Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Музикаутор" търси 150 000 лева дълг от организатора на концерти "Арт Бг" за музикални лицензи само в България

АВТОРСКИ ПРАВА В ИЗКУСТВАТА

"Музикаутор" търси 150 000 лева дълг от организатора на концерти "Арт Бг" за музикални лицензи само в България

В чужбина отпадат концерти на световни звезди заради българския промоутър, ощетяват се наши автори и издатели, твърдят от сдружението за авторски права

Снимка: Музикаутор

В Отворено писмо до медиите "Музикаутор" се оплакват, че един от най-големите организатори на концерти у нас "Арт Бг" им дължи над 150 000 лева за музикални лицензи за 2018 и 2019 година. "Българският промоутър има сключени договори с "Музикаутор", колкото да изпълни законовото си задължение, но след това не изплаща възнаграждения за използваната авторска музика. Тук влизат концертите на Дейвид Гарет, Енрике Иглесиас, Хосе Карерас, The Chemical Brothers, Йоргос Даларас, както и три концерта на Горан Брегович", твърдят от "Музикаутор".

Снимка: Музикаутор

От сдружението за колективно управление на авторски права обясняват схемата така: "Фирмите на "Арт Бг" са повече от 15 - те развиват дейност и оперират под една марка, след което биват изпразнени от активи, или прехвърляни на трети лица. Това ги превръща в кухи фирми и изключва възможността да изплатят задълженията си, дори и да бъдат подведени под съдебна отговорност. Въпреки че осъди организатора, "Музикаутор" не успя да събере дължимите на правоносителите възнаграждения.

Същата схема използват най-големите български промоутъри "Болкан Ентъртеймънт Къмпани" и "Моко Сълюшън", "София Мюзик Ентерпрайсис" (SME), което опорочава целия сектор за организиране на концерти в България. Въпреки липсата на формално нарушение на закона, тези практики ощетяват автори, издатели, подизпълнители и аудиторията, за които музиката е основен фактор и носи добавена стойност.

Още

Хосе Карерас закри прощалното си турне на гръцка земя, но с български гласове

Хосе Карерас закри прощалното си турне на гръцка земя, но с български гласове

Фактически страда един цял сектор от бизнеса и културния живот на страната. Нарушен е имиджът на организаторите на концерти, а хиляди фенове са разочаровани. Загуба на доверие се наблюдава от мениджърите на групи и международните спонсори спрямо българските организатори на концерти и все повече компании, представляващи световно известни артисти, пропускат страната в календарите си.

Засегнати са и други сектори, което влияе на цялостния ръст на икономиката. Губеща е и местната власт, защото отменянето на концерти води до туристически отлив. Финансовите институции също понасят загуби, като по предварителна оценка става въпрос за близо 2 милиона лева.

Българските промоутъри станаха скандално известни и в чужбина, тъй като тези случаи не са изолирани само в България. Имиджът на страната ни е сринат, при това в очите на големи световни звезди", казват от "Музикаутор".

Снимка: Музикаутор

Посочват и примери:

"Единствено за концерта на Енрике Иглесиас в България "Арт Бг" ощетява авторите с 65 000 лева. Три от предстоящите концерти на испанския изпълнител в Хърватия, Беларус и Латвия, са отменени, тъй като според агенцията, представляваща артиста - Creative Artists Agency (CAA), българската компания не е изпълнила договорните си задължения нито финансово, нито организационно. Загубите от отмяната на концертите възлизат на близо 1 милион евро.

Още

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Според "Pollstar" "Арт Бг" не са заплатили нито на залите, нито на изпълнителите от концертите на Брайън Адамс, Хосе Карерас и Малума в Гърция. В своя публикация изданието IQ твърди, че гръцката компания за продажба на билети Viva ще съди "Арт Бг" с искане да й бъдат върнати 737.6 хил. евро от продажби на събития, по които българската фирма не е изпълнила задълженията си като организатор. Латвийската платформа за продажба на билети Bilesu Serviss обяви, че е сигнализирала на полицията в страната за случая с предполагаема измама от страна на "Арт Бг". CAA пишат още, че заедно със засегнатите компании за продажба на билети и залите домакини възнамеряват да предприемат правни мерки срещу компанията, отговорна за създалата се ситуация.

Дружеството за колективно управление на права "OSA" в Чехия успява да осъди една от фирмите на "Арт Бг" за концерти от 2017 г., но не може да си събере взиманията. От 2017 г. до момента са проведени два концерта без лиценз.

Снимка: Музикаутор

Проблемите в сектора са очевидни и те изискват реакция. За пореден път сезираме Министерство на културата, както и Комисията по културата и медиите в парламента, защото:

- У нас няма регистър на коректните и некоректните в бранша.
- Няма застраховка срещу банкрутирали промоутъри.
- Няма нито контрол, нито сериозна гаранция, че ако планираните събития не се състоят, някой ще понесе отговорност.
- Компаниите, които продават билети, често превеждат предварително сумите за пропуските на организаторите. Организаторът задържа средствата и авторите и потребителите са ощетени.

Снимка: Музикаутор

Решението е, да се създаде нов механизъм от институциите, чрез законодателни промени, който да подсигури изплащането на авторски възнаграждения. Залите или платформите за продажба на билети могат да гарантират със задържането на средства последващото изплащане на авторски права. Необходимо е да се регулира тази сфера и да се гарантира провеждането на концерти при ясни правила, отчитащи законните интереси на организатори, зали, изпълнители, правоносители, платформи за продажба на билети и зрители.

Засегнатите са твърде много, за да бъдат пренебрегнати, затова тези порочни практики трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги!", завършват писмото си от "Музикаутор".

Б.ред. Impressio цитира без редакция писмото на "Музикаутор" и е отворен за възражения и мнения на специалисти по въпросите, повдигнати в публикацията. 

Още

Енрике Иглесиас с голям концерт в България

Енрике Иглесиас с голям концерт в България

Още

Дейвид Гарет пристига в София с новото си световно турне "UNLIMITED – LIVE"

Дейвид Гарет пристига в София с новото си световно турне "UNLIMITED – LIVE"

Още

Хосе Карерас пристигна за последния си концерт в София

Хосе Карерас пристигна за последния си концерт в София

Още

Хосе Карерас ще бъде удостоен с "Доктор Хонорис Кауза" на Националната музикална академия

Хосе Карерас ще бъде удостоен с "Доктор Хонорис Кауза" на Националната музикална академия

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на ONE DANCE WEEK

След зашеметяващ старт фестивалът за съвременен танц продължава с пълна сила в Пловдив