Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Докоснете "Другото лице на актьора"

ТЕХНИ ВЕЛИЧЕСТВА АКТЬОРИТЕ

Докоснете "Другото лице на актьора"

Третото издание на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" акцентира върху духовната сила на таланта

17 октомври 2016 г. След финала на "Пътят на актьора" - церемония по официалното връчване на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13", издание второ (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Всяка година през октомври церемонията по връчването на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" превръща Димитровград в столица на драматичното изкуство, събирайки цвета на актьорите в България.

Нов формат и нова статуетка-приз с образа на Апостол Карамитев е подготвило третото издание на Националните награди, чийто домакин и организатор е общинският драматичен театър "Апостол Карамитев".

Отличията ще бъдат връчени на концерт-спектакъл, който, както всяка година е насрочен за 17 октомври - рождената дата на легендарния Апостол Карамитев.

"Талантът е преди всичко развитие.

Талантлив е онзи, който е способен да се развива и обогатява в изкуството. Бездарници имаме колкото щеш. Талантливите също не са малко. Но талантливи и работливи рядко се срещат. Винаги ме е боляло, че при такава богата надареност зрелите творци в българския театър са малко, оскърбително малко в сравнение с надарените, които започват".

Апостол Карамитев

През 2017 г. екипът на Националните награди "Любимец 13" поставя акцент върху професионализма, постиженията и най-вече многоликия талант на АктьориТЕ на България, като фокусира вниманието на културната общественост и почитателите на актьорското изкуство към ДУХОВНАТА СИЛА НА ТАЛАНТА.

Тодор Боянов - директор на ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград и автор на проекта "Национални награди "Любимец 13"

Всяка година темата е различна. "Многоликият талант на актьора" е мотото в трето издание на наградите. Различното сега е, че се оценяват актьори, проявили и изявили талант в друг вид изкуство, различно от театралното. Друго различно е, че самата церемония ще бъде с друга структура. Ще има силна спектаклова част, в която самите актьори ще покажат другото си творческо лице на сцената. Третото издание ще е повече спектакъл и по-малко церемония. Тази година ни движи мото-мисъл на Апостол Карамитев: Талантът е преди всичко развитие, каза директорът на Димитровградския театър и автор на проекта Тодор Боянов.

Стараем се да надскочим постигнатите резултати. Правим го в памет на Апостол Карамитев, който го заслужава. Създадохме и развиваме проект, с който можем да се гордеем всички. По думи на официални гости и наградени от миналата година, събитието придоби национално значение. ОДТ "Апостол Карамитев" започна по достоен начин да заема мястото си на театралната карта на България. Това е сериозен мащабен проект, оформящ художествения облик на нашия театър.

5 отличия ще бъдат връчени в категория "Другото лице на актьора" и едно в категория "Легенда на българския театър и кино", което е присъдено посмъртно на Иван Андонов. 38 са били включени в списъка на номинираните, селектирани от 3-членна комисия, съобразно 6 критерия, уточни още Тодор Боянов.

Автор на новата статуетка е скулпторът Цвятко Сиромашки. Тя е изработена от месинг, висока е 29 см, а теглото й е 900 грама, разказа авторът.

Новата статуетка-приз е изработена от скулптора Цвятко Сиромашки (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Доста време отне проучването образа на Апостол Карамитев, тъй като това е образ в развитие. Реших да го изобразя на около 40-годишна възраст, с характерни атрибути, които биха имали отзвук в съзнанието на хората. Кулминацията е образът на Апостол Карамитев, под когото е 13-ката оформена като сърце. Следват театрална колона и сцена, посочи скулпторът.

Концерт-спектакълът по официалното връчване на третото издание на Националните награди "Любимец 13" ще се състои на 17 октомври 2017 г. в Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград.

Чрез нея ще отпразнуваме 94-та година от рождението на Апостол Карамитев.

Тодор Боянов (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Защо награди за актьорско майсторство и защо точно в Димитровград?

