Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

При кого отидоха "Икари" -те!

ОТЛИЧНИЦИ

При кого отидоха "Икари" -те!

"Повече театри, повече циркове, повече изкуство - по-малко пари за глупости!" - призова водещият Валентин Ганев

Водещият на церемонията Валентин Ганев (Снимка: BulFoto)

Ежегодната церемония по връчване на наградите "Икар" на Съюза на артистите в България премина вчера - 27 март в Международния ден на театъра, под купола на Цирк "Балкански".

Придседателяг на съюза на артистите Христо Мутафчиев (Снимка: BulFoto)

"За втори път се провеждат театралните награди в цирка, защото тази година имаме два юбилея. Единият е на Съюза на Артистите в България, който навършва 95 години, а вторият е на Българското цирково изкуство, което става на 120 години", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на Артистите. Визията на церемонията за "Икари"-те и Софийския театрален салон, на който се представят номинираните спектакли, бе свързана с 95-ия рожден ден на актрисата Стоянка Мутафова.

Герасим Георгиев-Геро обявява стипендии за студенти (Снимка: BulFoto)

Водещ на церемоният бе актьорът Валентин Ганев. За празничното настроение се грижеха група "Тангра" и артисти от цирк "Балкански". Публиката взриви дама, която жонглира с крака. Герасим Георгиев - Геро, който обяви номера, след като връчи стипендиите от САБ на осем студенти отличници, отбеляза, че изпълнението е много актуално, защото в държавата всичко е с краката нагоре.

Жонглиране с крака (Снимка: BulFoto)

С политиката и отношението към културата се шегуваше и водещият Валентин Ганев. По повод на коментари в последните години той заяви, че театрите в България не са много - напротив, малко са. Ако са повече, ще има по-малко счупени седалки в автобусите, по-малко пари ще се дават за спешна помощ, за полиция и т.н.

"Повече театри, повече циркове, повече изкуство - по-малко пари за глупости!" - призова актьорът и получи одобрението на залата със силни аплодисменти.

Служебният министър Рашко Младенов връчва отличие за най-успешен театрален сезон на Здравко Митков (Снимка: BulFoto)

Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

Ето и пълния списък на наградените:

Най-добро представление - "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, реж. Здравко Митков, Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Режисура - Николай Поляков за "Анна Каренина" от Лев Н. Толстой, Театър "София"

Николай Поляков (Снимка: BulFoto)

Авторска музика - Христо Йоцов за "Анна Каренина" от Лев Н. Толстой, реж. Николай Поляков и "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен, адаптация и реж. Катя Петрова, Театър "София"

Майсторско техническо осъществяване - "Жулиета" от Андраш Вишки, реж. Боян Иванов, Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе

Сценография - Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, реж. Василена Радева, Театър "София"

Александра Петрова (Снимка: BulFoto)

Дебют - Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга, Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Ивайло Христов (Снимка: BulFoto)

Поддържаща мъжка роля - Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Антон П. Чехов, реж. Стефан Мавродиев, Младежки театър "Николай Бинев"

Гергана Плетньова (Снимка: BulFoto)

Поддържаща женска роля - Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Жан-Батист Молиер, реж. Красимир Спасов, Театър "Българска армия"

Ани Пападопулу връчва наградата на Валери Йорданов и Филип Аврамов (Снимка: BulFoto)

Водеща мъжка роля - Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и реж. Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов"

Албена Чобанова (Снимка: BulFoto)

Водеща женска роля - Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград

Награда за вариететно изкуство, излъчена от Гилдия атракционни и сценични изкуства - Стефан Динев Видев - Чеди за постижения в атракционното сценично изкуство

Кристина Костова (Снимка: BulFoto)

Награда цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти - Кристина Костова за приноса ѝ към цирковото изкуство в жанра еквилибристика

Съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти - Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за "До края"

Съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства - Дерида Денс Център за "SINNER", концепция и режисура Живко Желязков

Куклен спектакъл, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство - "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова, Държавен куклен театър - Стара Загора

Индивидуално постижение в кукленото изкуство, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство - Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Александър С. Пушкин, сценичен вариант Ина Божидарова и Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Пловдив

Критически текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите - Николай Йорданов за "Театърът в България: 1989 - 2015", София: Институт за изследване на изкуствата, 2016

"Златен глас" - за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".

Съюзът на артистите връчи и три специални награди:

"Ще съм много щастлива, ако по-често чуваме думите чест и достойнство в живота", каза актрисата Гинка Станчева, която беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Тя благодари на родителите и преподавателите си, на всички хора от театъра, с които е работила, и преди всичко на чудесната българска публика, която винаги я е вдъхновявала и я е подкрепяла.

"Благодаря ви от сърце! Обичам ви!" - възкликна с вълнение актрисата.

Гинка Станчева (Снимка: BulFoto)

Носителите на другите две големи награди изпратиха послания. Цветана Манева, отличена за цялостен принос в преподавателската дейност - с видео, а Руси Чанев - писмено. Актьорът настоява наградата в неговия случай да се преформулира - "за изключителен принос на българския театър към Руси Чанев", а не обратното, както е в "оригинала".

"Ако е необходимо да говорим за принос към българския театър, трябва да споменем хората, построили Народния театър - княз Фердинанд и проф. Иван Шишманов, който изпраща български актьори да учат в чужбина, режисьорите от 30-те години Фол и Цанков, поета Валери Петров с преводите на Шекспир", пише Руси Чанев в посланието, прочетено от колегата му Валентин Ганев.

Още

Дайте път на театъра!

Дайте път на театъра!

Актьорът, водещ на церемонията, цитира и откъс от посланието за Международния ден на театъра, написано тази година от Изабел Юпер:

"Не ние караме театъра да съществува, а благодарение на театъра ние съществуваме. Театърът е много силен - той устоява на войни и бедствия."

С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно и преждевременно. Получиха я съпругата му Жени Пашова и синът им. Почетна награда беше връчена и на сина на друг именит артист - джазмена Васил Пармаков, също напуснал ни безвреме.

(Снимка: BulFoto)

Изпълнение на "Тангра" звуча в памет на артистите, преминали в "Небесния театър" през последната година - Юлия Огнянова, Никола Анастасов, Николина Георгиева, Ани Бакалова, Илия Добрев, Надя Тодорова, Стоян Миндов.

  Група "Тангра" (Снимка: BulFoto)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българо-немското социално крими "37 клечки кибрит" в "Топлоцентрала"

Здрава Каменова и Гергана Димитрова в три ексклузивни представления на 6, 7 и 9 декември

Гледайте новия спектакъл "Великденско вино"

В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни образа на Апостола

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

В ролята на трубадура Манрико гостува солистът на Музикалния театър Пеньо Пирозов - на 30 ноември, сряда, от 19 часа

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

"Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей, след като от 70 години се играе на лондонска сцена

Датският кралски балет прекратява работата си с Джон Нойнмайер заради "расистко" представление

Хореографът защити позицията си, като обясни: "Въпреки че разбирам възраженията срещу рисуването върху тялото на танцьор, за да влезе в роля, не вярвам в цензурирането на хореографията заради отрицателно погрешно тълкуване на един човек"

"Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" в VII Международен балетен форум - Варна 2022

"Хореографията на Мариус Петипа и Юрий Григорович е в основата на нашия спектакъл. Запазил съм изцяло тяхната съвършена хореография" споделя хореографът Йордан Кръстев