Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трагикомедията "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда с премиера на 3 и 4 декември

ПРЕМИЕРА

Трагикомедията "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда с премиера на 3 и 4 декември

Spam studios поставя за първи път пиесата на известния драматург в I Am Studio

Ана Батева (Снимка: Константин Радев)

Още

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

За първи път в България, на 3 и 4 декември, ще бъде представена пиесата "Приказка за мъртвата царкиня" на известния съвременен драматург Николай Коляда.

Проектът е дело на независимото сдружение "SPAM Studios". Режисьор е Ана Батева, музиката е на Стефан Здравески, а в ролите публиката ще види младите актьори Владимир Солаков, Камелия Хатиб, Александра Димитровa и Петър Петров-Перо. Премиерата ще бъде от 19,30ч. в I AM Studio (ул. "Георги С. Раковски", 149).

Автор на плаката: Христо Христов, SPAM Studios

Темата в спектакъла е за вярата и надеждата, за емпатията и борбата да оцелееш в условията на екзистенциална криза. Неслучайно режисьорът определя жанра като трагикомедия. Персонажите в пиесата са крайни и на житейски кръстопът, поставени в ситуация, в която всеки гледа да спаси себе си.

Главната героиня е Рима (Камелия Хатиб), която работи и живее в изоставена ветеринарна клиника. Освен, че лекува, често се налага и да убива болните животни. Последствие Рима се влюбва в Максим (Владимир Солаков), който идва при нея заедно с Виталий (Петър Петров-Перо) с цел да намерят куче за вилата. Тях обаче повече ги интересува Нина (Александра Димитрова), приятелка на Рима, която идва при нея от друг град.

Камелия Хатиб (Личен архив Spam Studios)

Автор на пиесата е руският драматург, режисьор и педагог Николай Коляда, който е една от най-значимите фигури на съвременната европейска сцена. Той посети България за първи път през 2018 по специална покана на екипа на SPAM STUDIOS, които направиха своя дебют на театралната сцена с премиера на негов текст - "Кокошка".

Николай Коляда е автор на повече от 120 пиеси, носител на най-престижните локални и международни театрални награди, основател на "Коляда театър" в Екатеринбург.

Джон Фридман нарича Коляда "бащата" и "майката" на съвременния руски театър. А New York Times пишат, че дейността на Коляда е направила Екатеринбург "център на модерната драма". Коляда е един от първите руски драматурзи, който си позволяват да говорят за хомосексуалноста в свои пиеси.

Ето какво споделя Ана Батева, режисьор на "Приказка за мъртвата царкиня":

"Тази черна приказка показва нагледно човешкото падение в ситуация на екзистенциална криза. Ситуация, в която мисълта за евентуалния край, събужда механизмите за самосъхранение и човек безмилостно почва да се бори за човешкия си облик. Изпитанието тогава става най-тежко и единствено вярата и надеждата са тези които вдъхват живот.. заради другото утре, там някъде.."

КАМЕЛИЯ ХАТИБ е актриса и мениджър на независимото пространство за театър и изкуство "I AM Studio". Също така играе на щат в ДКТ "Иван Радоев", Плевен. Завършва НАТФИЗ в клас проф. Пламен Марков и магистратура "Мениджмънт в сценичните изкуства". Участва в сериалите "7 часа разлика", "Фамилията", "Революция Z", "Travellers" и др.

Още

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

ВЛАДИМИР СОЛАКОВ завършва класа на проф. Пламен Марков, випуск 2021. Сред по-големите му роли е тази в дипломното му представление "Едмънд" от Дейвид Мамет (реж. Надя Панчева), а тази година зрителите могат да го видят и в ролята на Любен Каравелов във филма "БОТЕВ" от режисьора Максим Генчев. "Приказка за мъртвата царкиня" е вторият му независим проект след "Разбиване", където играе Мъжът, с екипа на сдружението Spam Studios. Актьор на свободна практика.

Владимир Солаков (Личен архив Spam Studios)

ПЕТЪР ПЕТРОВ-ПЕРО (1993г., Благоевград) завършва НАТФИЗ през 2019 г., в класа на проф. Иван Добчев. В момента следва магистратура "История и съвременност на философията" в Софийски университет. Участвал е в представленията "Черна дупка"; "Говори ми като дъжда", "Процесът"; "Сексуални перверзии"; "Сладка смърт"; "Късметлията с ръждивия пистолет"; "Вуйчо Ваньо" и др. Снимал е в международни филмови продукции като "The Outpost"; "We die young"; както и в националните такива "Шекспир като улично куче" и "Екшън". Участва в сериалите "Братя" и "Пътят на честта". "Морфин" е неговият първи моноспектакъл.

Петър Петров (Личен архив Spam Studios)

АЛЕКСАНДРА ДИМИТРОВА, актриса, основава театрално сдружение "Enso", заедно с Камелия Хатиб и Адриан Филипов. Завършва НАТФИЗ, а след това играе в постановки на Драматичен театър-Пловдив и за театър "Реплика". Участва в сериала "Мен не ме мислете", постановките "Демони" (реж. Крис Шарков) и "Всички малки светлини" (реж. Стоян Радев).

Александра Димитрова (Личен архив Spam Studios)

Автор на плаката: Христо Христов, SPAM Studios

ПРИКАЗКА ЗА МЪРТВАТА ЦАРКИНЯ

от Николай Коляда
превод: Мария Стоянджикова
режисура: Ана Батева
музика: Стефан Здравески

участват:

РИМА - Камелия Хатиб
МАКСИМ - Владимир Солаков
ВИТАЛИЙ - Петър Петров
НИНА - Александра Димитрова

Дизайн: Христо Христов
фотограф: Беатрис Бочева

Продължителността на представлението е 1 час и 40 мин.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "КУЛТУРА", по програма Едногодишен грант 2021.

Още

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

Още

Звездата на световния театър Николай Коляда в България по покана на театър "Реплика"

Звездата на световния театър Николай Коляда в България по покана на театър "Реплика"

Още

"Сфумато" представя Василена Винченцо и Васил Дуев в "Кокошка" по Чехов и Коляда

"Сфумато" представя Василена Винченцо и Васил Дуев в "Кокошка" по Чехов и Коляда

Още

"Непознатата от банкнотата"  - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

"Непознатата от банкнотата" - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев влизат в оплетени истории в пиеса по текстове на П. Г. Удхаус

Премиерата на „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ ще бъде в София на 22 февруари

Авторска музика, атрактивна хореография и нео-класика на 7 февруари в Дом на Културата

На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната опера на Северна Македония, ще представи балет в 9 картини "Госпожиците от Авиньон", вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветен на неговите музи

"... Тук не е имало война твърде дълго време. Питам се откъде трябва да дойде моралът?"

По случай 125 години от рождението на германския драматург и поет, Бертолт Брехт, Гьоте-институт България представя прожекция на емблематичната му пиеса „Майка Кураж и нейните деца“

В огледалото се сливаме със себе си

На 10 февруари Балет "Арабеск" представя "Огледало на времето" - авторски спектакъл на Асен Наков - един от най-впечатляващите български съвременни хореографи

"Един кон влязъл в бар" - Самуел Финци в Народния театър през март

Спектакълът ще се играе два пъти, на 25 и 26 март 2023 г., в Народен театър "Иван Вазов".

Три визуално-танцови представления гостуват в Стара Загора

Компания Дерида идва в три поредни вечери на сцената на Държавна опера-Стара Загора, на която ще бъде разположена и публиката