Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Любов и смърт по Данте и Бокачо" или накъде отиваме всички ние?

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

"Любов и смърт по Данте и Бокачо" или накъде отиваме всички ние?

"Безперспективността и усещането за огромна липса на смисъл и възможности залива нашето ново "изгубено поколение" и това всъщност ще бъде основната тема на този спектакъл", казва режисьорът Анастасия Събева за най-новия си провокиращ проект, който прави своята предпремиера днес във Fabrica 126

Екипът на спектакъла "Любов и смърт по Данте и Бокачо" (Снимка: Миглена Везирева и Ивайло Николов)

"За смисъла в разрухата и саморазрухата, за опита за бунт на всяко ново изгубено поколение, за желанието да се изгубим нарочно, че да се намерим. Ренесансовите идеи на Данте и Бокачо въведени и вплетени в нашия свят на отчуждение, когато Човекът губи Човека, а "Накъде отиваме всички ние?" става все по-неясен обект на разсъждения или краткотрайна забрава. Дали щастието ни е абстинентна фантазия или въпрос на избор, проведен през човешкия ни талант да го живеем тоя живот и да се избираме един друг всеки ден?

Нека отново да потърсим смисъла в безсмислието, за да можем за малко да забравим, че светът е Ад, разтварящ се под краката ни и да го превърнем в Рай през любовта, която може да ни спаси поне за малко..., поне докато сме тук.", казват от екипа на спектакъла "Любов и смърт по Данте и Бокачо", чиято предпремиера е днес от 19.30 часа във Fabrica 126 в София.

Следващите дати на представлението са 16 и 17 септември от 19.30 часа отново във Fabrica 126 в столицата.

Екипът на спектакъла "Любов и смърт по Данте и Бокачо" (Снимка: Миглена Везирева и Ивайло Николов)

Това е свободно-театрално, жанрово-невротично преживяване с постпънк предапокалиптично афтърпарти, а след спектакъла щи имате възможност да ударите по едно наздраве и да послушате малко хубава музика.

Вход - свободен, изход - на шапка.

Сценичната версия и постановка са на Анастасия Събева, сценографията и костюмите на Ивайло Николов, хореограф е Александър Манджуков, а музиката е на Добромир Кисьов.

В спектакъла ще видите: Августина-Калина Петкова, Кирил Недков, Кристиян Негалов, Миглена Везирова, Мила Люцканова, Николай Николов, Пепа Николова, Станислава Николова, Явор Вълканов, Георги Попов с гласа на Йосиф Шурелов и "Патриотична песен" на Нова генерация.

Какво да очаквате на "Любов и смърт по Данте и Бокачо", разговаряме с режисьора Анастасия Събева:

Анастасия Събева (Снимка: Орлин Огнянов)

Още

Анастасия Събева: Аз съм един ужасяващ творчески хаос

Анастасия Събева: Аз съм един ужасяващ творчески хаос

- След месеци на изолация, особено болезнени за творците, какво е усещането да се завърнеш в театралната магия? Кое бе най-тежкото по време на пандемията?
- След като тези месеци изместиха фокуса на живеене и цялото ни ежедневие в една конкретна точка, всички ние разбрахме колко лесно заменимо и недотам важно се оказва изкуството в живота ни. Това може да се разгледа и през личната катастрофа за всеки един преживяващ себе си като творец.

На мен все ми се иска да погледна тази дълбока тревожност, в която неминуемо изпаднахме, като въображение за възможности. Защото кризите всъщност зареждат творческия ни потенциал и разширяват възможността ни да разказваме вълнуващи истории. Поне така се надявам.

"Любов и смърт по Данте и Бокачо" (Снимка: Миглена Везирева и Ивайло Николов)

- Казвате свободно-театрално, невротично преживяване с постпънк предапокалиптично афтърпарти? Какво всъщност сте приготвили за зрителите?
- Представление, което се надяваме да вълнува по много различни, допълващи се начини. С много музика и постапокалиптична красота; крайно различни театрални средства в нетеатрална среда.

За мен е много интересно дали ще се справим и ще обединим всички тези жанрове във Фабрика 126, която е много далеч от театралната, но пък е точно това което търсихме.

