Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бойно поле за действие: Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма

ТЕАТРАЛНИ АКЦЕНТИ

Бойно поле за действие: Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма

Софийският театрален салон започва от началото на месец март и ще продължи със събития и през април

Кулминацията на Софийския театрален салон ще бъде дългоочакваната церемония по връчването на наградите ИКАР 2024 на 27 март - Световния ден на театъра

С множество гостувания на извънстолични театри и представяне на всички номинирани спектакли за наградите ИКАР 2024 започна Софийският театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България за 19-а поредна година.

Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 г., от Националния културен календар на Министерството на културата и е подкрепен от програма "Създаване" 2023 на Националния фонд "Култура". Събитията тази година са обединени от мотото "Бойно поле за действие".

Акценти от паралелната програма на Софийския театрален салон са:

Още

"Артистични спомени" - юбилейна фотоизложба на Божидар Марков

"Артистични спомени" - юбилейна фотоизложба на Божидар Марков

На 7 март в галерия "Средец" на Министерството на културата от 18:00 ч. ще бъде открита изложбата "Артистични спомени" - събрани фотографии от най-ключовите спектакли от репертоара на Народен театър "Иван Вазов" за последните 20 години, на фотографа Божидар Марков, която се организира съвместно с Народния театър.

Час по-рано на същото място ще бъде представена книгата "Пътища, пътища..." от Елена Илиева, посветена на 90-ата годишнина на режисьора Кирил Александров.

Благотворителното събитие "Отворени гардероби" ще се състои на 10 март, неделя, в Клуб "Строежа". По време на него ще се продават дрехи, аксесоари и други артикули, а събраните средства ще постъпят в Здравния фонд на Съюза на артистите в България.

Още

Streaming Generation открива 18-ия Софийски театрален салон

Streaming Generation открива 18-ия Софийски театрален салон

На 14 март в Театър Азарян, НДК, ще се състои четвъртото издание на Streaming Generation - проект за популяризиране на съвременни драматургични и недраматургични текстове, който дава възможност за изява на млади актьори и режисьори в началото на творческия им път.

Четвъртото издание отново ще се проведе на живо пред публика, а сценичните интерпретации са дело на режисьорите Владислав Стоименов, Кристина Беломорска и Ростислав Георгиев. Публиката ще стане свидетел и на заснемането на откъсите, които по-късно ще бъдат публикувани онлайн.

По традиция на 21 март - Световния ден на кукления театър, се връчва наградата СИВИНА, която отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международния съюз на куклените дейци - АКТ-Унима - България.

Още

Говореше, каквото му е на сърцето - истински и в живота, и в изкуството

Говореше, каквото му е на сърцето - истински и в живота, и в изкуството

Тазгодишното издание на Софийския театрален салон ще отдаде почит на обичания от поколения българи актьор Кирил Господинов, като отбележи 90 години от рождението му. В "Галерия на открито", Градска градина пред Народния театър на 22 март от 17:00 ч. ще бъде открита документалната изложба "Кирил Господинов Актьорът Баш майстор".

Кулминацията на Софийския театрален салон ще бъде дългоочакваната церемония по връчването на наградите ИКАР 2024 на 27 март - Световния ден на театъра.

Още

"Икар" 2024 - Мария Каварджикова  получава отличието за изключителен принос

"Икар" 2024 - Мария Каварджикова получава отличието за изключителен принос

И тази година домакин ще бъде Народният театър, чиято Голяма сцена ще посрещне творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат артисти в 23 категории.

На пресконференция през февруари бяха обявени и трите специални отличия, които се присъждат на доц. д-р Биляна Томова - награда за постижения в Преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов - награда за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, и на актрисата Мария Каварджикова, която тази година ще излезе на сцената, за да получи приза за Изключителен принос към българския театър.

Допълнително информация за номинираните спектакли и паралелната програма на Софийския театрален салон 2024 ще бъде разпространена през официалните комуникационни канали на Съюза на артистите в България.

Билети за тях се предлагат на съответните каси на театрите, а билети за официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР 2024 се продават на касите на Народния театър, както и онлайн на следния линк: https://bit.ly/3V8mCBE

Софийският театрален салон и се осъществява с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата, Национален фонд "Култура" по програма "Създаване" - 2023, Народен театър "Иван Вазов", Столичен куклен театър.

Dir.bg и Impressio.dir.bg bg са медийни партньори на събитията. 

Още

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Още

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

Още

При кого отидоха "Икари" -те!

При кого отидоха "Икари" -те!

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел