Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театърът на въобразените светове

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО"

Театърът на въобразените светове

Най-мащабното международно театрално събитие в България

"Еквус" на режисьора Стайко Мурджев, стана носител на "Аскеер" 2017 за най-добър спектакъл

41 заглавия в рамките на 11 фестивални дни ще покаже в началото на юни юбилейното 25-то издание на най-голямото международно събитие за сценични изкуства в страната - театралният фестивал "Варненско лято".

Девет са спектаклите в основната българска селекция на фестивала. Тя продължава традицията, поставена още от първото му издание през 1993 година, да извежда значимите постижения на националната сцена през актуалния сезон.

Михаил Билалов и Николай Урумов в "Името", носител на наградата "Икар" 2017 за най-добър спектакъл

Първото заглавие от българската селекция е "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, носител на наградата "Икар" 2017 за най-добър спектакъл. Режисьорът Здравко Митков поставя за сцената на Сатиричния театър успешната съвременна френска комедия с актьорите Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова (номинация за "Икар" 2017 за поддържаща женска роля) и др. Те пресъздават ситуацията на семейна вечеря, в която сред шеги и невинни игри, едно име разбужда спор, в който излизат деликатни теми и познати предразсъдъци.

"Богът на касапницата" на режисьора Антон Угринов

Новата френска драматургия намира място във фестивалната програма и с пиесата на световноизвестната авторка Ясмина Реза с "Богът на касапницата" от афиша на Народния театър "Иван Вазов". Постановката на Антон Угринов събира актьорски квартет от висока класа - Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова и Юлиян Вергов, с номинации за наградата "Аскеер" 2017, включително за най-добър спектакъл.

Валери Йорданов и Филип Аврамов в "Ничия земя" на Народен театър "Иван Вазов"

Народният театър присъства във фестивалната селекция с още едно заглавие - "Ничия земя" по сценарий на известния филм на босненския режисьор Данис Танович, носител на "Оскар", "Златен глобус" и други. Стоян Радев открива актуалното звучене на тази история от войната в бивша Югославия. Той я превръща в реалистичен и вълнуващ разказ за това как човешката близост става жертва на обществените конфликти и дали именно тя не е онази сила, която може да ги надделее. Филип Аврамов и Валери Йорданов получават колективна награда "Икар" 2017 за водеща мъжка роля в това представление.

"Светлото бъдеще на битака" на режисьора Иван Добчев

За близкото и по-далечно минало говори и спектакълът на Театрална работилница "Сфумато" "Светлото бъдеще на битака" с режисьор Иван Добчев. Той е театрална версия на книгата "Време секънд хенд", за която беларуската авторка Светлана Алексиевич получи Нобеловата награда за литература миналата година. Книгата събира интервюта на "жертви и палачи" по време на разпада на Съветския съюз и възникването на нова Русия. Постановката на Иван Добчев се стреми да разкрие истината за едно противоречиво време, навлизайки и в непроницаемите страни на човешката природа.

"Еквус" на режисьора Стайко Мурджев, стана носител на "Аскеер" 2017 за най-добър спектакъл

В дебрите на човешкото съзнание навлиза и представлението "Еквус" на режисьора Стайко Мурджев, едно вече доказало се име от най-новото поколение български театрали. Той поставя за столичния Младежки театър знаменитата пиеса на Питър Шафър, която подобно на детективски разказ разгръща историята за един психиатър и неговия млад пациент. За какъв свят той подготвя младежите, които се обръщат към него за помощ? Мурджев прави поетичен съвременен прочит на "Еквус" с участието на Малин Кръстев. Спектакълът бе с номинации за наградата "Аскеер" 2017 за поддържаща женска роля (Станка Калчева), за музика, за режисура и взе статуетката за най-добро представление.

"Влюбеният Шекспир" на Пламен Марков

В българската селекция попада и интимното камерно представление "Една нощ с теб" на режисьора Красимир Спасов с участието на Стефка Янорова (номинация за "Икар" 2017) и Георги Кадурин, както и хитът на варненската сцена "Влюбеният Шекспир" - първата сценична адаптация у нас на известния филм на режисьора Джон Мадън, отличен със 7 награди "Оскар". Постановката на Пламен Марков преплита герои, реплики и сюжетни похвати от пиеси и сонети на Уилям Шекспир, а за пищните исторически костюми Мира Каланова получава номинация за "Аскеер" 2017.

