Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Предстои юбилейно турне на 30-годишния легендарен "Шинел" на Театър Кредо

ТЕАТРАЛЕН ПРАЗНИК

Предстои юбилейно турне на 30-годишния легендарен "Шинел" на Театър Кредо

Турнето започва през май и юни в градовете Бургас, Русе, Силистра и Добрич

Нина Димитрова и Стелиан Радев в "Шинел", Гогол, Театър "Кредо" (Снимка: Емма Бардизбанян)

Още

Театър "Кредо" и Театър 199  показват легендата "Шинел"

Театър "Кредо" и Театър 199 показват легендата "Шинел"

Театър Кредо отбелязва своя 30-ти юбилей през 2022 година.

30-годишен юбилей празнува и първият спектакъл на театъра - "Шинел" по Н.В. Гогол - знаков спектакъл в българския и световен театър, спечелил овациите на критиката и на три поколения зрители у нас и по света.

Турнето започва през май и юни в градовете Бургас, Русе, Силистра и Добрич.

Източник: Театър "Кредо"

Бургаската публика може да види хитовия спектакъл на Театър Кредо на 16 и 17 май 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Бургас от 19.30 ч. Русенската публика може да гледа спектакъла в три поредни вечери - на 15, 16 и 17 юни 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Русе от 19.00 ч.

На 20 юни 2022 г. спектакълът гостува на сцената на Драматично-куклен театър Силистра от 19.00 ч, а на 22 юни 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Добрич от 19.00 ч.

Нина Димитрова и Стелиан Радев в "Шинел", Гогол, Театър "Кредо" (Снимка: Емма Бардизбанян)

Юбилейното турне на "Шинел" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по проект "кредО!шинел!" по програма "Едногодишен грант". По същия проект до края на 2022 са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.

Юбилейната година на "Шинел" завършва през ноември със специалното юбилейно представление на "Шинел" в Театър 199 "Валентин Стойчев" в София, където спектакълът се играе от 1993 година до днес. На сцената на Театър 199 се играят още два дълголетни спектакъла на Театър Кредо - "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен и "Дневникът на един луд" по Гогол.

Нина Димитрова и Стелиан Радев в "Шинел", Гогол, Театър "Кредо" (Снимка: Емма Бардизбанян)

Нина Димитрова, основател и артистичен директор на Театър Кредо, актриса и режисьор, е участник в "Шинел" от създаването му до днес. Тя следва своя спектакъл по целия свят в продължение на 30 години и смята предаността към него за своя мисия: 

Още

сНежна комедия за любовта - "Каквото направи дядо, все е хубаво" на Театър Кредо в Деня на влюбените

сНежна комедия за любовта - "Каквото направи дядо, все е хубаво" на Театър Кредо в Деня на влюбените

"Един световно известен писател казва: "Лошата книга развлича публиката, средна - въздейства на чувствата, най-добрата книга - озарява пътя. Не знам дали моята може да изпълни поне една от тези три задачи, но със сигурност моята цел е да озарявам пътя."

И аз това се опитах да правя с моя "Шинел" в продължение на 30 години - да озарявам пътя. Доколко съм успяла, това могат да кажат само онези, които са гледали спектакъла - тук и по света."

Нина Димитрова и Стелиан Радев в "Шинел", Гогол, Театър "Кредо" (Снимка: Емма Бардизбанян)

От създаването на спектакъла до 2012 година в "Шинел" играе актьорския тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които заедно със Светлозар Гагов и Майа Петрова, са и създатели на спектакъла. От 2013 година до днес нов творчески тандем в "Шинел" разнася славата на българската култура и театър по света - Нина Димитрова и Стелиан Радев.

За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 година Съюза на артистите в България присъжда на Театър "Кредо" специална награда "Икар".

През 2009 година Театър "Кредо" е номиниран за европейската награда "Нови театрални реалности", връчвана от Европейската комисия на творци, променили европейския и световен театър със своите иновации в областта на театралното изкуство.

