Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Осъдиха измамниците, ограбили болната дъщеря на покойния Алексей Баталов

ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ

Осъдиха измамниците, ограбили болната дъщеря на покойния Алексей Баталов

Актьорът изигра култови роли в ленти, наградени с "Оскар" и "Златна палма"

Алексей Баталов / Източник: Съюз на артистите в Русия

Зрителите от по-старото поколение няма как да не помнят актьора Алексей Баталов - легенда на киното, играл в едни от най-популярните руски филми като "Москва не вярва на сълзи", "Бяг", Летят жерави" и др. Актьорът почина в съня си в болница през 2017-а година, като остави възрастна вдовица и болна дъщеря.

Мария страда от рождението си от детска церебрална парализа. В много свои интервюта приживе големият актьор, който в последните години също боледуваше много, споделяше че единственият му страх от смъртта е заради неизвестността, какво ще се случи с Мария.

Алексей Баталов със съпругата си Гитана и дъщеря си Мария / Източник: Съюз на артистите в Русия

Още

Отиде си големият руски актьор Валентин Гафт

Отиде си големият руски актьор Валентин Гафт

И ето че, както казват старите хора, сякаш го е "чул Дяволът". Две години след смъртта на Баталов, Мария стана жертва на мошеници. Вчера приключи съдебното дело за измама срещу актрисата Наталия Дрожина и нейния съпруг - адвокатът Михаил Цивин, които са злоупотребили с недвижимо имущество на Мария Баталова, изчислено на милиони рубли. Цивин е осъден ефективно на пет години затвор, а Дрожина - на четири години условно. Третият осъден ефективно за измамата е нотариусът Дмитрий Бублий.

Двойката измамници Наталия Дрожина и Михаил Цивин

Късно възмездие, но удовлетворително. Коментарите в руската преса, обаче, са че роднините на Баталов били недоволни от условната присъда на Дрожина, тъй като точно от нея тръгва злоупотребата с доверие, след като втората съпруга на Баталов - 85-годишната вдовица на актьора Гитана Леонтенко, обезпокоена от собственото си здраве, през 2019-а година упълномощава Дрожина с права да подпомага доведената й дъщеря Мария. В основата на измамата са три договора за собственост на Мария Баталова. 

Актьорът, по време на публична изява / Източник: Съюз на артистите в Русия

Алексей Баталов е легенда на руското кино. До последно той преподаваше актьорско майсторство във ВГИК, а от 2007-а до 2013-а година беше президент на Руската академия по кинематография "Ника". Актьорът почина на 15-и юни 2017-а година в московска болница. Издъхва в съня си от инфаркт през нощта. Когато го намират на сутринта, вече е било късно да му се помогне.

Още

Covid-19 отне живота на режисьора на "Москва не вярва на сълзи"

Covid-19 отне живота на режисьора на "Москва не вярва на сълзи"

Алексей Баталов беше познат като човек с необикновена интелигентност и доброта. Мнозина в Русия възприеха смъртта му като лична загуба. Баталов беше погребан, според завещанието му, на Преображенското гробище в руската столица, където е погребана и майка му, актрисата Нина Олшевская. Баща му - Владимир Баталов беше изтъкнат театрал, но с майката се развеждат, когато Алексей е едва на 5. Майката заживява с известния писател Виктор Ардов, който проявява всеотдайна грижа към доведения си син. Чести гости в дома на Ардов били Анна Ахматова и Борис Пастернак. Тези изключителни хора изиграват огромна роля за интелектуалното израстване на младия Алексей.

Актьорът в кадър от филма "Летят жерави"

По време на втората световна война младежът и пастрокът му са евакуирани до Бугулма. Там майката - Нина Олшевская, открива свой малък театър. Младият Баталов съставя програмата на театъра и се престрашава за пръв път да излезе на сцена.

През 1962-ра година вече има много роли в киното и получава покана от големия Михаил Ром да играе в неговия филм "Девет дни от една година". Филмът е в световната листа на най-добрите ленти на миналия век.

Още

Почина известният руски актьор Андрей Мягков от "Ирония на съдбата, или Честита Баня!"

Почина известният руски актьор Андрей Мягков от "Ирония на съдбата, или Честита Баня!"

Баталов беше известен не само като добър актьор, но и като майстор на каскадата. Сериозно се интересува и от радио. А в края на живота си се оказа и че е прекрасен преподавател. Учебната дейност му донася огромно удовлетворение - той обича младите хора. Баталов оглавяваше и Фондация за мир. Подкрепата му за Кремъл по отношение на анексирането на Крим към Русия през 2014-а година, му донесе забрана за влизане в Украйна, но актьорът до смъртта си твърдеше, че украинците са братски народ. Много украинци, фенове на актьора, го изпращат на московското гробище в последния му път.

