последователни дни. Инсталацията представя спектър от всички съществителни имена, открити в италианския речник (и преведени на други езици). Те се прожектират последователно, една по една, на голям екран и представляват всички обекти в реалността, които имат собствено наименование. Бързината на тази прожекция е определена спрямо способността на ретината и паметта ни да разчетат дума, която се появява за миг, с продължителност една двадесета от секундата.

Това свива погледа ни, който скоро достига критичната точка, в която настъпва сливане точно преди възприятието ни да се изгуби съвсем. В резултат на бързината вече не е възможно да се разграничат отделните думи. Някои от тях ще оставят следа в паметта на наблюдателя, докато повечето ще бъдат изгубени и забравени. Зрителят, беззащитен пред това темпо, е подчинен на човешкото слово като въпрос на количество. Не какво, а колко. Този яростен сноп от съществителни не оставя място за избор.

Ромео Кастелучи (Източник: "Топлоцентрала")

Звук: Скот Гибънс, хореография и интерпретация - Глория Дорлигуцо. Инсталацията съдържа силни звукови ефекти и премигващи светлини. Не се допускат хора с епилепсия и фоточуствителност, както и за посетители под 12-годишна възраст.

Събитията са във фейсбук, както и в уебсайта на РСЦИ Топлоцентрала. Билети в платформата URBO и на място преди всяко събитие. Топлоцентрала се намира на ул. Емил Берсински №5

Още

"Мигновения" на Юлиян Табаков гостува в Пловдив

"Мигновения" на Юлиян Табаков гостува в Пловдив

Още

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

Епични японски арт инсталации се променят при взаимодействие със зрителите

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Големият скулптор Емил Мирчев с изложба в "Академия"

Може да се види от 30 ноември до 17 декември 2022, Откриване: 30 ноември (сряда), 18 часа

Паметникът "Бузлуджа" може да бъде отворен за посетители следващата година

Арх. Дора Иванова изрази мнение, че извършените до момента дейности са една огромна стъпка напред за каузата на фондацията и благодари за подкрепата на Община Казанлък, Областната администрация в Стара Загора и Министерството на културата

Арт Галерия Ларго: Йохен Кублик и неговите "Странствания по света"

Изложбата - графика е от 25 ноември до 14 декември 2022

Автопортрет на Макс Бекман ще бъде продаден на търг в Берлин

Картината е подарена на съпругата на Бекман - Матилд, която я пази до смъртта си през 1986 г. След това, в продължение на десетилетия, автопортретът е в частна швейцарска колекция. Той не е показван пред публика до средата на 90-те години

Международният съвет на музеите публикува червен списък на украинските културни ценности

Древни ръкописи, вековни икони, занаятчийство... Международният съвет на музеите (ICOM) публикува "Спешен червен списък на застрашените културни ценности" в Украйна, с цел да се бори срещу незаконния трафик, подсилен от руската инвазия