Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Защо чехите не допускат Пражкият часовник да спре?

ПАМЕТНИЦИ НА ВРЕМЕТО

Защо чехите не допускат Пражкият часовник да спре?

1980-а: Ремонт на легендарния символ, през обектива на Иван Григоров

На всеки кръгъл час часовникът е истинска атракция / Снимка: Иван Григоров

Столицата на Чехия и до днес е считана за един от най-красивите градове в Европа. Там се намира най-големият замък в света, записан в Книгата на Гинес - Пражкият замък. Той е разположен на площ от 72 декара. Става любимо място на музикантите от Rolling Stones, които дори платили 32 000 долара за художествено осветление на замъка по време на концерта на групата в Прага.

Друга легенда на музиката - Джон Ленън, никога не е бил в Прага, но си има стена, изрисувана с неговия лик, рефрени от песните му и цитати. Стената е изрисувана след убийството на Ленън през 1980-а.

1980 г. До старото кметство с часовника / Снимка: Иван Григоров

А знаете ли, че дори мракобесникът Хитлер не посмял да разруши еврейския квартал в града, защото толкова харесал Прага, че казал публично, че иска да живее там след пенсионирането си. Друг е въпросът, че планирал да превърне еврейския квартал "Йосехоф" в "музей на една изчезнала раса"?...

1980 г. , Прага - легендарният часовник / Снимка: Иван Григоров

Още

Пражкият астрономически часовник на 600 години показва точно времето и днес

Пражкият астрономически часовник на 600 години показва точно времето и днес

В Прага се намира и Карловият мост, открит през 1357-а година от тогавашния крал на Чехия, който бил маниак на тема нумерология. Затова мостът е построен на симетричен принцип от цифрите от 1 до 9. В Прага се намира и най-тясната уличка в света - "Винарна Чертовка", широка едва 50 сантиметра. Някои се шегуват, че уличката има светофар, за да регулира движението на минувачите в двете посоки.

В Прага е и единствената телевизионна кула в света, дело на Давид Черни, със скулптурите на четири бебета, а вътре в кулата има хотел, състоящ се от... една стая с изглед към града от голяма височина.

По традиция много сватбари се снимат до кметството, а младоженецът е с хомот / Снимка: Иван Григоров

И така стигаме до една от най-големите забележителности на този вълшебен град - Пражкият часовник на площад Староместки намести до старото кметство на града.

Не сте били в Прага, ако не сте го видяли.

Най-старият астрономичен часовник в света / Снимка: Иван Григоров

Още

Слънчевият часовник на Варна стана на 40 години

Слънчевият часовник на Варна стана на 40 години

Той е истинско произведение на изкуството. Монтиран е през 1410-а година от часовникарите Микулаш от Кадан и Ян Шиндел. До 1961-ва година, обаче, поради липса на автентични документи, за създател на Пражкия часовник е бил смятан занаятчията Хануш. През 16-и век часовникът бил ремонтиран от Ян Таборски. 

Най-новата част на часовника датира от 1865-а година. Става дума за календарния циферблат, нарисуван от Йозеф Манес. 

Часовникарят Йозеф Весецки, който десетилетия наред се е грижил за часовника / / Снимка: Иван Григоров

През Втората световна война часовникът силно пострадал и някои дори смятали, че реставрацията му е невъзможна. Тогава се намира един майстор - часовникарят Йозеф Весецки, който открива най-добрите занаятчии - ковачи и механици, и така през 1945-а година часовникът отново заработил, за да не спре да работи никога повече. Защото...

Часовникарят Йозеф Весецки - пазителят на часовника / Снимка: Иван Григоров

Местните жители и до днес са под влиянието на старинна легенда, според която градът ще пострада, ако часовникът бъде занемарен, или недай Боже спре да работи. Мистерията около часовника стига дотам, че някои вярват, че ако това се случи, един призрак, монтиран вътре в него, ще кимне с глава като знак, че предстои нещо лошо.  

Според легендата, тогава единствената надежда за града щяло да бъде момче, родено през Новогодишната нощ.

Часовникарят Йозеф Весецки и апостолите / Снимка: Иван Григоров

Разбира се, пражани за нищо на света не искат да допуснат да се стигне до "кимването" на призрака и затова при всяка забелязана най-малка увреда на часовника, му правят ремонт.

Един такъв ремонт от 1980-а година е запечатал с камерата си фотографът Иван Григоров. Той е заснел и часовникаря Йозеф Весецки, който спасява часовника през 1945-а и се грижи за него в продължение на десетилетия след това. 

Часовникарят Йозеф Весецки / Снимка: Иван Григоров

Още

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Малко любопитни факти за часовника: Той е най-старият и третият астрономичен часовник в света. Монтиран е върху сградата на старото кметство. Механизмът му е съставен от три части: астрономична скала, посочваща положението на Слънцето и Луната; "Разходката на Апостолите", която на всеки кръгъл час изобразява фигурите на един от дванадесетте апостоли; календарна скала с медальони, изобразяващи месеците на годината.

Часовникарят Йозеф Весецки / Снимка: Иван Григоров

Любопитно е, че сред митичните същества около апостолите има и един скелет, изобразяващ Смъртта - силата, която "посича" времето. Вероятно именно тя поддържа легендата за призрака, заради който за чехите е важно, часовникът да не спира да работи.

На всеки десет години се извършва щателна профилактика на всички механизми.

Снимка: Иван Григоров

Има една легенда, че смятаният за създател на часовника Хануш е бил ослепен, за да не изработи друг подобен в света, но както се разбра, през 1961-ва в документи излизат имената на истинските създатели на часовника, а пък точно негово копие все пак е било изработено и се намира в Сеул, Южна Корея.

Това не променя факта, че оригиналът - неповторимият Орлой, както го наричат, се намира в Златна Прага и е един от символите на града.

Сватбари пред старото кметство / Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Часовникарят Йозеф Весецки / Снимка: Иван Григоров

Часовникарят Йозеф Весецки, който десетилетия наред се е грижил за часовника / / Снимка: Иван Григоров

Часовникарят Йозеф Весецки / Снимка: Иван Григоров

Еми МАРИЯНСКА

Още

Артър Пен - от часовникарското ателие до "Бони и Клайд"

Артър Пен - от часовникарското ателие до "Бони и Клайд"

Още

Часовник на Хитлер бе продаден за 1,1 милиона долара в спорeн търг

Часовник на Хитлер бе продаден за 1,1 милиона долара в спорeн търг

Още

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Още

„Еврейското наследство в България“  представяме в Прага

„Еврейското наследство в България“ представяме в Прага

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба с фотографии, скици и кукли на режисьора Тим Бъртън бе открита в Прага

Изложбата е организирана от самия Тим Бъртън и частен куратор

Фотографът Rafał Milach идва в България за втория уъркшоп от поредицата на BECA х Magnum Photos

Фотографиите му са били излагани в множество самостоятелни и групови изложби по света и са част от колекциите на MoMA Варшава, Центъра за съвременно изкуство в Полша и други международни институции. Носител е на редица престижни награди, сред които World Press Photo в категория Arts and Entertainment

Япония ще бъде фокус на тазгодишното издание на фестивала на фотографията в Арл

Фестивалът ще даде възможност за нов прочит на събития като драмата във Фукушима и явления като графитите.

Изложба в Париж представя италианския фотограф Паоло Роверси

Ретроспективата в Пале "Галиера", където е Музеят на модата, е първата на жив творец. Тя представя около 140 снимки - наситени черно-бели портрети на Кейт Мос или Наталия Водянова, голи тела, мода

Владимир Карамазов с награда за фотография от Международния конкурс "Xposure" в емирство Шаржа

Българинът впечатли журито с кадър, озаглавен „Спомен от миналото“, заснет във Филипините през 2021 година по време на снимките на риалити предаване

Проектът "Нощни персонажи" отива в Рим

Фотографиите от 11-тата Нощ на театрите за първи път ще бъдат представени извън България. Откриването на фотографската изложба ще е на 23 март (събота) в 18:00 ч.