Защото без Техни Величества АктьориТЕ, сценичното изкуство е невъзможно. Талантът и уменията им ни пренасят в света на духовното. ТЕ са кръвта на едно представление. Точно ТЕ ни карат да вярваме в чудеса и да се потопим в света на красивото. ТЕ са лицето на сценичните изкуства.

Наградите "Любимец 13" отличават актьорските постижения, защото тази трудна професия заслужава да бъде окрилена, тъй като играта на сцена е мисия. Начинът, по който актьорът върши работата си, е неговият авторитет. Успехът идва с труда, търпението, повторението и с тайнствената сила на таланта, но те често има нужда от подкрепа, стимул, признание и почит.

Труд, талант, подкрепа... това са ключовите думи, в които се крие тайната на идеята за възникване на проекта "Национални награди "Любимец 13", чийто автор е Тодор Боянов. Не е случайно, че всичко това се случва в Димитровград и в този театър, защото измежду всички други театри точно той носи името на Любимецът 13 - незабравимия Апостол Карамитев, превърнал се в легенда за поколения български творци. Творческия му път е Пример и Пътеводна светлина.

Именно затова всяко издание на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" е под почетния патронаж на кмета на Община Димитровград г-н Иво Димов.

Националните награди "Любимец 13" са единствени по рода си в Република България. Чрез този културен форум, екипът на наградите фокусира вниманието на културната общественост и почитателите на театралното изкуство върху изявите и постиженията на АктьориТЕ в областта на актьорското изкуство във всички негови измерения.

17. 10. 2016 г. Тодор Боянов с доц. д-р Любомир Караджов часове преди началото на "Пътят на актьора" (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

С осъществяването на проекта Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" екипът на Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" отдава почит към името и поддържа жива паметта на своя патрон Апостол Карамитев, както и засвидетелства уважение към всички български актьори, чиито постижения представляват принос в духовната съкровищница на драматичното изкуство.

Мисията на Националните награди "Любимец 13" е: Да развива, утвърждава и популяризира таланта, професионализма и постиженията на АктьориТЕ създаващи своето изкуство в Република България.

Герасим Георгиев - Геро, Веселина Михалкова, Лилия Маравиля, Хермина Азарян и Мариус Куркински минути преди началото на Церемонията Церемонията "Пътят на актьора" през 2016 г. (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Основни задачи са:

Да отличава постиженията на АктьориТЕ създаващи своето изкуство на сцените на българските театри.

Да издига престижа на АктьориТЕ и тяхното изкуство в публичното пространство.

Да представя и популяризира пред широката общественост многообразието на таланта на АктьориТЕ от съвременния български театър.

Да отдава по своеобразен начин почит и признание към ярките представители на АктьориТЕ, които са оставили дълбока и трайна следа в актьорското изкуство.

Да събира, съхранява и поддържа жива паметта за АктьориТЕ, които са оставили дълбока и ярка следа в актьорското изкуство, като представя по своеобразен начин на културната общественост техни постижения, живот и творчески път.

Да поддържа жива паметта на големия български актьор и първи национален любимец Апостол Карамитев.

Тодор Боянов и Милица Гладнишка часове преди началото на Церемонията "Пътят на актьора" през 2016 г. (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Право на оценяване имат всички професионални актьори в Република България, които осъществяват своето изкуство в различни по вид, форма и жанр спектакли или друга по характер и форма сценична изява в държавни, общински и частни театри, както и актьори на свободна практика.

Комисията по подбора, оценяването и определянето на носителите на наградите е съставена само и единствено от актьори, представители на различни поколения.

Наградите "Любимец 13" са уникални по начина, по който творците се номинират и по разделите, за които получават призове. Всяка една категория на наградите "Любимец 13" е признание за постигнати резултати и проява на професионализъм, стимул за творческо развитие и почит за принос, отличие за най-добрите постижения на АктьориТЕ.

Националните награди "Любимец 13" са индивидуални и колективни и се разделят в две части: Конкурсни награди "Любимец 13" и Почетни награди "Любимец 13".