Екипът на спектакъла "Любов и смърт по Данте и Бокачо" (Снимка: Миглена Везирева и Ивайло Николов)

- Съвременен прочит на Данте и Бокачо - риск, провокация или завръщане към нещо отдавна изгубено през очите на младия, търсещ човек? Още с името на спектакъла идва очакването за антагонизъм?
- Точно така. През въпросния антагонизъм е изтъкан спектакъла, в който се стремим през цялото време да се преплитат високо и ниско красиво и грозно, живот и смърт. Отдавна сме изгубили красотата и невинността на ренесансовия човек, а може би просто за малко сме ги позабравили.

Човекът е очарователно създание и всъщност според мен винаги ще има огромна нужда от изкуство, даже невинаги да го съзнава. Защото само през изкуството най-непосредствено може да изразява вълненията на душата, които по парадокс никога не остаряват и не се променят.

- Как изглежда бунът на съвременния човек и срещу какво е?
- Много важно е да отбележим, че този "бунт" не се тълкува от нас в политическа конотация, а по-скоро в социална и културна.

Безперспективността и усещането за огромна липса на смисъл и възможности залива нашето ново "изгубено поколение" и това всъщност ще бъде основната тема на този спектакъл.

Екипът на спектакъла "Любов и смърт по Данте и Бокачо" (Снимка: Миглена Везирева и Ивайло Николов)

- Ще ни разкажеш ли за екипа и как се събрахте?
- Екипът ни е съставен предимно от много млади, току-що завършващи Академията колеги. За мен беше много важно с този проект да дадем възможност на най-потърпевшите в тази ситуация, които сега стъпват на професионална сцена, а всички държавни културни институции се намират, разбира се в много трудно положение и няма как да се очаква тези съвсем млади хора да имат същия шанс, какъвто ние сме имали преди няколко години.

Проектът ни е финансиран от Столична програма култура, както беше и "Ромео и Жулиета", за което сме изключително благодарни и отговорни към творческите резултати.

Визията и костюмите са дело на Ивайло Николов, а музикалните интерпретации на Добромир Кисьов. Хореограф е Александър Манджуков, което допълва високата професионалност и квалификация на постановъчния екип.

"Любов и смърт по Данте и Бокачо" прави своята предпремиера на 30 август във Fabrica 126 от 19.30 часа

Заповядайте на"Любов и смърт по Данте и Бокачо" във FABRICA 126 тази вечер от 19.30 часа, както и на 16 и 17 септември отново там. Последвайте събитието във фейсбук - ТУК

Проектът е финансиран от програма "Култура" на Столична община.

Още

Августина-Калина Петкова: Правя нещото, което обичам, а това е лукс

Августина-Калина Петкова: Правя нещото, което обичам, а това е лукс

Още

"Ромео и Жулиета" - най-щастливата трагедия в човешката култура

"Ромео и Жулиета" - най-щастливата трагедия в човешката култура

Още

Максима Боева: Доброто изкуство не е нито мъжко, нито женско

Максима Боева: Доброто изкуство не е нито мъжко, нито женско

Още

Вълнуващата любовна приказка "Кралят Елен" - в Кино "Кабана"

Вълнуващата любовна приказка "Кралят Елен" - в Кино "Кабана"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

"Ембриони" е документална пиеса на Йордан Славейков

Известни режисьори с атрактивни семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Събитието се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта"

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Част от събитията по време на събора ще бъдат "Поляната на животновъдите", "Алеята на манастирските производители", "Алея на занаятите", улицата "Възрожденско село от Граовския край", изложбата "Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско" и "Граовци в края на XIX и началото на XX век"

Мартина Пенева с втора награда за "Най-добра актриса" от международен фестивал

Тя е за първия й моноспектакъл. Актрисата е дъщеря на Атанас Пенев - Наско, фронтмен на Б.Т.Р.

Съкровища от Изтока откриват Sofia Summer Fest

Четвъртото издание на Азиатския Фестивал се завръща в София на 2 юли на сцената на Летния фестивал в Южен Парк II, зад музея "Земята и хората"

Балетът "Ана Каренина" е първата премиера в OPERA OPEN 2022 в Античния театър

Спектакълът на водещия хореограф Лео Муич ще бъде представен на 24 юни от 21 часа