"Анна Каренина" на театър "София"

И още две важни адаптации попадат в основната селекция на театралното "Варненско лято". Едната е първата театрална версия на сцената на Театър "София" на може би най-четения роман на всички времена - "Анна Каренина" от Лев Толстой, за която Николай Поляков получава "Икар" 2017 за режисура. А другата е първият български вариант на знаменития бродуейски мюзикъл "Авеню Q" на сцената на Столичния куклен театър, поставен от американския режисьор Уест Хайлър съвместно с български екип и със специалното участие на певеца Рафи Бохосян.

Знаменитият бродуейски мюзикъл "Авеню Q" на Столичния куклен театър

С тези девет заглавия спектаклите в основната българска селекция на театралния фестивал "Варненско лято" през целия четвърт век от неговото съществуване стават общо 203.

Още

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

Юбилейно, международната програма на фестивала включва 8 представления от три континента. Така общо през годините фестивалната публика ще е видяла 170 представления от 38 държави. За първи път той ще представи два жанра, причислени от ЮНЕСКО към световното нематериално културно наследство - традиционния китайски театър, наречен "пекинска опера", в който е пресъздаден шекспировата трагедия "Макбет" под заглавието "Ужасената душа".

Съвместно с международния музикален фестивал "Варненско лято" ще покаже и съвременния фламенко спектакъл "Desplante" с новата звезда на испанския танц, Едуардо Гереро. Двата фестивала се обединяват отново и за сателитната прожекция на спектакъла от Метрополитън опера в Ню Йорк - "Травиата" от Верди с българската оперна прима Соня Йончева.

Празничното фестивално издание отбелязва още един юбилей - 10-годишнината на програмата "Шоукейс", която стартира през 2008 г. заедно с Фондация "Арт Офис" с цел промотиране на съвременния български театър и танц пред международната публика и насърчаване на професионалния обмен. До днес тя е представила пред десетки специални гости от цял свят 64 български продукции, намерили своята публика и извън страната.

Жорета Николова, Светлана Янчева и Валентин Ганев във "Валентинов ден"

Специално по повода на фестивала ще гостуват представления на едни от успешните на международната сцена български режисьори, участвали още в първото издание на програмата и представящи се пред пълни салони и до днес. Това са "Жули, Жан и Кристин" по "Госпожица Юлия" на Аугуст Стриндберг с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница "Сфумато") и романтично-абсурдистката пиеса "Валентинов ден" на руския съвременен драматург Иван Вирипаев, която Явор Гърдев постави през 2008 с Жорета Николова, Светлана Янчева и Валентин Ганев.

"Жюли, Жан и Кристин", Театрална работилница "Сфумато"

През 2017 Варна е Европейска младежка столица. На тази инициатива са посветени много специални събития - творчески срещи, представления на открито, ученически и студентски спектакли и др.

Двайсет и петото юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" отправя покана за едно наситено пътешествие сред множество "въобразени светове" - такива, каквито само изкуството на театъра може да създаде, за да доизмисля, наблюдава отдалече и да продължава да променя реалността.

Международният театрален фестивал "Варненско лято" 2017 се организира от Фондация "Виа Фест" със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Реализира се в партньорство с Фондация "Арт Офис", с подкрепата на Фондация "Америка за България" и на Обединена българска банка.

За информация за всички събития от фестивалната програма и актуални новини, следете фестивалната интернет страница www.viafest.org, както и фестивалния профил във Фейсбук

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Явор Гърдев започна репетициите на "Венецианският търговец" от Уилям Шекспир в Народния театър

От Германия, където живее и работи, за специално участие в проекта е поканен актьорът Самуел Финци. Премиерата ще бъде на 12 и 13 май на Голяма сцена

"Джобове, пълни с хляб" от Матей Вишниек с премиера на 26 февруари в Националния студентски дом

Проектът включва още четирима млади артисти - Теодор Кисьов и Йоан Попов (актьори) и Калоян Вешков и Кая Иванова (сценографи)

Мариус Куркински започва национално турне с "Нашенец"

Актьорът подготвя гастроли в САЩ и Канада

Новият спектакъл на Яница Атанасова с премиера на One Dance Festival

Продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала, "Шило" ще бъде представен на 24 май в Драматичен театър, Пловдив

Започнаха репетициите на спектакъла "Елементарните частици" на режисьора Крис Шарков по романа на Мишел Уелбек

Премиерата ще бъде на 21 април на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"