Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Слънчевият часовник на Варна стана на 40 години

СКУЛПТУРИ

Слънчевият часовник на Варна стана на 40 години

Творбата на Иван Ковачев символизира излитащ лебед – птицата, почитана от древността като символ на слънцето

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Макетът на прочутият слънчев часовник във Варна е създаден от скулптора Иван Ковачев през 1974 година, а изградената вече монументална пластика е поставена на входа на Морската градина през 1977 година.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Творбата символизира излитащ лебед - птицата, почитана от древността като символ на слънцето, чистотата, мъдростта и щедростта. Освен на слънчевия часовник Иван Ковачев е автор и на други художествени творби, разположени в градската среда на Варна.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

Това са композициите плуващи фигури, изработени от бронз и разположени в близост до Слънчевия часовник, Каменни пейки - изобразяващи стилизирани морски вълни, Момиченце със счупена стомна, поставена в близост до варненския Аквариум и други.

Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/BulFoto

В почти всеки град и село в североизточна България са разположени паметници и монументални пластики, дело на Иван Ковачев.

Иван Ковачев е роден на 18 ноември 1927 г. в гр. Варна. През 1948 г. завършва Средно техническо училище по дървообработване и вътрешна архитектура, специалност Резбарство. През 1954 г. се дипломира в Националната художествена академия - София, специалност Декоративно-монументална скулптура при проф. Любомир Далчев. Приет за редовен член на Съюза на българските художници през 1955 г.. Между 1960 и 1964 г. е председател на художествения съвет и член на ръководството на групата на варненските художници. В продължение на близо 20 години работи като уредник в Къща-музей "Георги Велчев". Удостоен е с Орден "Кирил и Методий" III степен (1968 г.) и Орден "Кирил и Методий" II степен (1977 г.)

Източник: BulFoto

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.