Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

MEMENTO VIVERE

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

Събитието е в Национална Галерия от 5 август до 12 септември 2021 г.

Чема Мадос (Източник: Национална галерия)

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ И ФЕСТИВАЛ ФОТОФАБРИКА представят MEMENTO VIVERE Алекс Майоли, Антоан Д`Агата, Гаро Кешишян, Георги Кожухаров, Денис Бучел, Денислав Стойчев, Димитър Дилков,

Емил Христов, Ломовера, Мисирков/Богданов, Михаела Аройо, Пепа Христова, Пиер Гонор, Стоян Ненов, Чема Мадос

от 5 август до 12 септември 2021 г.

Вернисаж на 5 август (четвъртък), от 18.00 до 20.00 часа,

при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп, Двореца, пл. "Княз Александър І" № 1

Memento Vivere (Помни, че си жив) е четвъртата изложба от програмата на осмото издание на фотографския фестивал ФотоФабрика.

В нея са събрани за първи път работите на 15 съвременни български и световни автори, които по покана на фестивала изпратиха своите произведения, запечатали моментите, които ни напомнят, че сме живи.

Още

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

Предложената селекция идва в момент, в който изглежда, че животът ни тръгва по нов начин, който се опитваме да наричаме "ново нормално". Но животът никога не може да е само "нормален". Той просто е всичко. И ние сме в него. А когато забравяме това и го пускаме да изтича като пясък между пръстите, винаги намира нещо, с което да ни напомни, че той е, ние сме и важното е тук и сега. Това показват фотографиите, представени в изложбата. Тя продължава и темата на миналогодишната експозиция на ФотоФабрика в Национална галерия - Двореца - Memento Mori (Помни, че си смъртен).

Алекс Майоли е италиански фотограф. Основният фокус в цялото му творчество е театърът на нашето ежедневие. Многогодишният му опит в заснемането на хората във всевъзможни ситуации го кара да изследва идеята за човека като актьор в собствения си живот. Снимките му се превръщат в сцени от филми, където хората изразяват себе си чрез своята игра, а зрителят започва да се чуди дали кадрите са факт или фикция. От 2001 г. е член на "Магнум" - най-престижното в света фотографско сдружение в света. Представлява го галерия "Хауърд Грийнбърг" в Ню Йорк. Повече тук.

Антоан Д'Агата е роден в Марсилия. В началото на 20-те си години напуска Франция и след серия пътувания се установява в Ню Йорк. Там негови учители са Лари Кларк и Нан Голдин. Първите му фотокниги са De Mala Muerte и Mala Noche. През 2001 г. след публикуването на Hometown печели френската награда за млади фотографи на името на Нисефор Ниепс.

Антоан Д`Агата (Източник: Национална галерия)

Следват регулярни публикации и няколко филма. Темите, по които работи, обикновено са определяни като табу: зависимости, секс, лични обсесии, проституция. От 2008 г. е пълноправен член на "Магнум". През 2009 излиза документален филм за него, озаглавен "Камбоджанската стая: Ситуации с Антоан д"Агата". Повече тук.

Гаро Кешишян е сред големите имена от старата школа във фотографското изкуство и е минал през всичките му значими прояви у нас, получавайки най-високите отличия. През годините е имал самостоятелни изложби в Ла Рошел и Арл - Франция, в Лестър - Великобритания, в Будапеща, Токио, Хюстън, Лос Анджелис, Ню Йорк, Копенхаген, Венеция. Носител е на наградата на град Варна за 2019 г.

Георги Кожухаров е съосновател на платформата за документални истории Lens2Lens. Носител е на първа награда три поредни години в конкурса БГ ПРЕСФОТО за репортажите си от войната в Сирия, Украйна и за материала си за бежанската вълна в Европа. Носител е на специалната награда на Асоциацията на европейските журналисти, на златен медал за фотожурналистика от "Фотографска академия", на наградата на Канон България "Снимка на годината", както и на голямата награда за социална фотожурналистика в конкурса "Шаварш Артин".

Още

Странставащият фотограф Гилад Саде представя "Арцах - изгубен в мира"

Странставащият фотограф Гилад Саде представя "Арцах - изгубен в мира"

Денис Бучел е израснал из улиците на Молдова, Израел и България. С фотография се занимава от началото на 2007 г. Има отделни публикации в български и международни електронни и печатни издания. Негови снимки са участвали в различни изложби в България и по света - Китай, Молдова, Украйна, Русия, Тайван, Израел, Полша. През 2014 г. в София е първата му самостоятелна изложба, представяща кадри от цикъла "Кучешки живот" (Dog"s Life).

Денислав Стойчев е роден в Ямбол. Завършва журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Носител е на награда за най-добър млад фотожурналист от конкурса БГ ПРЕСФОТО. Участва в майсторски клас по документална фотография на агенция NOOR в Белград, уъркшоп в City University of New York's Graduate School of Journalism, организирани от New York Times, и майсторски клас по мултимедийна журналистика с Кенет Кобре в София. Негови текстове и фотографии са публикувани в над 20 български и чуждестранни издания.

Димитър Дилков е един от 100-те най-добри фотографи в света в класацията на CNN за 2019 г. Роден е във Враца. На 14 години получава фотоапарат Смяна 8М и оттогава не е спирал да снима, макар да твърди, че сериозните му занимания с фотография започват през 1990 г. Скоро след това става фотограф на Агенция Ройтерс. В момента е кореспондент на Агенция Франс Прес в Москва. Повече тук.

