Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Бележките под линия" на Мария, Ана, Илиана, Вяра, Параскева и Ирина

ТЕАТРАЛНА ПРЕМИЕРА

"Бележките под линия" на Мария, Ана, Илиана, Вяра, Параскева и Ирина

Катя Петрова режисира една изключителна "женска пиеса" на Мирела Иванова с премиера на 17 и 18 април в Народния театър

Ирина Митева и Илиана Коджабашева в сцена от постановката "Бележките под линия", Народен театър (Снимка: Мартин Атанасов)

Шест героини, всяка от които крепи на крехките си рамене своя необикновен свят, изпълнен със самота, заедност, любов и замлъкнали, заседнали в гърлото спомени и мечти... Всяка мъкне стигмите на разполовените биографии, любовните копнежи, семейните разриви, социалните си роли и професионалните си успехи като непосилни раници...

Автор на плаката: Мартин Атанасов

Героините на премиерния спектакъл "БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ" са шест, но всъщност този театрален проект въвлича във водовъртежа си общо 10 жени - актрисите МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА, АНА ПАПАДОПУЛУ, ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА, ВЯРА ТАБАКОВА, ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА и ИРИНА МИТЕВА, авторката МИРЕЛА ИВАНОВА (драматург в Народния театър), режисьорката КАТЯ ПЕТРОВА, хореографът АННА ПАМПУЛОВА и МИХАЕЛА ДОБРЕВА, създателка на мултимедията.

Мария Каварджикова и Вяра Табакова в сцена от постановката "Бележките под линия", Народен театър (Снимка: Мартин Атанасов)

Премиерата на "БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ" е предвидена за 17 и 18 април на Сцена "Апостол Карамитев", а следващите дати са 25 април, 4, 21 и 27 май и 3 юни. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн 

"Бележките под линия" е игрови прочит на съвремието, нагнетено от все по-фалцетните крясъци на самотата и липсата на обич и разбиране помежду ни. Една майка, известната актриса Юлия Знеполска, и трите й дъщери, близначките Биляна и Бистра и изтърсачето Нина, въвличат в трагикомичното си битие и ценностен хаос още две съучастнички - актрисата Лора и собственичката на бутик Магда.

Мария Каварджикова в сцена от постановката "Бележките под линия", Народен театър (Снимка: Мартин Атанасов)

Поводът привидно е празничен - но празникът, който ги събира, се пребразява в безмилостна арена за всички отложени през годините битки, премълчани истини, несподелени тайни, натрупани огорчения и непоносими вини. В една толкова неистова война между майка и дъщери, между поколения и възгледи победител може да бъде само любовта, ако все още притежаваме силата да я призовем.

Ирина Митева в сцена от постановката "Бележките под линия", Народен театър (Снимка: Мартин Атанасов)

Още

"О, ти, която и да си" ... - Народният отбелязва 170 години от рождението на Вазов

"О, ти, която и да си" ... - Народният отбелязва 170 години от рождението на Вазов

Какъв невъзможен дух и неугасваща енергия водят тези шест дами през веселия ужас на съществуването, какви красиви, смешни, поетични и абсурдни подробности им позволяват да крепят равновесно живота, да бъдат негово вълнуващо продължение?

Сценографията и костюмите в представлението са на Борис Далчев, а музиката - на Христо Йоцов.

"БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ" е вторият спектакъл в Народния театър, който носи подписа на поетесата Мирела Иванова, драматург н Народния театър. През лятото тя създаде лиричния колаж "О, ти, която и да си...", посветен на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, представление, което се играе с голям успех на сцената на театъра.

"Пиесата на Мирела Иванова е за трудното разбирателство между майката, известна актриса, и дъщерите й, всяка по свой начин е и надарена, и ограбена от живота. Битието им е заплетено в един общ възел. Въпреки всичко, което ги свързва, между тях има огромна емоционална пропаст. Около кръглата маса на рождения ден на малката двадесетгодишна дъщеря е събран целият лагер на противодействие.

Режисьрката Катя Петрова (Снимка: Мартин Атанасов)

Премълчаният гняв, заключените чувства избухват с пълна сила. Децата са безпощадни. Порасналите момичета раздават правосъдие - укори към майката, съвети, компетентни мнения. Случило се е нещо непоправимо. Дали не е дискредитиран идола на майката? Свидетели сме на страстни словесни спорове за смисъла и начина на живот, за нравствените ценности, за възпитанието.

Това е една история за човешката самота и уязвимост, за болезнената потребност от обич и топлина, за крещящата нужда от близост в едно изпълнено с напрежение консуматорско общество. Гореща пиеса, в която е синтезирана много енергия, неизличима горчивина, но и хумор, смях, абсурдни ситуации", казва режисьорката Катя Петрова.

"През годините у мен се скупчиха толкова много събития, съдби, споделени разкази от близки или непознати, видяно, чуто, преживяно, струпа се толкова свръхсгъстено човешко време, че бе невъзможно да не го разкажа, изкрещя или възпея, да не го овладея или запомня през своя опит. От поезията се научих на трепетно търпение и ненасилие към думите: понякога с години нося стих, метафора или изречение, забито като болезнен гвоздей в съзнанието ми, докато се появи знак, който да призове автентичния жанр, за да се преизпълня с неотменимото неспокойствие на писането.

Мирела Иванова (Снимка: Народен театър)

Стихотворенията се създават по един начин, разказите по друг, пиесите - по трети. С множество настойчиви гласове, които не спират да говорят в теб, особено в сумрака на зазоряването. Стига нещо или някой да ги отключи.

"Бележките под линия" е моят личен прочит на сложното ни и интересно време, с всичката му недоизказаност, необясними личностни счупвания и зараствания накриво, с безмерните му олюлявания между възторга и нихилизма, между плача и смеха.

Моята лична възхвала към жените, които с възхитително въображение и жилав стоицизъм изнесоха върху раменете си непосилието на живота и останаха изправени. Моят личен принос към веселия ужас на съществуването."

Мирела Иванова, авторка на пиесата и драматург в Народния театър

Действащи лица и изпълнители:

Юлия Знеполска, актриса - МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА, Биляна, нейна дъщеря - АНА ПАПАДОПУЛУ, Бистра, нейна дъщеря - ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА, Нина, нейна дъщеря - ИРИНА МИТЕВА, Лора, актриса, колежка на Юлия - ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА, Магда Николова, собственичка на бутик - ВЯРА ТАБАКОВА

Ана Пападопулу в сцена от постановката "Бележките под линия", Народен театър (Снимка: Мартин Атанасов)

Помощник-режисьор Рени Икономова, фотограф Мартин Атанасов, художник на плаката Мартин Атанасов, художник на програмата Янина Петрова

Още

Кой разплака ангелите в Народния театър

Кой разплака ангелите в Народния театър

Още

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Още

 Радина Боршош и Зафир Раджаб четат Мирела Иванова

Радина Боршош и Зафир Раджаб четат Мирела Иванова

Още

На живо зад кулисите на "Когато гръм удари" със звездите на Народния театър

На живо зад кулисите на "Когато гръм удари" със звездите на Народния театър

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Поройният дъжд в Благоевград не отказа стотиците меломани от първия “South West Festival” (СНИМКИ)

Първият ден на фестивала беше с участието на Любо Киров, Мария Илиева, Керана и "Космонавтите" и големия хедлайнер Ищар

Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

"Ембриони" е документална пиеса на Йордан Славейков

Известни режисьори с атрактивни семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Събитието се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта"

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Част от събитията по време на събора ще бъдат "Поляната на животновъдите", "Алеята на манастирските производители", "Алея на занаятите", улицата "Възрожденско село от Граовския край", изложбата "Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско" и "Граовци в края на XIX и началото на XX век"

Мартина Пенева с втора награда за "Най-добра актриса" от международен фестивал

Тя е за първия й моноспектакъл. Актрисата е дъщеря на Атанас Пенев - Наско, фронтмен на Б.Т.Р.

Съкровища от Изтока откриват Sofia Summer Fest

Четвъртото издание на Азиатския Фестивал се завръща в София на 2 юли на сцената на Летния фестивал в Южен Парк II, зад музея "Земята и хората"