Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: Започва "Антистатик"

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: Започва "Антистатик"

От 7 до 23 май на различни локации в София ще се проведе 17-то поредно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", а мотото му е "Повече от един танц"

Кадър от представлението "Критична маса" на Силвия Чернева (Източник: Антистатик)

От 7 до 23 май на различни локации в София ще се проведе 17-то поредно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик".

Мотото му през 2024 г. е "Повече от един танц", а тримата съоснователите и организатори на фестивала, артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, обясняват защо:

"В света на 17-тия "Антистатик" танцът не е просто акт на себеизразяване, а квантов скок, който преобразява не само пространството около нас, но и всеки вътрешен свят. През танца създаваме нови реалности, преодоляваме стереотипи, заличаваме погрешни представи, свързваме се с другите. Повече от един танц е нужен, за да продължим."

Още

Международният фестивал "Антистатик" показва част от най-добрите български танцови представления

Международният фестивал "Антистатик" показва част от най-добрите български танцови представления

Изданието започва с първите събития от дългогодишната образователна програма на фестивала "Без дистанция"- серия от три интердисциплинарни лекции, посветени на вещерските танци, тялото в съвременното изкуство и стойността на танца, водени от Боян Манчев, Маргарита Доровска и Ангелина Георгиева. Te ще се проведат на 7, 9 и 10 май от 18:30 ч. в Гьоте-институт. Входът за лекциите е свободен след предварителна регистрация.

Международната артистична програма на "Антистатик" стартира ударно с две представления на хореографи, вече познати на българската публика от предишни негови издания. На 14 май в зала 1 на РЦСИ "Топлоцентрала" се завръща Зуфит Симон (Германия) с най-новата си продукция - представлението "Радикални мажоретки", донесло ѝ номинация за престижната немска награда "Фауст" през 2023 г.

"Тела на предела" на хореографката Йоана Марчидан (Източник: Антистатик)

В него тя трансформира формата на политически активизъм и протест "Radical Cheerleading", създадена от феминистки движения в САЩ през 90-те години, в неконвенционален танцов спектакъл. Без да се лишава от чувство за хумор и дълбочина, представлението съумява да постави въпроса за това какво си струва да излезе на улицата днес в неочаквана светлина.

На 15 май в България отново пристига нашумялото немско дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. След като в рамките на Романтичното издание на "Антистатик" през 2017 г. двамата вдигнаха градусите до червено със своя "Романтичен следобед", изучаващ хореографския потенциал на целувката, в "hip piece" те насочват вниманието върху "центъра на всички желания и съблазън, двигателя на танца" в тялото, а именно ханшът и бедрата.

На сцената се качват изпълнители с разнообразен опит в различни танцови техники - от африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс през денсхол и различни стилове на хип-хоп до салса и туъркинг - които са посветени в изкуството на люшкане на бедрата.

"Радикални мажоретки" от Зуфит Симон (Източник: Антистатик

Чрез споделената им игра с усвоените движения и индивидуалната им интерпретация, представлението застава право в центъра на актуалните културни дебати за присвояването и притежанието; еротизацията и екзотизация; сексуалността и пола; политиките на идентичността и универсализма.

Дните от 16 до 19 май са запазени за интензивна среща с част от най-добрите български танцови представления, създадени през последните две години, защото в рамките на 4 дни ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа на "Антистатик".

Още

Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: 17-ят "Антистатик" надскача границите на танца

Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: 17-ят "Антистатик" надскача границите на танца

Тя ще представи работата на 15 български артисти: Анна Данкова, Вили Прагер, Виолета Витанова, Галина Борисова, Живко Желязко, Ива Свещарова, Иво Димчев, Искра Проданова, Марион Дърова, Росен Михайлов, Силвия Чернева, Станислав Генадиев, Стефан А. Щерев, Стефани Ханджийска и Християн Бакалов.

За да се запознаят с българската танцова сцена, в страната пристигат над 40 международни гости - селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и критици и танцови изследователи от цял свят. А за да бъде възможността за тази наситена среща с българската независима сцена лесно достъпна за всички зрители, организаторите са предвидили специален фестивален билет на цена от 90 лева, даващ достъп до 10 събития от програмата на Българската танцова платформа.

“Metch“ на Иво Димчев е концерт, изложба, аукцион, упражнение, свръхпроизводство на картини, обсебващ диалог с публиката и, разбира се, музика (Източник: Иво Димчев)

На 20, 21 и 22 май фестивалът показва три представления, създадени като част от международния проект "SEEDS", грижещ се за приемствеността между поколенията в сферата на съвременния танц и дългосрочното обучение на млади танцьори и продуценти. С това намерение трима изявени хореографи от България, Сърбия и Румъния създават свои представления с млади, международни екипи.