Актьорът бе всеобщ любимец на обикновените хора / Източник: Личен профил на актьора във фейсбук

Още

1977-а: Времето на съветския "Москва не вярва на сълзи", награден с американския "Оскар"

1977-а: Времето на съветския "Москва не вярва на сълзи", награден с американския "Оскар"

У нас Баталов стана любимец на зрителите от по-старото поколение в ролята на механика Гоша от култовия филм "Москва не вярва в сълзи". А знаете ли, че за тази роля режисьорът Владимир Меншов пробвал доста популярни други актьори, сред които бил дори Вячеслав Тихонов? Спира се на Баталов, и не греши. Филмът придобива световна известност. Роналд Рейган веднъж признава, че гледал филма осем пъти, за да "разбере по-добре руската душа", докато се готви за поредната среща на високо равнище. Филмът "Москва не вярва на сълзи" е награден с "Оскар".

Още

Най-красивият руски актьор влезе в психиатрия

Най-красивият руски актьор влезе в психиатрия

Владимир Меншов и създателите на филма, сред които е и Алексей Баталов, не отиват на церемонията по връчването на наградите в Холивуд. Златната статуетка получава човек от посолството на СССР в САЩ. Дълго време след това статуетката се съхранявала в дирекция "Държавно кино". Едва през 1989-а година, когато Владимир Меншов получава наградата "Ника", едновременно с нея му дават и "Оскар"-а за "Москва не вярва на сълзи".

Алексей Баталов, в кадър от филма "Москва не вярва на сълзи"

А знаете ли, че филмът "Летят жерави", в който играе Баталов, е единственият съветски филм, носител на голямата награда "Златна палма" от кинофестивала в Кан? Да, така е. Алексей Баталов бе екранна звезда на миналия век с филми, грабнали световни награди.

Не така бляскав е личният живот на актьора. Малцина знаят, че освен болната Мария, Баталов има и друга дъщеря - от първия си брак с Ирина Рогова, дъщеря на известен художник. Тогава актьорът е на 18 и връзката се оказва незряла. Ирина взима момиченцето в чужбина и прекратява отношенията му с баща му. Това е първата болка в живота на големия актьор, с която с времето трябва да се примири.

Още

Вячеслав Тихонов - спомен за 17 мига от пролетта

Вячеслав Тихонов - спомен за 17 мига от пролетта

Вторият му брак, от който е дъщеря му Мария, го оставя вдовец. И тогава среща последната си съпруга - Гитана Леонтенко. Тя е смела циркова артистка, която участва в опасни каскади. Връзката им трае пет години, преди двамата да я узаконят с брак. Гитана се оказва верен партньор и всеотдаен човек. Напуска работа, за да се грижи за доведената си дъщеря Мария. Маша, както я наричат, расте с болестта си, но постига невероятно добри резултати, благодарение на тази всеотдайна родителска любов. Пише сценарии за филми, участва активно в благотворителна дейност и е член на Съюза на писателите.

През последните години от живота си Баталов е много болен, но не може да си представи живот без работа. Главната му грижа, както споделя, е да осигури достоен живот на дъщеря си. Освен проблемите със сърцето, започват да го мъчат и болки в бедрената кост.

С днешна дата мнозина си припомнят ролите на актьора и са доволни, че съдът възстанови една несправедливост по отношение на любимата му дъщеря. "Вече може спокойно да спи своя сън!", казва пред една медия адвокатът на роднините на Баталов.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Бащата на руския социализъм бил наследник на богаташ

Бащата на руския социализъм бил наследник на богаташ

Още

Преименуваха картина на Дега: "Руски танцьорки" станаха "Украински танцьорки"

Преименуваха картина на Дега: "Руски танцьорки" станаха "Украински танцьорки"

Още

Музей на руски икони бе открит в галерия "Уфици"

Музей на руски икони бе открит в галерия "Уфици"

Още

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Коментирай 12

Календар

Препоръчваме ви

Анри Кулев: Човек трябва да бяга от свободата, защото и тя писва

"Свободата трябва да бъде възпитавана, тя трябва да се преподава в семейството и училището", казва големият български режисьор, художник, аниматор, сценарист и продуцент

Продуцент уличи режисьора на "Тутси" в шпионаж

90 години от рождението на Сидни Полак

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург