Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театър Кредо стартира 30-та си юбилейна година с Ателие "Клоунът Гогол"

30 ГОДИНИ "КРЕДО"

Театър Кредо стартира 30-та си юбилейна година с Ателие "Клоунът Гогол"

30 години навършва и спектакълът "Шинел" по Гогол

"Клоунът Гогол" (Снимка: Театър Кредо, Калоян Грозев)

Ателие "Клоунът Гогол" е първата от поредицата инициативи, с които Театър Кредо ще отбележи през 2022 година своя 30-годишнен юбилей.

30 години навършва и спектакълът "Шинел" по Гогол.

"Клоунът Гогол" (Снимка: Театър Кредо, Калоян Грозев)

До 28 февруари 2022 година в ателието на Театър Кредо 30 млади артисти ще погледнат през очите на клоуна "необятната държава" на Николай Василиевич Гогол и неговата пиеса "Ревизор", ще се огледат в пиесата - "огледало", както сам я нарича авторът й, за да разберат защо не трябва да се "сърдят на огледалото, ако им е крива мутрата".

Още

Нина Димитрова прави кастинг за новия спектакъл на театър "Кредо" в творческа лаборатория

Нина Димитрова прави кастинг за новия спектакъл на театър "Кредо" в творческа лаборатория

Проектът "Клоунът Гогол" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Творческо развитие" 2021 и с любезното домакинство на Национален студентски дом в София.

Ръководител на ателието е Нина Димитрова, основател на Театър Кредо, актриса, режисьор и създател на знаковите спектакли по Гоголеви текстове "Шинел", "Дневникът на един луд" и "РевизорЪт".

Нина Димитрова (Снимка: Театър Кредо, Калоян Грозев)

Нина Димитрова: Смятам, че Гогол е най-великият клоун в световната литература и искам да споделя това мое творческо убеждение с участниците в ателието. Предлагам им да погледнат този гениален автор през очите на клоуна - наивният и добронамерен разобличител на нищожното, който с празнична, карнавална освободеност е способен да превърне болката в радост и да каже смразяващи истини за човешкото битие, без да обижда и поучава никого, ами просто ей така, като на игра. Гогол по клоунски се забавлява с пошлото, ниското и нищожното във великата си пиеса, в която всички си играят на "Ревизор" и всички треперят пред благородния смях на автора, "излитащ от светлата природа" на клоуна.

С такъв смях и с клоунско човеколюбие се опитвам и аз да заредя младите артисти и да ги подтикна към клоунско забавление по отношение на абсурдите в Гоголевата пиеса и в нашия обърнат наопаки свят, в който ценности и морал са с краката нагоре. Надявам се след края на ателието артистите да си тръгнат малко по-гоголооки.

За свой асистент в ателието Нина Димитрова е поканила младия актьор Денис Хаят, който за изпълнението на ролята на Хлестаков в нейния спектакъл "РевизорЪт" по Гогол, е носител на награда "Икар 2018" за дебют.

"Клоунът Гогол" (Снимка: Театър Кредо, Калоян Грозев)

През последните 10 години и други млади артисти стартират професионалната си кариера в спектакли на Театър Кредо. За постиженията си в тях са отличени с престижни национални награди, между които 4 награди "Икар 2018" за дебют и 2 награди за мъжка роля на международния фестивал във Враца (2018) в спектакъла "РевизорЪт" по Гогол; Номинация за награда "Икар 2016", номинация за награда "Аскеер 2016" и награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла "БГМОТ", Габрово (2016) в спектакъла "Дневникът на един луд" по Гогол.

Още

Театър "Кредо" и Театър 199  показват легендата "Шинел"

Театър "Кредо" и Театър 199 показват легендата "Шинел"

Освен селектираните за участие артисти, към ателието се присъединява и част от актьорския състав на спектакъла "РевизорЪт" на Нина Димитрова.

На откриването на ателие "Клоунът Гогол" присъстваха г-жа Диана Цанкова и г-ца Светломира Стоянова от Национален фонд "Култура". В тяхно лице Нина Димитрова благодари на фонда за подкрепата на проекта.

Ателие "Клоунът Гогол" е вторият образователен проект на театъра, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". През изминалата година по проект "кРЕдоСТАРТ" по "Едногодишна програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството", националният културен фонд подкрепи първата "Творческа Кредо Лаборатория" на театъра, реализирана в периода април - юли 2021, в която се обучаваха 22 млади артисти.

От тях са избрани 16 най-добре проявили се в процеса на обучение артисти, които ще продължат работата си през тази година в следващата "Творческа Кредо Лаборатория", която ще се проведе от март до юли по юбилейния проект на Театър Кредо "кредО!шинел!", отново с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант".

За случващото се в Ателие "Клоунът Гогол":

Сайт на Театър Кредо 

Фейсбук страницата - Credo Theatre - Bulgaria.

Още

"РевизорЪт" по Гогол в афиша на театър "Кредо"

"РевизорЪт" по Гогол в афиша на театър "Кредо"

Още

Театър "Кредо" с юбилейно национално турне на спектакъла си "Дневникът на един луд"

Театър "Кредо" с юбилейно национално турне на спектакъла си "Дневникът на един луд"

Още

Животът на Гогол бил истински кошмар

Животът на Гогол бил истински кошмар

Още

В Рим откриха картина, нарисувана от Николай Гогол

В Рим откриха картина, нарисувана от Николай Гогол

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември

Първото по рода си събитие в града се организира от "Малка театрална компания" по случай 10-годишния ѝ юбилей

"Цари Мали град" отбеляза 10 години от откриването си с музикалната поема "Рилският пустинник" на Софийската опера

Маестро Пламен Карталов изрази задоволство да поздрави всички гости в "този истински античен вид"

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

На 28 септември ще се играе първото заглавие - "Дон Жуан се връща от война" с режисьор Крис Шарков, "Одисея" е втората премиера - на 29 септември, премиерата на танцовия спектакъл "Just say it" е на 30 септември

Премиера на "Докато смъртта ме раздели" и Spam Studios на 5 години

На 1 октомври сдружението отбелязва своя пети рожден ден с наградената с ПУЛИЦЪР пиеса на Дъг Райт

Френската звезда Жад-Рос Паркер аплодира в София българския вариант на пиесата си "Моето мъжко момиче"

Комедията оживява на сцената през актьорите Мая Бежанска, Михаил Билалов, Теона Димова и Асен Данков

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" гостува на сцената на Софийската опера и балет

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет Държавна опера-Стара Загора ще представи танцовата мистерия "Сънят на Пилат" от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев