Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

ОТРЯЗЪЦИ ЖИВОПИСНА ПЛЪТ

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Изложбата е от 15 септември до 1 октомври 2021 г.

Източник: Галерия "Арте"

Изложбата живопис "Хроматични вариации" на Любен Генов можем да видим в Галерия "Арте" от 15 септември до 1 октомври 2021 г.

Източник: Галерия "Арте"

Откриването е на 15 септември 2021 от 18 часа - в двора на галерията при спазване на всички противоепидемични мерки.

Още

Художникът Закари Логан - за първи път в България в Галерия Little Bird Place

Художникът Закари Логан - за първи път в България в Галерия Little Bird Place

"Хроматични вариации" е наименованието, на което заедно с Гергана Борисова се спряхме, за да назовем тази изложба в галерия "Арте". Благодаря й за поканата! Тя ми даде шанс след 4-5 годишно "отсъствие" да представя една избрана част от новите си живописни творби в това специфично експозиционно пространство, вдъхновяващо, но и задължаващо с авторитета и особеностите си.

Подчертавам колко важно е това, защото именно в изложбената зала наистина е възможно да се затвърди усещането дали художникът е успял в своите търсения или не. Доколко с тази серия картини, създавани продължително време и завършени в последните месеци и дни, съм успял да отговоря достойно на подобно предизвикателство...

Източник: Галерия "Арте"

Дали тази поредица конкретни отрязъци живописна плът през визуално натрапващите се полихромни равнини би могла да създаде илюзия за нови пространства, за необичайни полифонични звучности, увличащи ритми, аритмии...

Диатоничните и хроматични алюзии и метафорите с музикални понятия не са случайни в непосилните ми опити да обясня с думи живописта. Но те не са и нещо повече от средство (надявам се не съвсем наивно) за подчертаване на абстрактната същност и смисъла на онова, което се опитвам да създам на платното.

Още

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Радостно е, че то понякога е успявало да предизвика и интереса на някои много стойностни личности от сферата на визуалните изкуства, за да ги накара да напишат по повод на различните ми изяви важни и вдъхновяващи за мен текстове, за което сърдечно им благодаря. Част от думите им могат да бъдат съотнесени и към търсенията ми в настоящата изложба, като някои от тях си позволявам да цитирам тук.

"Наистина живописта на Любен Генов е постигнала този ефект - тя изглежда лека, свободна, дори импресионистична като усещане, а това я кара да излъчва емоция. Сред картините човек попада в интуитивен, безтегловен свят и неусетно е понесен от вятъра на авторското преживяване.

Източник: Галерия "Арте"

Това не означава, че художникът само инстинктивно е полагал боите върху платното и зад видимия резултат се крие единствено първичен усет към цвета и петното.

Колкото и той да се опитва да омаловажи пред нас професионалната страна на нещата, за да ни освободи от това знание и ни даде възможност с лекота да се потопим в творбите му, за мен е очевидно, че зад привидната импулсивност, зад трептящата непорочност на живописното излъчване се крие дългогодишна упорита и осмислена работа.

Любен Генов далеч не е наивният творец, оставащ върху повърхността на платното да се случват случайни неща, които да изненадват дори и него самия. Зад спонтанността прозира интелигентност, зад инстинкта - перфектно владеене на законите на живописта."

Мария Василева (от откриването на "Акустично", СГХГ, 2005 г.)

Още

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"За Любен Генов творческият акт е изпитание и възможност да се потопи в процес, в който да провокира, да разкрива и обогатява многомерността на своето емоционално-психично и духовно живеене. Преди да придобият осезаемостта на живописна плът, тези картини са носени и преживени като трепет и вълнение, като емоционално и духовно движение!

Живописното постигане е разкрепостена интуиция и самоконтрол в процес, в който движението на пластическите модули, цветната интензивност и нейното овладяване, живописното и тонално трептене са проекция на култивирана/некултивирана реакция-преживяване.

Боите се стичат, петната наслагват и размиват граници, следват свой вътрешно присъщ ход, събират "биография", докато изявят автономна характеристика, докато постигнат свое самостоятелно и самодостатъчно пластическо битие."

Станислав Памукчиев (от откриването на "Синева", център-ателие "Шмиргела", 2007 г.)

"Пред такива картини човек трябва да стои така, както стои в концертна зала. Слушайки музиката, ти й се оставяш без особена намеса на рациото. Културата и дълбокото разбиране (познаване) на изкуството въобще някак отстъпват място на много по-дълбоки и първични, заложени без намесата ни усещания за красота и хармония, цвят и звук... Платната на Любо са опуси. Нарочно не упоменавам жанра. Не мога да се отърва от чувството за изключителна симбиоза между музика и живопис при него. Даже, колкото и повърхностно да звучи, някои картини ми изглеждат като изписани нотни листове... Има една ритмика в уж хаотично разпръснатите тонове и петна, която се припокрива в съзнанието ми с партитура на симфонично произведение."

Източник: Галерия "Арте"

Десислава Минчева (от откриването на "Импровизации", ХГ "Владимир Димитров - Майстора", 2014 г.)

"Убедена съм, че Любен Генов е намерил своя център на тежестта и върви по свой път. Още първите негови участия и изложби спряха погледа ни и ни накараха да запомним името му. Като други свои връстници той е приел като аксиома автономията на живописта. Той не свързва езика й с очертанията на предметния свят. Вижда живописта като екстракт от хроматични съзвучия, извън сферата на каквато и да било визуална наподобителност.

Генезисът  на тези идеи трябва да търсим преди век в знаменития трактат на Василий Кандински "За духовното в изкуството", където той прокламира живописта, подобно но музиката, като царство на чистите багри и ритми. Десетилетия оттогава художници търсят своя път в тази посока. И Любен Генов е открил, по-скоро почувствал, своето художествено пространство именно в абстракцията, днес наричана информел."

Ружа Маринска, 2014

 

Още

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Още

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

LIFE през 1949 г.: Джаксън Полък ли е най-великият жив художник в САЩ?

"Енергията и движението стават видими - спомени, задържани в пространството”, казва абстрактният експресионист

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага