Еквус

от Питър Шафър

"Еквус", Младежки театър "Николай Бинев"

Превод: проф. Здравко Митков

Режисьор: Стайко Мурджев

Сценография и костюми: Елица Георгиева

Хореография: Станислав Генадиев

"Еквус", Младежки театър "Николай Бинев"

Участват: Малин Кръстев, Севар Иванов, Станка Калчева, Светослав Добрев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Петър Дочев, Ярослава Павлова, Александър Хаджиангелов, Николай Луканов, Юлиян Петров

"Еквус" е терапевтичен текст, текст-острие, мистична наука за метаморфозите на светлината, за преобразуването на боговете в демони, за израждането на любовта в ексцесия, за шепота на бесовете под нежната песен на красотата... Безмилостно осветяващ огромното мрачно поле на подсъзнанието, спектакълът разкрива скритите дълбоко в човешката душа тайни, противопоставящи се на общоприетите обществени норми. (Стайко Мурджев)

Представлението набляга на сблъсъка между вътрешното невидимо живеене и обществената социална оценка. Преплитат се множество теми - медицина, любов, религия. Задава се основният въпрос: "Индивидуалността болест ли е, когато е в разрез с общоприетите норми?"

Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев, носител на награда "Икар" за дебют за режисура на "Пухеният" (2010), а също и наградата на публиката във Висбаден (2012).

Спектакълът е отличен с наградата "Аскеер" 2017 за най-добро представление и има 3 номинации в категориите за "режисура", "театрална музика" и "поддържаща женска роля".

 

Продължителност: 1 час и 30 минути

1/1