Още

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

На 20 май от 19:30 часа в зала 2 на "Топлоцентрала" ще се състои българската премиера на "Тела на предела" на хореографката Йоана Марчидан (Румъния). Тя насочва вниманието към изпълнителите на независимата сцена, за да разбере повече за чувството им за принадлежност и как се справят с изтощителния ритъм на съвремието, забързан още повече от постоянно писане на проекти и страха от невидимост.

На 21 май хореографът Игор Коруга (Сърбия) се впуска в танцово изследване върху възможните начини за борба с капитализма въз основа на идеите за флуидна идентичност със своето представление "Неустойчиви другари".

Източник: Антистатик

Още

Международният фестивал "Антистатик" отстоява принципа "моето тяло, моят танц" с изключителна артистична програма

Международният фестивал "Антистатик" отстоява принципа "моето тяло, моят танц" с изключителна артистична програма

На 22 май е време за новата версия на емблематичното представление на хореографа Вили Прагер (България) - "Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]".

Превръщайки статия на философа Боян Манчев в сценарий, следващ структурата и правилата на популярния жанр на мюзикъла, представлението коментира основните тези на текста на мета ниво чрез своя сценичен език, за да се вгледа в един бутафорен образ на щастието, водещ до състояние на невъзможно удоволствие и пълно изтощение.

"Код червено" от Марион Дърова (Снимка: Никоа Гюлмезов)

Още

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

На 23 май 17-тото издания на "Антистатик" завършва паметно с представлението "Танцови инструкции" на Моритц Острушняк (Германия).

В него хореографът остава верен на еклектичния си стил, в който изпълнителят на сцената неусетно преминава от традиционния танц шуплатлер до балетния скок grand jeté, от работа с краката като при бокса до движения от брейка, от балетен реверанс до скачане на въже, докато неспирният ритъм, задаван от дишането, скачането и звуковата среда обвързва всички тези противоречащи си елементи по неразривен начин в едно цяло.

Пълна информация за билетите за отделните събития и програмата по дни и часове е достъпна на antistaticfestival.org, а за актуални новини може да следите профилите на "Антистатик" в Instagram (@antistaticfest), Facebook (@antistatic.international.festival), TikTok (@antistatic.fest) и в YouTube канала.

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" 2024 се организира от Фондация "Брейн Стор Проджект" и Сдружение "Номад Денс Академи България" с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община - Календар на културните събития, Национален фонд "Култура" по програма "Целева подкрепа "Творческа Европа", проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма "Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ "Топлоцентрала", Сцена "Дерида", Национална галерия "Квадрат 500" и Клуб "Дом".

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Още

 Германският хореограф Юлиан Вебер  открива 15-ото издание на "Антистатик"

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на "Антистатик"

Образователна платформа "Без дистанция" 2024 е част от проекта "Life Long Burning - Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз, Национален фонд "Култура" по програма "Целева подкрепа "Творческа Европа", в партньорство с Гьоте-институт България.

Медийни партньори на 17-то издание на "Антистатик" са: Impressio.bg, АртАкция, Виж, Jasmin.bg, Kafene.bg, Artportal.news, Café Arte, Портал Култура, Въпреки.com, Литературен вестник, Културен център към СУ "Св. Климент Охридски", Лицата на града, Madamsko.com, Uspelite.bg, Open Bulgaria.

Още

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Още

Финският хореограф Томи Паазонен: Моето драг хоби беше моето срамно удоволствие като дете

Финският хореограф Томи Паазонен: Моето драг хоби беше моето срамно удоволствие като дете

Още

Иво Димчев представя "Еротична звезда"

Иво Димчев представя "Еротична звезда"

Още

In Hell with Jesus: Антимюзикъл, вечерно шоу или поредният експеримент на Иво Димчев

In Hell with Jesus: Антимюзикъл, вечерно шоу или поредният експеримент на Иво Димчев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пърформансът "Шило" изследва физическите граници на сцената на "Топлоцентрала"

На 4 юни в София ще бъде представена третата ко-продукция на РЦСИ "Топлоцентрала" и One Dance

Силен закриващ уикенд на Оne Dance Festival 2024

За финала на 16-ото си издание международният фестивал за танц и пърформанс ще покаже спектакли от Португалия (31 май) и Чехия (1 юни)

"Огънят на Анадола" празнува 25 години на стадион

През август юбилейното турне ще мине и през България

Деклан Донелан започна репетициите на "Медея" в Народния театър

Премиерните представления са на 9 и 10 октомври