Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четири премиери в ДНК през юни

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Четири премиери в ДНК през юни

Ще видим "Танцови маниаци", "Хиджиката, Самураят от Севера", "84 разговора" и "Преди края на света"

"Хиджиката, Самураят от Севера" с режисьор Ани Васева на театралния колектив "Метеор". На снимката: Леонид Йовчев

ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс представя четири премиерни спектакъла и едно хореографско ателие в афиша си през юни.

Програмата ще стартира на 6 юни с "Танцови маниаци", част от международния фестивал "Антистатик".

Годината е 1518. Страсбург е в най-висока степен на тревога. На централния площад в града избухва танцова епидемия. Малцината съвременни изследователи, които изучават и се опитват да класифицират това събитие, го определят като масова истерия. "Танцови маниаци" фокусира вниманието си върху това как разпространението на епидемията е документирано и случилото се е разказано през перспективата на наблюдаващия го и никога през тази на преживяващите го.

Програмата ще стартира на 6 юни с "Танцови маниаци", част от международния фестивал "Антистатик"

Хореографията и драматургия са на Симона Дяконеску (Румъния) Изпълнители: Вера Кърлугя, Адриан Попицъ, Роберт Попа, Диана Драгу, Лаура Мурариу. Продукцията е на Национален център за танц, Букурещ. Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".

На 9 юни в ДНК ще видим Леонид Йовчев в "Хиджиката, самураят от Севера", продукция на сдружение "Метеор". Спектакълът е посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто - авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства. Режисьор на проекта е Ани Васева. Събитието е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и е осъществен с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична Община и Министерство на културата.

На 11 юни публиката ще може да види "84 разговора"

Два дни по-късно, на 11 юни, публиката ще може да види "84 разговора" - събитие на Фондация "Човек с Шапка", Стефани Ханджийска/Коста Каракашян и ДНК.

84 е необходимият брой разговори, за да се затвори успешно една сделка в корпоративния свят на продажбите. В новото си представление Стефани Ханджийска и Коста Каракашян поставят неудобни въпроси за връзката между пазара и танцовия труд; за тялото на танцьора, което едновременно извършва този труд и е негов продукт; за условията на работа и живот, за успеха и преумората в епохата на късния капитализъм.

"Поетични тела" е програмна линия, която предлага различни формати за подкрепа на артистични процеси в областта на хореографията и танца като артистични резиденции, хореографски ателиета и контексти за творчество.

Хореографията и изпълнението са на Стефани Ханджийска и Коста Каракашян, със специалното участие на Прея. Драматургията е на Ясен Василев. Проектът се изпълнява с подкрепата на Министерство на културата и партньорството на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

Още

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

Представяне на резултатието от хореографско ателие ни очаква на 20 юни.

То е част от програмна линия ПОЕТИЧНИ ТЕЛА. Събитието е на ICC (Въображаем хореографски център). ПОЕТИЧНИ ТЕЛА е програмна линия, която предлага различни формати за подкрепа на артистични процеси в областта на хореографията и танца като артистични резиденции, хореографски ателиета и контексти за творчество.

За това издание ICC кани артистите Александaр Георгиев и Жана Пенчева да работят по най-новите си проекти. Всеки артист предлага своята "ситуация" - едноседмичен контекст, в който участници, с интерес към хореографията и танца, се ангажират върху конкретно артистично предложение чрез няколко подхода едновременно (образователни, изследователски, споделяне на практика, творчески процес и т.н.).

Последната премиера за месеца може да видим на 30 юни, както и на 1 юли. "Преди края (на света)" изследва апокалиптичната култура през различни гледни точни. Ще има ли край на света? И какъв би бил този край?

Проектът е на фондация Брейн Стор Проджект, Ива Свещарова и Вили Прагер, в сътрудничество с хърватската драматуржка Ивана Ивкович, композиторът Емилиан Гацов-Елби.

Спектакълът се води на английски език с осигурен симултанен превод.

Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн на: tickets.ndk.bg

Още

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Още

 Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Още

За танца, който излиза извън границите на тялото

За танца, който излиза извън границите на тялото

Още

Срещу табутата и предразсъдъците: Документалният танц на Стефани Ханджийска

Срещу табутата и предразсъдъците: Документалният танц на Стефани Ханджийска

Още

Съвременен танцов театър в кухнята

Съвременен танцов театър в кухнята

Още

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Пиеса на Франсоаз Саган за първи път в България на сцената на Народния театър

Юрий Дачев поставя "Пиано в тревата" от авторката на "Добър ден, тъга"

Ретро автомобил "Рокни Студебейкър" от 1930-та, качват на сцената за "Царицата на чардаша"

Две години след последната ѝ премиера в Русе, оперета №1 за всички времена на Имре Калман ще представи Русенската опера на пловдивска сцена

Как се създава магия на сцената: Димитрис Папайоану

Дългоочакваната световна премиера на TRANSVERSE ORIENTATION е вече факт

Симфонични и камерни оркестри от страната - на "Софийски музикални седмици" в зала "България"

Сред ансамблите участници са: Младежка филхармония "Пионер"; Варненска филхармония; Русенска филхармония; Камерен ансамбъл "Софийски солисти"; Камерен оркестър "Орфей" при ОКДК - Перник; Оркестър "Симфониета" - Видин и др.

Предстои 15-ото издание на платформата Световен театър в София

Очакват ви срещи на живо с продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър "Българска армия", Сатиричен театър "Алеко Константинов" и ДНК - Национален дворец на културата