Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вътрешните пространства на Мария Райчева и Любен Генов

ВИЗУАЛНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ

Вътрешните пространства на Мария Райчева и Любен Генов

Изложбата може да бъде разгледано от 8 до 28 октомври 2021 г. в Галерия "Средец"

Галерия "Средец"

Галерия "Средец" представя изложба живопис - Вътрешни пространства на Мария Райчева и Любен Генов.

Галерия "Средец" на Министерството на културата е домакин на съвместна изложба живопис "Вътрешни пространства" на художниците Мария Райчева и Любен Генов. Експозицията ще бъде открита с вернисаж от 17-19 ч. на 8 октомври (петък). Посетителите ще могат да я разгледат до 28 октомври тази година при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Още

Алцек Мишев - една легенда в Националната галерия

Алцек Мишев - една легенда в Националната галерия

В интерпретациите си по темата "Вътрешни пространства" Мария Райчева с особена чувствителност рисува интериори, лишени от същността си - разпадащи се църкви, разграбени и обругани иконостаси, рушащи се къщи. Те вече не са святото място за молитва или дома, а само интересен, вълнуващ и тъжен повод за творчество.

Макар все още да пазят спомени и символи от времето, когато са били храм на вярата и надеждата и семейно огнище, разрухата е променила тези места и ги е превърнала просто в пространства, заключили носталгията и жалостта по изгубените смисъл и същност, в предизвикателство.

Вътрешните пространства за Любен Генов са територии, лишени от конкретност. В изложбата са експонирани абстрактни визуални експерименти от различни периоди назад, съчетани с някои съвсем нови живописни опити, представящи идеите на автора за отварянето на имагинерни полихромни пространства, за непосредствеността на хроматичното въздействие, за вибриращата и резонираща цветност, за акустиката на цвета, за непринудеността и силата на чистата живопис.

Галерия "Средец"

Мария Райчева е родена в София. Магистър по "Живопис", НХА, ат. на акад. Светлин Русев. През 2008 г. придобива докторска степен по изкуствознание в НХА. През 2011 г. прави специализация в "Cité internationale des arts", Париж. Член на СБХ, секция "Живопис".

Още

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

Любен Генов е роден през 1966 г. в гр. Оряхово. Учи в Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Троян (1981 - 1985). Негови учители са живописците Владо Киров и Володя Вълчев. През 1991 г. завършва Педагогическия институт в Дупница, където му преподава художникът Ивайло Попов.

През 1996 г. се дипломира в Частната художествена академия "Жул Паскин" в София в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. Приет е за член на Съюза на българските художници (2001 г.).

През 2002 г. е сред спечелилите конкурса на СБХ за специализация в "Cité internationale des arts", Париж. Завършва магистратура (2011 г.) в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" със специалност "Образователни аспекти на пластичните изкуства". От 2008 до 2011 г. е член на Управителния съвет на СБХ и завеждащ изложбената дейност. Любен Генов е председател на СБХ от 2011 г.

Повече за изложбата, както и репродукции на някои от творбите, които ще бъдат представени, можете да разгледате на официалната интернет страница на Министерството на културата.

Още

Живко Седларски и Галерия "Неси" представят "Пепеляшка"

Живко Седларски и Галерия "Неси" представят "Пепеляшка"

Още

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в  Галерия "Арт Маркони"

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Още

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Още

Художникът Данаил Атанасов с изложба живопис в Галерията на "Шипка" 6

Художникът Данаил Атанасов с изложба живопис в Галерията на "Шипка" 6

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откраднатата картина "Портрет на дама" на Густав Климт е представена на изложба в Рим (галерия)

Творбата "Портрет на дама" е открадната от галерията за модерно изкуство "Ричи Оди" в Пиаченца, Северна Италия, през февруари 1997 г., след което картината е намерена в двора на същата галерия през декември 2019 г.

Рисунки на Иван Милев в галерия "Лоранъ"

"Познат предимно със стилизираните си композиции в цвят, Иван Милев звучи различно в тази камерна изложба", коментират от галерията

Изложба представя илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем

Откриването е утре вечер, съобщават от Полския институт, който е домакин на събитието

Големият Дечко Узунов в "Диалози в ателието"

Програмата е от октомври 2021 до март 2022, вернисаж: 26 октомври, 17:00 - 19:00 ч.

"Опакован аудиогид" - между театъра, музея и творчеството на Кристо и Жан-Клод

Програмата "Гледане с разбиране" на фондация „Изкуство - дела и документ", Столична община и Гьоте-институт България продължава с аудио пърформанс и разходка в изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“

Стойност на ценностите - интерактивна инсталация на Морис Бенаюн и Тобиас Клайн

Можете да я видите от 26 октомври до 7 ноември в галерия Credo Bonum в рамките на DA FEST