Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"РевизорЪт" по Гогол в афиша на театър "Кредо"

СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛНИ СЦЕНИ

"РевизорЪт" по Гогол в афиша на театър "Кредо"

Премиера на 17 и 19 март 2019 г. от 19.30 ч. в Сити Марк Арт Център

Снимка: Театър "Кредо"

Дяволски смешната история за нищожността на нищожните хора се завръща на сцена на ново място в същия състав, заредена със същата жизнерадост и човеколюбив смях, "излитащ от светлата природа на човека" и с още по-високото съзнание на създателите му за спешната нужда от ревизия, която всеки трябва да направи на собствения си "душевен град", за да не "живеят добре у нас днес само свинете".

Режисьор на спектакъла е Нина Димитрова. Сценографията е дело на Юлиана Войкова-Найман и Борис Далчев. Участват актьорите: Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят, Павел Емилов, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Димитър Несторов, Мартин Христов, Воил Велев.

Снимка: Театър "Кредо"

Нина Димитрова е "творец с безпогрешен усет за Гоголевото творчество", твърдят специалистите. "РевизорЪт" е третият неин спектакъл по Гоголев текст след неостаряващия "Шинел", който вече 27 години е на българска и световна сцена, отличен с 14 международни награди, изигран близо 600 пъти на 9 езика на над 150 международни фестивала, сред които и най-престижния фестивал на изкуствата, Единбургския фестивал във Великобритания, на който "Шинел" е хит през 1996 и 1997 година и е в класацията "Топ 20" на най-добрите събития на фестивала, а в. "Гардиън" го нарежда в "Топ 5" на най-доброто в лондонския театрален афиш през 2000 година, при гостуването на спектакъла в "Барбикан център" в Лондон.

Руската критика отбелязва, че успехът на "Шинел" в страната на Гогол е "най-главната му награда" и го определя като "едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век".

Снимка: Театър "Кредо"

През 2015 година още един Гоголев спектакъл на Нина Димитрова завоюва място в родния театрален афиш - "Дневникът на един луд", с който бе отбелязана 50-годишнината на Театър 199 "Валентин Стойчев", на чиято сцена спектакълът се играе вече четвърти сезон.

"Дневникът на един луд" е отличен с награда за мъжка роля на международния театрален фестивал "БГМОТ" в Габрово, номинация "Икар" на Съюза на артистите в България за дебют и номинация "Аскеер" за изгряваща звезда за изпълнителя на главната роля.

Снимка: Театър "Кредо"

Режисьорският прочит на Нина Димитрова на "Ревизор" стриктно се придържа към казаното от Гогол за пиесата:

"Моят "Ревизор" е изобличение на нищожността. В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали. Тя е огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, неморалност, цялата глупост и невежество на човека, който от всичко се бои и се кланя раболепно на всичко властно заради изгода.

Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от едничката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство. Изгода, заради която се вършат беззакония и злоупотреби, творят се безчинства, цари произвол, цъфти несправедливост, а пороците са превърнати в норма на поведение. С тъга по идеала и с разочарование от съвремието си, с остро и сурово слово, аз влязох в битка за високото призвание на човека, за умен и благороден живот".

За спектакъла "РевизорЪт" режисьорката казва:

"Със същата "тъга по идеала и разочарование от съвремието си"разлиствам днес тази уникална пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода и поставям своето огледало "РевизорЪт" пред зрителя. Всеки, който има любопитство и кураж, може да надзърне в него и да направи ревизия на собствения си "душевен град" чрез човеколюбивия Гоголев смях, единственият "добър, благороден герой" в тази пиеса, "най-силното оръжие в ръцете на свестните хора.

Смях, излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателна сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека", както твърди авторът й. Да се посмеем, господа, на абсурдите и уродствата на ежедневното си съществуване, на себе си, на собствената си греховна природа и да чуем съвестта си, защото именно тя е оня Ревизор, който според Гогол "идва преди гроба". И него никой не може да го подкупи.

Огледайте се! Посмейте се! С уговорката, направена от Гогол: "Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото!" Нина Димитрова постави "РевизорЪт" през 2017 г. със своите студенти от НАТФИЗ на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов" и даде летящ професионален старт на младите таланти, които зашеметиха публиката със своето завладяващо артистично присъствие. Както и другите нейни хитови спектакли "Шинел" по Гогол, "Каквото направи дядо ..." по Андерсен и "Дневникът на един луд" по Гогол, и "РевизорЪт" се радва на огромен зрителски интерес и на единодушната висока оценка на публика и критика.

През изминалия сезон спектакълът е отличен с 4 награди "Икар" за дебют на Съюза на артистите в България Номинация за награда "Икар" за сценография на Съюза на артистите в България Награда за режисура на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца Награда за сценография на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца 2 награди за мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца Награда за най-добър спектакъл на Националната Академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кр. Сарафов".

Заповядайте на "Гогол" на 17 и 19 март 2019 г. от 19.30 ч. в Сити Марк Арт Център. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости

"И ние играем Ромео и Жулиета" - най-новото заглавие на Столичния куклен театър

Стоян Радев дебютира като режисьор в салона на улица "Гурко"

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София