Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

При кого отидоха "Икари" -те!

ОТЛИЧНИЦИ

При кого отидоха "Икари" -те!

"Повече театри, повече циркове, повече изкуство - по-малко пари за глупости!" - призова водещият Валентин Ганев

Водещият на церемонията Валентин Ганев (Снимка: BulFoto)

Ежегодната церемония по връчване на наградите "Икар" на Съюза на артистите в България премина вчера - 27 март в Международния ден на театъра, под купола на Цирк "Балкански".

Придседателяг на съюза на артистите Христо Мутафчиев (Снимка: BulFoto)

"За втори път се провеждат театралните награди в цирка, защото тази година имаме два юбилея. Единият е на Съюза на Артистите в България, който навършва 95 години, а вторият е на Българското цирково изкуство, което става на 120 години", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на Артистите. Визията на церемонията за "Икари"-те и Софийския театрален салон, на който се представят номинираните спектакли, бе свързана с 95-ия рожден ден на актрисата Стоянка Мутафова.

Герасим Георгиев-Геро обявява стипендии за студенти (Снимка: BulFoto)

Водещ на церемоният бе актьорът Валентин Ганев. За празничното настроение се грижеха група "Тангра" и артисти от цирк "Балкански". Публиката взриви дама, която жонглира с крака. Герасим Георгиев - Геро, който обяви номера, след като връчи стипендиите от САБ на осем студенти отличници, отбеляза, че изпълнението е много актуално, защото в държавата всичко е с краката нагоре.

Жонглиране с крака (Снимка: BulFoto)

С политиката и отношението към културата се шегуваше и водещият Валентин Ганев. По повод на коментари в последните години той заяви, че театрите в България не са много - напротив, малко са. Ако са повече, ще има по-малко счупени седалки в автобусите, по-малко пари ще се дават за спешна помощ, за полиция и т.н.

"Повече театри, повече циркове, повече изкуство - по-малко пари за глупости!" - призова актьорът и получи одобрението на залата със силни аплодисменти.

Служебният министър Рашко Младенов връчва отличие за най-успешен театрален сезон на Здравко Митков (Снимка: BulFoto)

Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

Ето и пълния списък на наградените:

Най-добро представление - "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, реж. Здравко Митков, Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Режисура - Николай Поляков за "Анна Каренина" от Лев Н. Толстой, Театър "София"

Николай Поляков (Снимка: BulFoto)

Авторска музика - Христо Йоцов за "Анна Каренина" от Лев Н. Толстой, реж. Николай Поляков и "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен, адаптация и реж. Катя Петрова, Театър "София"

Майсторско техническо осъществяване - "Жулиета" от Андраш Вишки, реж. Боян Иванов, Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе

Сценография - Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, реж. Василена Радева, Театър "София"

Александра Петрова (Снимка: BulFoto)

Дебют - Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга, Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Ивайло Христов (Снимка: BulFoto)

Поддържаща мъжка роля - Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Антон П. Чехов, реж. Стефан Мавродиев, Младежки театър "Николай Бинев"

Гергана Плетньова (Снимка: BulFoto)

Поддържаща женска роля - Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Жан-Батист Молиер, реж. Красимир Спасов, Театър "Българска армия"

Ани Пападопулу връчва наградата на Валери Йорданов и Филип Аврамов (Снимка: BulFoto)

Водеща мъжка роля - Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и реж. Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов"

Албена Чобанова (Снимка: BulFoto)

Водеща женска роля - Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград

Награда за вариететно изкуство, излъчена от Гилдия атракционни и сценични изкуства - Стефан Динев Видев - Чеди за постижения в атракционното сценично изкуство

Кристина Костова (Снимка: BulFoto)

Награда цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти - Кристина Костова за приноса ѝ към цирковото изкуство в жанра еквилибристика

Съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти - Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за "До края"

Съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства - Дерида Денс Център за "SINNER", концепция и режисура Живко Желязков

Куклен спектакъл, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство - "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова, Държавен куклен театър - Стара Загора

Индивидуално постижение в кукленото изкуство, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство - Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Александър С. Пушкин, сценичен вариант Ина Божидарова и Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Пловдив

Критически текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите - Николай Йорданов за "Театърът в България: 1989 - 2015", София: Институт за изследване на изкуствата, 2016

"Златен глас" - за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".

Съюзът на артистите връчи и три специални награди:

"Ще съм много щастлива, ако по-често чуваме думите чест и достойнство в живота", каза актрисата Гинка Станчева, която беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Тя благодари на родителите и преподавателите си, на всички хора от театъра, с които е работила, и преди всичко на чудесната българска публика, която винаги я е вдъхновявала и я е подкрепяла.

"Благодаря ви от сърце! Обичам ви!" - възкликна с вълнение актрисата.

Гинка Станчева (Снимка: BulFoto)

Носителите на другите две големи награди изпратиха послания. Цветана Манева, отличена за цялостен принос в преподавателската дейност - с видео, а Руси Чанев - писмено. Актьорът настоява наградата в неговия случай да се преформулира - "за изключителен принос на българския театър към Руси Чанев", а не обратното, както е в "оригинала".

"Ако е необходимо да говорим за принос към българския театър, трябва да споменем хората, построили Народния театър - княз Фердинанд и проф. Иван Шишманов, който изпраща български актьори да учат в чужбина, режисьорите от 30-те години Фол и Цанков, поета Валери Петров с преводите на Шекспир", пише Руси Чанев в посланието, прочетено от колегата му Валентин Ганев.

Още

Дайте път на театъра!

Дайте път на театъра!

Актьорът, водещ на церемонията, цитира и откъс от посланието за Международния ден на театъра, написано тази година от Изабел Юпер:

"Не ние караме театъра да съществува, а благодарение на театъра ние съществуваме. Театърът е много силен - той устоява на войни и бедствия."

С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно и преждевременно. Получиха я съпругата му Жени Пашова и синът им. Почетна награда беше връчена и на сина на друг именит артист - джазмена Васил Пармаков, също напуснал ни безвреме.

(Снимка: BulFoto)

Изпълнение на "Тангра" звуча в памет на артистите, преминали в "Небесния театър" през последната година - Юлия Огнянова, Никола Анастасов, Николина Георгиева, Ани Бакалова, Илия Добрев, Надя Тодорова, Стоян Миндов.

  Група "Тангра" (Снимка: BulFoto)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Предстои 15-ото издание на платформата Световен театър в София

Очакват ви срещи на живо с продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър "Българска армия", Сатиричен театър "Алеко Константинов" и ДНК - Национален дворец на културата

София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

Фестивалът на Музикалния театър е от 25 юни до 10 юли 2021 г.

Студентите на Малин Кръстев от Театрален колеж "Любен Гройс" - на сцената на Народния

Дипломният им спектакъл "Шум и бяс", можем да видим на 21 юни на Голяма сцена, предстоят последни представления за сезона на хитови спектакли

"Любовни истории" на Габровския театър ще има премиера в София

Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни в парк-театър "Борисова градина"

Народният театър тръгва на най-голямото си турне от 14 години насам

Шест заглавия и 21 представления ще гостуват в 11 български града в продължение на месец

Андрю Лойд Уебър обеща да отвори театрите си в Лондон дори под заплаха от арест

Той заяви, че неговите театри са подложени на "остър финансов стрес" заради ограниченията, които го принудили да направи втора ипотека на дома си в Лондон