Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Преименуваха картина на Дега: "Руски танцьорки" станаха "Украински танцьорки"

ИЗКУСТВО И НАЦИОНАЛНОСТ

Преименуваха картина на Дега: "Руски танцьорки" станаха "Украински танцьорки"

Решението на Националната галерия в Лондон е предприето след сигнали в социалните мрежи, че в косите на изобразените на картината балерини има синьо-жълти панделки

Снимка: Getty Image

Още

Най-малко 53 културни обекта в Украйна са пострадали от войната, съобщи ЮНЕСКО

Най-малко 53 културни обекта в Украйна са пострадали от войната, съобщи ЮНЕСКО

Националната галерия в Лондон промени името на картината на известния френски импресионист Едгар Дега от "Руски танцьорки" на "Украински танцьорки", съобщава The Guardian.

Медията посочва, че решението на галерията накарало и други културни институции да се замислят за "мързеливите интерпретации или погрешното слагане на етикети на украинското изкуство".

Украинци са сигнализирали в социалните мрежи, че на картината всъщност има танцьорки, които в косите си имат панделки в жълто и синьо - националните цветове на Украйна.

Още

Дега изложил своя скулптура един-единствен път

Дега изложил своя скулптура един-единствен път

След сигналите на украинските граждани Националната галерия в Лондон е взела решението да промени името на творбата на Дега, която е от началото на 20-и век и в момента не е сред изложените експонати. Френският импресионист е създал картината след представление на балерините в Париж, което е успял да гледа в края на живота си.

"Наименованието на тази картина е било обект на дълги години дискусии, които са отразени в научните трудове. През последните месеци имаше по-голям фокус върху произведението именно заради ситуацията в Украйна. Смятаме, че това е подходящ момент да актуализираме името, за да е отразена по-добре темата на картината", отбелязва говорител на Лондонската галерия.

След приветстващите решението е и Мария Кашченко - родената в Украйна основателка и директорка на Art Unit, който представя нови художници, включително 21 украински творци.

Още

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

"Разбирам, че терминът руско изкуство се превърна в лесен общ термин, който беше полезен, но сега е наистина важно нещата да се променят. Като украинка в миналото имаше моменти, когато ме наричаха рускиня, а украинското наследство беше описвано като руско", споделя Кашченко.

Критиката към културните институции на Обединеното кралство идва и от Олеся Хромейчук, директор на Украинския институт в Лондон.

"Всяко пътуване до галерия или музей в Лондон с експонати на изкуството или киното от СССР разкрива умишлено или просто мързеливо погрешно тълкуване на региона като една безкрайна Русия; точно както би искал да го види настоящият президент на Руската федерация", заявява Хромейчук миналия месец в немското списание Der Spiegel.

Пред The Guardian Националната галерия е съобщила, че продължава проучването на експонатите си и че ако се наложи, и друга творба може да претърпи промяна на името си. 

Говорителят посочва, че галерията е отворена към коментари на ценители на изкуството, които могат да помогнат за работата ѝ.

Още

Украински музей се мъчи да спаси руски произведения от руснаците

Украински музей се мъчи да спаси руски произведения от руснаците

Още

Анна Нетребко осъди войната и се връща на сцената

Анна Нетребко осъди войната и се връща на сцената

Още

НАТФИЗ подкрепя украински студенти бежанци

НАТФИЗ подкрепя украински студенти бежанци

Още

Франция създава фонд за прием на украински творци, културни дейци и руски дисиденти

Франция създава фонд за прием на украински творци, културни дейци и руски дисиденти

По този повод специалният представител на президента Владимир Путин, който отговаря за културното сътрудничество, нарече преименуването на картината на импресиониста нарушение на авторското право на художника. Предложението за това е било направено от представители на украинската диаспора в Лондон и един от служителите на галерията, съобщава ТАСС.

Коментирай 297

Календар

Препоръчваме ви

Египетското министерство на културата подаде жалба срещу "Нетфликс" заради поредицата за Клеопатра

Искането е филмът да бъде свален от платформата и да не бъде показван под никаква форма

Собственик на галерия беше осъден на две години и три месеца затвор за продажба на фалшификати на Анди Уорхол

Буазис е убедил клиента в автентичността на произведенията и дори е твърдял, че някои са подписани от художника, казаха разследващите. Стойността на фалшификатите е била между 75 000 щатски долара и 240 000 щатски долара

Вълнуващият гений Кристиан Диор в нова изложба в Гранвил

Посетителите ще могат да видят снимки от детските години на дизайнера и да се потопят в атмосферата на т.нар. Бел епок

Бил Лий, джаз музикант, работил с Боб Дилън и във филми на сина си Спайк Лий, почина на 94 години

Бил Лий е създал също така музиката за четири от ранните филми на сина си - известния актьор, режисьор и сценарист Спайк Лий, включително хита "Do the Right Thing" и две песни за "Треска в джунглата" ("Jungle Fever")

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Спечели двойна покана за специалния концерт на Васил Найденов

Голямата звезда на българската естрада ще представи специален концерт на 26 май в София, в зала ПИРОТСКА 5 Event Center