Нина Димитрова и Стелиан Радев по време на репетиция (Източник: Театър Кредо)

"Шинел" по Н.В. Гогол на Театър Кредо е спектакъл с уникална история. Той е най-дълго играният спектакъл в българския театър и най-аплодираният и награждаван български спектакъл по света в продължение на 30 години. От премиерата на спектакъла на 6 ноември 1992 г. на камерната сцена на Младежкия театър в София до днес, спектакълът има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 международни фестивала по света и е отличен с 14 международни награди.

Спектакълът е обявен от руската критика за "едно от най-забележителните събития в европейския театър в края на 20 век" и е първият международен гост на световно известните руските театрални награди "Златна маска" (1997). 

Още

Девина, дъщерята на Зуека: Била съм катунджийско дете

Девина, дъщерята на Зуека: Била съм катунджийско дете

"Шинел" е единственият български спектакъл, игран в Барбикан център, Лондон (2000), където е отличен с 5 звезди от критика на водещи британски издания, между които вестник "Гардиън", който поставя "Шинел" в класацията "Топ 5" на най-доброто в лондонския театрален афиш по време на двуседмичното гостуване на спектакъла в британската столица.

"Шинел" е един от двата спектакъла в историята на българския театър, станали хит на най-големия световен форум на изкуствата - Единбургския фестивал.

По изключение от правилото на този мега световен фестивал, "Шинел" е поканен да гостува повторно. Поканата е отправена лично от директора на "Визитинг артс" - британската институция, подкрепяща гостуванията на чуждестранно изкуство на острова.

"Визитинг артс" подкрепя финансово и двете гостувания на Театър Кредо на фестивала през 1996 и 1997. И при двете си гостувания на Единбургския фестивал, "Шинел" получава максималния брой от 5 звезди на критиката на вестник "Скотсмен" и е в класацията "Топ 20" на сп. "Лист" на най-доброто на Единбургския фестивал.

Нина Димитрова и Стелиан Радев (Източник: Театър "Кредо")

"Шинел" е първият и не рядко единственият български спектакъл в програмата на големи световни фестивали като "Сеул Перформинг Артс Фестивал" (Южна Корея), фестивал НЕТ - Нов европейски театър (Русия), "Киджимуна феста" (Япония), "Сантяго а мил" (Чили), "Балтийски дом" (Русия), "Фигуро" (Белгия), "Реален театър"(Русия), "Тампере"(Финландия) и др.

Юбилейният проект на Театър Кредо "кредО!шинел!" се реализира по програма "Едногодишен грант" на НФК и включва още инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла "Шинел".

Източник: Театър "Кредо"

За случващото се през юбилейната година на Театър Кредо следете сайт на театъра и фейсбук страницата на театъра - Credo Theatre - Bulgaria ТУК

Още

"РевизорЪт" по Гогол в афиша на театър "Кредо"

"РевизорЪт" по Гогол в афиша на театър "Кредо"

Още

Театър "Кредо" с юбилейно национално турне на спектакъла си "Дневникът на един луд"

Театър "Кредо" с юбилейно национално турне на спектакъла си "Дневникът на един луд"

Още

Театър Кредо стартира 30-та си юбилейна година с Ателие "Клоунът Гогол"

Театър Кредо стартира 30-та си юбилейна година с Ателие "Клоунът Гогол"

Още

Нина Димитрова прави кастинг за новия спектакъл на театър "Кредо" в творческа лаборатория

Нина Димитрова прави кастинг за новия спектакъл на театър "Кредо" в творческа лаборатория

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

България и Македония се обединяват в театрално представление

Мартина Троанска с номинация ИКАР 2024 за главна женска роля и Марин Джишев от Северна Македония застават заедно, един до друг на 16 юли от 19 ч. в зала 2 на "Топлоцентрала", за да потърсят чрез изкуството общ език

Много театър, Stand-Up комедии и разнообразна детска програма от 18 юли на Sofia Summer Fest

Петото издание на летния културен фестивал на София започва с концерт на Васил Найденов

Русенската опера представя "Кармен" на "Сцена на вековете" във Велико Търново

"Русенският балет внася нов живот в класическата история за пленителната Кармен. Той потапя публиката в страстната атмосфера на Испания, където любовта, ревността и свободолюбието се сблъскват по експлозивен начин, а невидимата сила на съдбата е изведена като отделен художествен образ", казва Лилия Морале от културния институт в Русе