Емил Христов е оператор на някои от най-успешните български филми в последните години: "Шивачки" (реж. Людмил Тодоров), "Положителни емоции" (реж. Елдора Трайкова), "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (реж. Стефан Командарев), "Дзифт" (реж. Явор Гърдев), "Каръци" и "Страх" (реж. Ивайло Христов), "Ако някой те обича" (реж. Киран Коларов). Списъкът е дълъг, а кариерата на Емил Христов - впечатляваща.

Емил Христов (Източник: Национална галерия)

Ломовера (Вера Гоцева) има опит в журналистиката, рекламата, организирането на събития и създаването на онлайн съдържание. Вълнува я начинът, по който фотографията променя погледа ни върху света. От няколко години води семинари, курсове по фотография и публични лекции в различни формати като TED, Creative mornings и други. Има 8 реализирани изложби.

Мисирков/Богданов са визуални артисти, оператори, фотографи, продуценти. Впечатляващият им творчески тандем е в основата на редица успешни визуални проекти и документални филми. Съучредители са на Българското фотографско сдружение и основатели на продуцентска компания АГИТПРОП. Повече тук.

Михаела Аройо започва като фоторепортер в медия, а след това продължава професионалния си път на свободна практика. Жанрът, в който работи, е документална фотография. Тази година бе открита първата ѝ самостоятелна изложба "Корен". В нея тя показва ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българското самосъзнание, като същевременно представя разноцветния културен контекст на региона.

Пепа Христова е фотографка с изложби в някои от най-големите артцентрове в Европа - Deichtorhallen в Хамбург, C/O в Берлин, NRW-Forum в Дюселдорф, Академията на изкуствата в Берлин, Bozar в Брюксел. В ръцете ѝ обективът е най-силното средство за разказване на неразказвани, неподозирани и невъзможни понякога истории. Пленена е от онази част на Европа, която светът не познава добре - Балканите, и най-вече от красотата и тайнствеността на традиции, превърнали се в анахронизъм и останали да напомнят за друго време, друг свят и други ценности. Повече тук.

Пиер Гонор е френски фотограф, живеещ в Мадрид от края на 80-те години. През 1998 г. започва да снима човешки лица в необикновени, емблематични за работата му портретни серии. Пред обектива му застават жители от перифериите на мегаполисите. В Япония снима могъщата мафия Якудза. Неговите серии (заедно с Regards (2000-2003) и Utopicos (2004-2005)) са задълбочен поглед към човешките общности и особено към членове на маргинализирани групи, на които обществото обичайно обръща гръб. Повече тук и тук.

Пиер Гонор (Източник: Национална галерия)

Стоян Ненов е фоторепортер на Reuters и първият българин, носител на наградата "Пулицър". Отличен е заедно с колегите си от фотоотдела на агенцията в категорията "Снимки от горещи новини". Признанието идва след работата им по отразяването на драмата на стотиците хиляди бежанци, пристигащи в Европа, след като са загубили всичко. Повече тук.

Чема Мадос е испански фотограф. Започва през 80-те с паралелно изучаване на история на изкуството и фотография в Мадрид. Първата му самостоятелна изложба е от 1984 г. Днес Чема Мадос е сред великите мистификатори във фотографията - най-важното в неговите снимки е онова, което не се вижда. Фотографът създава нова реалност с предметите, които ни заобикалят. Кани зрителя да довърши композицията и да открие втория, третия, скрития смисъл на посланието. В тази игра на асоциации Чема Мадос е ненадминат. Неговите черно-бели композиции съдържат в себе си шарена палитра от възможни интерпретации - изненадващи и прости до гениалност. Краят остава за нас. Повече тук.

Източник: Национална галерия

"ФотоФабрика" е ежегоден фестивал и актуална международна платформа за най-високите образци на репортажната и художествена фотография. Осмото му издание е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Още

Нимфата на забравата и фотографиите на Елина Кешишева

Нимфата на забравата и фотографиите на Елина Кешишева

Още

Френската Академия за изящни изкуства  отличи фотографката Ани Лейбовиц

Френската Академия за изящни изкуства отличи фотографката Ани Лейбовиц

Още

Фотографът Любомир Жипонов: Да уловиш Менделсон в кадри

Фотографът Любомир Жипонов: Да уловиш Менделсон в кадри

Още

Сюрреалистичните жени на чешката фотографка Бара Прашилова

Сюрреалистичните жени на чешката фотографка Бара Прашилова

Още

Палермо, боксът и пътят към себе си във фотографиите на Фелия Барух

Палермо, боксът и пътят към себе си във фотографиите на Фелия Барух

Още

Неизвестни снимки на фотографа Ед ван дер Елскен откри "Райксмузеум" в Амстердам

Неизвестни снимки на фотографа Ед ван дер Елскен откри "Райксмузеум" в Амстердам

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

С фотографиите си Николчова представя места, които носят чувство за замръзналост и неестественост. Паралелно с това те биха могли да бъдат познати на зрителите заради спомени и преживявания

Крехки ли сме? Това е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова

С инсталацията си КРЕХКИ, Йохана набляга на нашата душевна чупливост, а техниката, която използва се нарича полароиден трансфер

Музей на селфито откриха на булевард "Христо Ботев" в Букурещ

Александру Космин се вдъхновява от Музея на сладоледа в Ню Йорк и от тригодишната си дъщеря Сабина Мария

Изложба "Парченца от вкъщи" представя истории на бежанки в две локации в София

Разкази за фотографиите и значението зад тях ще бъдат представени и лично от някои от жените, съгласили се да участват в проекта

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

Почти 100-годишен фотоапарат “Лайка” беше продаден на търг за 14,4 милиона евро

Устройството е принадлежало на германския фотограф и откривател на 35-милиметровата камера Оскар Барнак