Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Връчиха Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“

ОДТ "АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ" - ДИМИТРОВГРАД

Връчиха Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“

Иван Андонов беше удостоен посмъртно с Голямата награда "Легенда на българския театър и кино"

Иван Андонов/Сн. БулФото

На 17 октомври - рождения ден на Апостол Карамитев, на тържествена церемония в едноименния театър в Димитровград за трети пореден път бяха връчени Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13".

Всяко издание на церемонията е под различен надслов. Миналата година това бе "Пътят на актьора", а тази година мотото, което определи номинациите и наградените, е "Многоликият талант на актьора". Съобразно избраната тема, жури определи имената на 5 актьори, на които бе връчена наградата: "Любимец 13 - Другото лице на Актьора", а с приза "Любимец 13 - Легенда на българския театър и кино" бе удостоен посмъртно актьорът, режисьор, аниматор, сценограф, художник и поет Иван Андонов. По този начин церемонията отдаде почит и признание към професионалните актьори, които са развили и проявили многоликия си талант и в други изкуства, различни от театралното.

Още

Докоснете "Другото лице на актьора"

Докоснете "Другото лице на актьора"

Автор на сценария и режисурата на церемонията бе Тодор Боянов-директор на ОДТ "Апостол Карамитев"-Димитровград. Водещ на церемонията: актьорът Димитър Караиванов. Сценография: Илиян Урумов, Авторска музика: Христо Намлиев, Художествено осветление: Илиян Урумов и Тодор Боянов.

Официалната церемония на Наградите "Любимец 13"

Наградените в това издание за първи път получиха статуетка с образа на Апостол Карамитев. Неин автор е скулпторът Цвятко Сиромашки, който създаде месинговия приз специално за Наградите "Любимец 13".

Медиен партньор на проекта и церемонията: Българската национална телевизия.

Наградените в залата на Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград актьори бяха следните:

С наградата "Любимец 13 - Другото лице на Актьора":

Ралица Ковачева – Бежан с наградата "Любимец 13"

Ралица Ковачева - Бежан

Актрисата започва като асистент на проф. Елисавета Сотирова. През 2008 г. защитава докторат на тема "Гласът като средство на драматичното". Автор е на книгата "Тайният свят на човешкия глас". В момента преподава сценична реч и правоговор в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" като асистент на проф. Иванка Бенчева.

Освен това Ралица Ковачева усилено се занимава с музика. Освен своите солови изяви, актрисата пее в групи ("Mery Lu Band" и "К2"), развива джаз и поп-проекти с различни музиканти.

На сцената Ралица Ковачева-Бежан изпя песента "Песен моя, обич моя" по музика на Йосиф Цанков и аранжимент на Калин Жечев и Алекс Нушев.

Георги Вачев

Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Надежда Сейкова и става част от трупата на Пловдивския Драматичен Театър. Увлича се от фотография и получава първия си фотоапарат още на 8 годишна . През 2007 учи магистратура фотография в АМТИИ - Пловдив. Автор е на много изложби, представени у нас и в чужбина.

Обективът му улавя живота в по-нестандартния му план и вероятно затова колегите му актьори обожават да ги снима. Изложбата му "Няма пенсионирани актьори" е постижение във фотографското портретно изкуство.

Руслан Мъйнов с наградата "Любимец 13"

 Руслан Мъйнов

Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Надежда Сейкова, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър". Талантът му е толкова ярък, че още със завършването си започва да се изявява на театралната, телевизионната и музикалната сцена и прави запомнящи се участия. Бързо се превръща в един от най-успешни актьори-комици в България.

Притежава изключителен теноров глас, който в комбинация с артистичния му талант е обещание за великолепно преживяване. Автор е на текстовете и музиката на много свои песни. Има няколко издадени албума. Носител на множество престижни награди.

На церемонията Руслайн Мъйнов представи таланта си на певец с "Обич облечи" по негова музика и текст, аранжимент: Светозар Заров.

Даниела Викторова получава наградата "Любимец 13"

 Даниела Викторова

Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" в класа на проф. Боньо Лунгов. След завършването си работи 3 години в Русенския драматичен театър, след което става част от трупата на ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна.

Другото й творческо лице е поезията. Своите първи стъпки в словесното поприще прави още в тийнейджърските си години. Автор е на лиричните книги "Среднощен блус" и "Писма без подател". Носител е на първа награда от конкурса за поезия "От заник слънце озарени", Яворови дни - Поморие 2013.

Стефан Вълдобрев с наградата "Любимец 13"

 Стефан Вълдобрев

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. 

В началото на 90-те се налага основно със своите песни, които се превръщат в хитове и го правят изключително популярен на българската музикална сцена, носейки му поредица от отличия.

В същото време той проявява траен интерес към театралната и филмова музика. Автор е на партитурите за над 70 спектакъла и 20 игрални и документални филма, които му спечелват признание и професионален престиж.

На церемонията по награждаването Стефан Вълдобрев изпълни "Тази песен не е за любов" по негова музика и текст.

  Зам.-кметът на Димитровград връчва голямата награда "Любимец 13" на съпругата на Иван Андонов - Люба Маричкова

Иван Андонов - носител на Голямата награда "Любимец 13 - Легенда на българския театър и кино" /посмъртно/

Един от най-даровитите ни творци. Артист от висока класа - освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.

Отначало иска да учи в Художествената академия, но впоследствие следва и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Моис Бениеш. Има повече от 40 главни роли в театъра и около 60 в телевизията. Участвал е в повече от 40 български филма, два унгарски и два немски. Някои от филмите са с наши и международни отличия. Аниматор с 12 филма зад гърба си.

В игралното кино като режисьор е създал 20 късометражни и 19 пълнометражни филма. "Опасен чар", "Дами канят", "Адио Рио", "Вчера", "Вампири, таласъми" завинаги ще останат в сърцата на поколения зрители и днес влизат в графата "златна българска класика".

Още

Как се казват близнаците в култовия филм "Любимец 13", изиграни от Апостол Карамитев?

Как се казват близнаците в култовия филм "Любимец 13", изиграни от Апостол Карамитев?

Като художник Иван Андонов има повече от 30 самостоятелни изложби. Негови платна притежават Националната художествена галерия, Софийската и други градски галерии, както и на частни колекции у нас, в Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Израел, Малта и др.

Наградата бе връчена на съпругата на Иван Андонов Люба Маричкова от зам. кмета на Димитровград Яшо Минков.  

Носителите на наградата "Любимец 13"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Режисьорът Димитър Стефанов: Публиката заслужава да види представления, които са създадени с откровение и с любов

Магичният свят на Шекспир и "Бурята" оживяват в най-новата постановка на театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък, представена в културен център "Алиуловата къща"

"Орфей и Евридика" препълни Античния театър в две поредни вечери

Международният оперен туризъм в Пловдив вече е факт

"Сънят на Пилат" открива с Сцена на вековете 2022

"Балетната трупа на годината" представя "Танцовата продукция на годината" "Сънят на Пилат" на сцената на крепостта "Царевец"

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик