Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва фестивалът за иновативно изкуство 180°

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Започва фестивалът за иновативно изкуство 180°

За девета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° ще срещне в София международни артисти от съвременната сцена. Между 23 и 29 юли те ще взаимодействат на пет локации в София и ще покажат пред публика резултата от съвместната си работа в рамките на фестивала

2021 г. Откирване на осмото издание на фестивала в двора на Гьоте-институт (Снимка: Илия Ружин)

Деветото издание на фестивала за експериментално изкуство 180° започва в събота, 23 юли, и ще предложи разнообразни събития, пръснати в пет културни пространства в столицата в рамките на седмица. Темата, върху която иновативни артисти ще творят заедно тази година, е EXISTINCT.

Както винаги досега, предварително зададени очаквания към абстрактната тема няма и участниците разполагат с пълна свобода да развиват творческите си идеи.

Още

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

Сред участниците в деветото издание срещаме имената на разнообразни типове артисти като двойката Кети Маринова & Стефан Прохоров, германския композитор с еквадорски корени Андреас Едуардо Франк, танцьорката Леа Буркарт (Германия), режисьорката Ксения Раввина (Русия), хореографката Марион Дърова и композитора Ян Брауер (Германия).

Творчески експерименти пред публика ще покажат още танцьорката Наташа Вергилио (Бразилия), музикантът Мирян Колев и визуалният артист Оле Меерганс (Германия). Комбинирани в три артистични екипа, всички те ще си партнират, вдъхновени от темата на фестивала EXISTINCT. Към тях се присъединяват креативни български и германски студенти от Международната академия на Ensemble Modern (IEMA), които ще обединят усилия и обменят опит в лабораторията за студенти и млади професионалисти.

Действието се развива на живо на пет локации в столицата: Топлоцентрала, Гьоте-институт, Студентски дом, "Фабрика 126" и The Steps, а фокус в програмата тази година е темата за ролята на изкуството в обществото. В рамките на симпозиум, модериран от драматуржката Флорънс Рукщул (Германия), Михаела Добрева и Александър Хаджиев (България), представители на културната сцена ще разговарят за функцията на изкуството днес и ще формулират утопии и общи ценности за сектора и неговото развитие.

Още

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

Съпътстващата програма на 180° предлага още работилница за импровизации и ансамблово свирене, ръководена от германския флейтисит и съосновател на Ансамбъл Модерн Дитмар Визнер. Творческото ателие, в което се включват студенти по музика и млади професионалисти, се провежда с любезната подкрепа и партньорство на Гьоте-институт.

Както всяка година, фестивалът отново провокира с конкурса си за късометражен ням филм Videomotion. Финалистите сред филмите ще бъдат озвучени на живо с импровизация от гост-музикантите на 180°, а победителят ще бъде избран от публиката в последната фестивална вечер.

Откриването на деветото издание на 180° е на 23 юли от 19:30 в Топлоцентрала с пърформанс на ученици от столичните училища по изкуствата. Всички събития от фестивала са с вход свободен. Подробности за участници, програма и локации ще откриете на сайта, както и на Фейсбук страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на: @180degreesfest.

За девета поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2022 г. и Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", Гьоте-институт България и Про Хелвеция. Партньори на събитието са Националната художествена академия, Топлоцентрала, Национален Студентски Дом, Международната академия на Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, The Steps, хотел Рила и студио ОБЛИК. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.

Още

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Още

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

Още

Албена Баева: Дали си даваме сметка за контрола на машините върху нас?

Албена Баева: Дали си даваме сметка за контрола на машините върху нас?

Още

"Хомо техникус" или приматът, който живее в крак с новите технологии

"Хомо техникус" или приматът, който живее в крак с новите технологии

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"