2014 г. Церемония по официалното връчване на наградите "Любимец 13" (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Категориите на конкурсните награди са:

"Почетен диплом Любимец 13 - Дарование";

"Любимец 13 - Надежда на Българския театър";
"Любимец 13 - Първи стъпки";
"Любимец 13 - Главна мъжка роля";
"Любимец 13 - Главна женска роля";
"Любимец 13 - Поддържаща мъжка роля";
"Любимец 13 - Поддържаща женска роля";
"Любимец 13 - Комедиен актьор";
"Любимец 13 - Актьорско майсторство за куклен театър";
"Любимец 13 - Актьорско майсторство за музикален театър";
"Любимец 13 - Актьорско майсторство за кино и телевизия";
"Любимец 13 - Моно";
"Любимец 13 - Актьорски дует";
"Любимец 13 - Актьорски ансамбъл";
"Любимец 13 - Актьорска трупа".

Категориите на почетните награди са:

"Любимец 13 - Дълголетие"
(Награда за актьорски състав на спектакъл, който има достойно дълъг сценичен живот)

"Любимец 13 - Даскал Апостол"
(Награда за театрален педагог)

"Любимец 13 - Другото лице на актьора"
(Награда за актьор, който се занимава професионално и с друг вид изкуство. Наградата има за цел да покаже многоликия талант на АктьориТЕ от съвременния български театър)

"Почетен Любимец 13"
(Награда за културни организации (театри, сцени, фестивали и др.), които са допринесли за развитието, утвърждаването и популяризирането на актьорското изкуство, и се връчва по случай техни годишнини)

"Любимец 13 - Майстор на актьорското изкуство"
(Награда за представители на АктьориТЕ, които са оставили дълбока и трайна следа в актьорското изкуство за драматичен театър, кино, телевизия, пантомима, куклен театър, музикален театър и т.н. Тя е вид признание и почит към МайсториТЕ на актьорското изкуство и се връчва по повод техни годишнини)

"Любимец 13 - Легенда на Българския театър"
(Награда за МайсториТЕ на актьорското изкуство, който са получили уважението и любовта на всички, изградили са памет в душите на хората и са се превърнали в легенди)

Критериите за оценяване, както и броя на категориите награди "Любимец 13" се определят от комисията въз основа на определената тема за съответното издание. Наградите "Любимец 13" включват: Статуетка "Любимец 13" и Диплом. По предложение на Комисията може да се учредяват нови категории награди, съобразно темата на всяко издание.

Тодор Боянов с Малин Кръстев преди началото на спектакъла-церемония "Любимец 13" - 2014 г. (Снимка: ОДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград)

Наградите "Любимец 13" са отличия с много лица, защото актьорското майсторство е разнообразно и многолико. За да обхванем всички изяви на представителите на актьорското изкуство, всяко издание на Националните награди "Любимец 13" винаги е подчинено на определена тема. Тя има за цел да фокусира вниманието върху таланта, професионализма и постиженията на АктьориТЕ в различни области и прояви на актьорското изкуство, а самата церемония да се превърне в своеобразен спектакъл - празник на актьорското майсторство.

Точно тази тема има за цел да фокусира всяка година вниманието на зрителите и театралната общественост върху таланта, професионализма и постиженията на АктьориТЕ в различни области и прояви на актьорското изкуство. Именно темата определя подхода, зрителния ъгъл и смисъла на номинациите за актьорско майсторство.

Вижте пълен запис на церемонията по официалното връчване на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" - 2016 г., "ПЪТЯТ НА АКТЬОРА" проведена на 17 октомври 2016 г. в Общиснки драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград:

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик

Гледайте най-актуалните заглавия в мюзикъла и съвременния балет до 17 юли

Във фестивала на музикалния театър участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония

Мюзикълът "Оркестър без име" по филмовия сценарий на Станислав Стратиев с премиера в Пловдив на 1 август

Ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство