Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

БАЛЕТНА МАГИЯ

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена на 9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа в залата на Операта

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Още

Теодосий Спасов и Борислав Йоцов с концерт в Бургаската опера

Теодосий Спасов и Борислав Йоцов с концерт в Бургаската опера

В края на наситената със събития 2023 година за Държавна Опера Бургас, с реализирани успешни спектакли - включително и балетни, с изключително успешното турне в различни градове в България с "Лебедово езеро", предстои традиционните празнични представления на "Лешникотрошачката", по музика на П. И. Чайковски, постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов, възстановка - Галина Калчева - на 9 декември, събота, от 16 часа, и на 19 декември, вторник, от 19 часа - в залата на Бургаската опера.

Държавна опера - Бургас

Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман. Чрез средствата на изящното танцово изкуство, в най‐изпълнявания балет по време на коледните празници, артистите от балетната трупа ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера - Бургас, в сценичната феерия в двата спектакъла в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас и Детски балетен театър "Капка".

Всички артисти ще представят вълшебния спектакъла с настроение, финес и професионализъм. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков, изпипани са до последния детайл и са издържани в единната идейна линия на постановката, смайващи са и декорите и оригиналното оформление на сцената, подсигурено перфектно технически - чрез осветлението и специалните ефекти.

Репетитор на балетната трупа е Марина Змеева-Маркова, помощник-режисьор - Петър Тихолов.

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Купи билетЗабележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм - по отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на "Лешникотрошачката" неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност, чрез която се изгражда изящната цялостна визия.

Вълшебството на спектакъла по безсмъртната музика на Чайковски за пореден път ще заплени очакваната многобройна публика - с артистичен размах, грабваща визия и изпълнителско майсторство. Една от най-красивите постановки на Бургаската опера носи високата класа, естетическа завършеност и разпознаваем авторов почерк на проф. Мехмедов.

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

На 8 декември балетът "Лешникотрошачката" ще бъде представен в залата на Операта пред стотици ученици от бургаски средни училища. На 13 декември балетната трупа гостува в гр. Хасково, а на 22 декември предстои представление и в зала "Артиум" в гр. Несебър.

Още

С оперетата "Цигански барон" се открива новият сезон на Бургаската опера в петък

С оперетата "Цигански барон" се открива новият сезон на Бургаската опера в петък

Красивата история за Маша и Лешникотрошачката, превърнал се в чудния сън на девойката в Принц, ще пресъздадат солистите на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков /на спектаклите на 9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа в залата на Операта, както и на 22 декември - в Несебър. Двамата балетисти направиха своя блестящ дебют в ролите на Одета/ Одилия и Зигфрид на спектаклите на "Лебедово езеро" на гастрола на трупата в Шумен, Разград и Добрич през м. ноември т. г.

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

В спектаклите на 8 декември от 14 часа в Операта и на 13 декември - в Хасково в главните роли влизат: солистката на балета Яна Бердута, която също имаше чудесно представяне в солистични роли в "Лебедово езеро", и премиер-балетистът Даниел Тичков - той бе великолепен Шут в 4-те спектакъла на "Лебедово езеро" - на турнето, както и на сцената на Бургаската опера - през изминалия месец.

Останалите роли ще бъдат изпълнени от едни и същи артисти във всички пет празнични спектакъла. В образа на Черната кралица ще се превъплъти Гергана Георгиева. В образа на Дроселмайер влиза Кирил Филипов, ролята на Фриц ще изпълни Калина Неделчева. Като Приятелки на Маша ще танцуват Илина Константинова и Рафаела -Мария Кюл. В ролята на майката на Маша ще бъде Анелия Иванова.

Купи билетВ атрактивните ансамбли участват: Испански танц Лая Рамон и Стоян Фъртунов; Индуски танц - Александрина Арабска, Гергана Козарева, Кирил Филипов; Китайски танц - Нанако Сато и Франческо Пио Русо; Руски танц - Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Мила Василева, Кирчо Желязков.

Грациозни "Снежинки", вплели се в цялостната празнична феерия на сцената, и участници в грациозния "Розов валс" ще бъдат артистите от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера - Бургас.

Очаква се на празничните спектакли на сцената на Бургаската опера, както и по време на гастролиращите представления - в Хасково и Несебър, да се сътвори елегантно съчетание от финес, майсторско пресъздаване на известния приказен сюжет - плавно преливане на епизодите, обединени от идейната нишка на режисьорския замисъл, реализиран вещо и с размах.

В навечерието на светлия празник, магичните "стъпки" на изящното изкуство сякаш ще орисат предколедно сцената в Операта - вещаeйки добри бъдни дни за целия артистичен състав, както и за посетителите на балетната феерия.

А на 17 декември, неделя, от 11 часа за най-малките Държавна опера - Бургас е подготвила традиционното празнично утро "Елха в Операта". Родителите могат да получат информация на касата на Операта, каса "Часовника" и на тел.: 056 / 841 740; мобилни - 0884 025 918, 0885 265 925.

Билети за балетните спектакли на "Лешникотрошачката" могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника" /пред хотел "България", работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo и Eventim:

За 9️ декември: ТУК и ТУК

За 19 декември: ТУК и ТУК 

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

За балетната творба:

Още

„Мистерията на българските гласове“ и Skiller с изненади на концерта в Бургас

„Мистерията на българските гласове“ и Skiller с изненади на концерта в Бургас

"Лешникотрошачката" е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Тя все още не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са били нужни, за да получи световно признание - в Англия е поставен през 1934 г., десет години по-късно успехът го следва в Сан Франциско, САЩ, а след още десет - и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. Оттогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на "Лешникотрошачката" е на тандема Всеволожки - Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в морския град, така и в страната. Преди коронакризата, спектакълът на проф. Хикмет Хикмедов е бил чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на изключителен интерес.

За солистите:

Даниела Пламенова Туртуманова-Стоянова, солист на балетната трупа - в ролята на Маша /на спектаклите на 9, 19 и 22 декември/, e родена на 16.08.1995 г, гр. София. Възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство София. Висшето си образование завършва в "Национална музикална академия проф. Панчо Владигеров" София - бакалавър и магистър, специалност - балетна педагогика. Дебютира в главна роля в балета "Лешникотрошачката" още през 2014 г , когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едва от 2 месеца.

През годините изиграва още редица други главни роли в балетите: "Спящата красавица", " Пепеляшка", "Куклената фея", "От табора до небето", Приказни сезони", "Червената шапчица", Капан за птици" и други. Ръководител е на "Балетна школа За принцеси" - Бургас.

Носител е на много награди като изпълнител и педагог.

Купи билетТеодор Цаков - солист на балета, в ролята на Лешникотрошачката /на спектаклите на 9, 19 и 22 декември/, е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство - гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница "Петър Илиев" и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър. През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс "Анастас Петров" в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите "Лебедово Езеро", "Спящата Красавица", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и "Лебедово Езеро".

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Там дебютира и като хореограф със спектакъла "Странен Отряд" Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера - Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера - Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Още

"Мадам Бътерфлай" със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда в Бургаската опера

"Мадам Бътерфлай" със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда в Бургаската опера

Яна Бердута - солист на балетната трупа, в ролята на Маша /на спектаклите на 8 и 13 декември/

Яна Бердута е родена в Украйна, град Харков. През 2016 г. завършва "Харкоский висший колеж по изкуства" със специалност класически балет и педагогика с преподавател Н. В. Силвестрова. От 2016 г. досега гастролира с украински, руски и европейски трупи със спектаклите "Лешникотрошачката", където изпълнява ролята на Маша, а също и в спектаклите "Лебедово езеро" и "Спящата красавица". Взима първо място в украиснкия балетен кокурс "Чарiвна Ялта". От 2017 г. Работи в Държавна опера - Бургас. Изпълнява солистични и ансамблови роли в спектаклите "Спящата красавица", където дебютира като Фея Люляк и принцеса Флорина, "Лебедово езеро", "Баядерка" - с дебют в ролята на Гамзати, "Ромео и Жулиета", "Дон Кихот" и др.

Сцена от балетния спектакъл "Лешникотрошачката", постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Даниел Тичков - премиер-балетист на Държавна опера - Бургас - в ролята на Лешникотрошачката /на спектаклите на 8 и 13 декември/ :

Купи билетУчил е в "Национално училище за танцово изкуство - София" /2004 г. -2013 г./ и в "Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив" (АМТИИ). Гастролира в Южна Кореа, Италия, Оман, Тунис, Холандия, Австрия, Германия, Швейцария, Босна и Херцеговина, Македония.

Участия и награди: Второ отличие в младша възраст на ХV Национална среща на млад балетни изпълнители "Анастас Петров" - Добрич 2012 год.; Международен конкурс "Рози на Казакстан" 2019, гр. Астана, Казахстан - 1-во място - класически танц; участие в програмите на Фондация "Танцово изкуство - Илиев" и стипендиант през 2012. Стипендията включва летни, интензивни, танцови курсове в Pacific Northwest Ballet School - Seattle; участие в спектаклите в Младежки театър "Николай Бинев" - София с мюзикълa "Оливър Туист" от 2008 г. до 2012 г.; участие в постановките на Държавна опера - Русе, Държавна опера - Бургас, Държавна опера - Пловдив, Държавна опера - Стара Загора с балетните спектакли: "Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Ромео и Жулиета", "Лешникотрошачката", "Спящата красавица", "Баядерка", "Шехерезада", "Пахита", "Зле опазеното момиче: и др.

Още

Пищен спектакъл на "Цигански барон" в Летния театър на Бургас на 2 август

Пищен спектакъл на "Цигански барон" в Летния театър на Бургас на 2 август

Още

Филмова музика от популярни продукции ще бъде изпълнена в Бургас под диригентството на Анхел Малер

Филмова музика от популярни продукции ще бъде изпълнена в Бургас под диригентството на Анхел Малер

Още

Балетната трупа на Русенската опера представя "Лешникотрошачката"

Балетната трупа на Русенската опера представя "Лешникотрошачката"

Още

Софийската филхармония представя концертно изпълнение на "Лешникотрошачката"

Софийската филхармония представя концертно изпълнение на "Лешникотрошачката"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Танцовата драма "Нестинарка" - 96 години български професионален балет

Обичаният и емблематичен танцов спектакъл се показва в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари от балетната трупа на Старозагорската опера

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра

Театър "Българска армия" ни кани на сватба с "Пет жени в еднакви рокли"

Режисьор е Атанас Атаносв , а авторът на пиесата Алън Бол е носител на "Оскар" за сценария на "Американски прелести"

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солов танцов пърформанс

В Дeня на българския балет - балетна гала във Варна

Спектакълът е на 22 февруари 2024, 19.00, Държавна опера Варна

"Цигулар на покрива" се завръща в Музикалния театър

Поради големия зрителски интерес ще има две представления - на 24 и 25 февруари 2024 г.