Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

Фестивалът на Музикалния театър е от 25 юни до 10 юли 2021 г.

Сцена от "Лотос", балет на Държавна опера - Стара Загора (Източник: Музикален театър)

На 25 юни в Парка на Военната академия звездите на Музикалния театър откриват първия Софийски фестивал на музикалния театър с концерта-спектакъл "ЕДНА ВЕЧЕР С ХИТОВЕТЕ НА БРОДУЕЙ".

На концерта ще прозвучат популярни мелодии от хитовите мюзикъли: "Кабаре", "Котки", "Чикаго", "Фантомът на операта", "Мис Сайгон", "Сънсет булевард", "Исус Христос суперзвезда", "Магьосникът от Оз". Голяма част от тях са поставени за първи път у нас на сцената на Музикалния театър.

Марияна Арсенова и Борис Спиров в сцена от мюзикъла "Мис Сайгон"(Източник: Музикален театър)

Фестивалът, учреден от Музикалния театър, се реализира с подкрепата на Столична община. Акцент в първото издание са жанровете на мюзикъла и съвременния балет. Амбицията на организаторите е той да се превърне в знаково събитие в културния календар на София.

Александър Панайотов в сцена от мюзикъла "Уестсайдска история" (Източник: Музикален театър)

Спектаклите ще се играят на специално изградена фестивална сцена в Парка на Военната академия. Тя ще разполага с 560 места, но на този етап ще бъдат запълнени половината от тях.

Още

Над 20-минутен аплауз на премиерата на мюзикъла "Клетниците" в Софийската опера

Над 20-минутен аплауз на премиерата на мюзикъла "Клетниците" в Софийската опера

Във втората вечер на фестивала - на 26 юни - ще бъде показан хитовият мюзикъл "КЛЕТНИЦИТЕ" на Софийската опера и балет. Той ще се играе на сцената на операта с начало 19:00 часа. Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла "Клетниците" в режисьорската версия на Пламен Карталов.

На 27 юни гостува Държавна опера - Стара Загора с три балетни миниатюри - "ТАНЦ ПРИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ", "ЛОТОС","СЛЕДВАЩИЯТ". Хореографите Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и Христиан Бакалов вдъхнат живот на своите поетични послания чрез талантливите артисти от интернационалната трупа на Балета на Държавна опера Стара Загора.

Сцена от "Една вечер с хитовете на Бродуей", Балетът на Музикалния театър (Източник: Музикален театър)

Легендарният рок мюзикъл "КОСА" - постановка на Държавна опера Варна - ще бъде представен на 3 юли на сцената на фестивала. Той гостува само два дни след премиерата си във Варна. Режисьор е Борис Панкин. В главните роли гледаме: Мариан Бачев, Виктор Ибришимов, Нора Караиванова и солистката на Музикалния театър Десислава Николова.

На 4 юли Софийският фестивал на музикалния театър представя мюзикъла "КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ"- на Музикално - драматичен театър - Велико Търново. Създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, в сценичен вариант мюзикълът се поставя за първи път от Великотърновския театър. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

Сцена от мюзикъла "Криворазбраната цивилизация" ДМТ - Велико Търново (Източник: Музикален театър)

Първото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл "CARMEN COLLECTION" на Балет "Арабеск" - най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас. Спектакълът - дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков - се заиграва с клишетата на днешния ден - модния подиум и чалга-културата.

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк "Военна академия" с начало 20:00 часа.

Единствено мюзикълът "Клетниците" на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. За всички останали спектакли билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър ТУК, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79), а в деня на представлението - два часа преди началото - на касата на Парк "Военна академия".

ЗА ФЕСТИВАЛА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Музикалният театър е учредител на Софийския фестивал на музикалния театър. Той се осъществява с подкрепата на Столична община и домакинството на Военна академия "Г.С. Раковски". От тази година събитието става част от Календара на културните събития на София. Фестивалът ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Целта е фестивалът да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

"Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите театър с утвърдена жанрова специфика да представя оперетни и мюзикълни постановки е исторически призван да учреди подобен фестивал" - категоричен е директорът на театъра Марияна Арсенова. Фестивалът е част от Културния календар на София от тази година. Българската телеграфна агенция е медиен партньор на фестивала.

Още

Небойша Брадич - очарован от нашия Музикален театър

Небойша Брадич - очарован от нашия Музикален театър

Още

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Още

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

Още

Култовият мюзикъл "Клетниците" за първи път на българска сцена

Култовият мюзикъл "Клетниците" за първи път на българска сцена

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Четвърта премиера в програмата на OPERA OPEN 2021 на Античния театър

"Театър пред театъра" се завръща през септември

Десет спектакъла под звездите очакват зрителите на откритата сцена пред Народния театър

Италианското сопрано Фиоренца Чедолинс ще бъде Сантуца в "Селска чест" край езерото в Панчарево

Фиоренца Чедолинс ще бъде Сантуца в "Селска чест" на 13 август в рамките на фестивала "Музи на водата" край езерото в Панчарево

Театър на открито започна представления на "Комедия от грешки" в родния град на Шекспир

За първи път британската "Роял Шекспир къмпани" организира толкова мащабна продукция в последната година

"Арт поток" започва с Цветана Манева, Ненчо Илчев и Алекс Сърчаджиева

Началото ще бъде поставено с откриването на изложба на художника Пламен Съботинков