Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тайните на "Тайната вечеря"

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Тайните на "Тайната вечеря"

Леонардо нарисувал един и същи човек в образа на Христос и на Юда?

"Тайната вечеря" се намира на стената в трапезарията на манастира "Санта Мария деле Грацие" в Милано (Снимка: Shutterstock)

Леонардо да Винчи е признат освен за гениален художник, инженер и философ, за една от най-загадъчните личности в човешката история. Някои дори му приписват дар Свише и го причисляват към светците. Според учени, Леонардо е оставил в знаменитата си фреска "Тайната вечеря", множество секрети, които крият послания за поколенията.

Още

Тайните на Сикстинската капела

Тайните на Сикстинската капела

"Тайната вечеря" се намира в църквата "Санта Мария деле Грацие", на едноименния площад в Милано. Според историци, Леонардо е пресъздал столовата на църквата точно във вида, в който тя е била навремето. Вероятно е искал да покаже, че Исус и Юда - Доброто и Злото, постоянно са близо до хората, до техния обикновен бит и начин на съществуване.

Църквата "Санта Мария дел ла Грацие" в Милано

Известно е, че фреската е била поръчана на художника от миланския херцог Лудовико Сфорца през 1495 г. Херцогът се славел с бохемски начин на живот и обичал компанията на красиви жени, въпреки че имал прекрасна съпруга - Беатриче д,Есте, която искрено го обичала.

Още

Противоречивият образ на Мария Магдалена в изобразителното изкуство

Противоречивият образ на Мария Магдалена в изобразителното изкуство

Сфорца бил "игрив", но също искрено уважавал съпругата си и бил много привързан към нея. Когато Беатриче внезапно умира, херцогът бил направо съкрушен от скръб.

В продължение на 15 дни не излязъл от стаята си. После първото, което наравил, било да потърси Леонардо да Винчи и да му поръча фреската.

Това било желание на покойната му съпруга, за което се сетил след смъртта й.

Херцог Людовико Сфорца

Леонардо се захваща за работа и завършва "Тайната вечеря" през 1498 година.

Размерите на фреската са 880 на 460 см.

Според ценители, за да се видят всичките й детайли, трябва да се гледа на отстояние от 9 метра и от височина поне 3 метра.

"Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи

"Тайната вечеря" изобразява последната пасхална вечеря на Исус Христос с неговите ученици в Йерусалим, малко преди арестуването му от римляните.

Съгласно Писанието, Иисус казал на апостолите, че един от тях ще го предаде.

Леонардо се постарал да предаде изражението на лицето на всеки един от присъстващите, като реакция от пророческата фраза на Учителя.

Автопортрет

Още

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

Художникът дълго време изучавал как точно се отразяват човешките емоции върху лицата на хората, за да предаде най-точно психологическата страна на този момент.

Целта му била картината да изобрази емоциите на обикновени хора, не на светци.

Именно по тази причина, твърдят познавачи, той не поставил нимби върху главите на апостолите, както правели други художници от неговото време.

Обрзът на Иисус в "Тайната вечеря"

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Има версия, че за лицето на Исус, Леонардо да Винчи използвал образа на млад певец от църковния хор. Нарисувал го, вдъхновен от неговата необикновена красота.

За образа на Иуда, обаче, му трябвали цели 3 години, в които Леонардо обикалял "тъмни" места, за да намери подходящ типаж.

Най-накрая се спрял на един пияница, който се търкалял в канавка на пътя. Леонардо го вдигнал и буквално го замъкнал в ателието си. Мъжът не можел да се държи на краката си и въобще не знаел къде е попаднал.

След време, обаче, когато същият този пияница вижда готовата творба, разказва на Леонардо нещо много любопитно: че преди време, когато бил "друг" човек и дори пеел в църковния хор, при него отишъл някакъв смахнат художник и му предложил да му позира за образа на Исус Христос?...

Още

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Вероятно и Леонардо е останал толкова изненадан от този разказ, колкото и ние.

Изпадналият алкохолик бил същият онзи певец с одухотворено лице, който така го впечатлил навремето.

Дали това е измислена история, или пък нарочно Леонардо да Винчи решава да изобрази Исус и Юда с образа на един и същи човек, в различни периоди на неговия живот?

Вероятно идеята му е била да покаже на хората, че Доброто и Злото са във всеки от нас?!?

Тайната вечеря" - шедьовър на световното изобразително изкуство

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

По време на работата на Леонардо да Винчи над творбата, настоятелите на манастира постоянно го притеснявали, че трябва да побърза с финализирането й.

Художникът обаче често стоял пред творбата си с четка в ръка, но не за да рисува, а в някакъв унес и размисъл.

Веднъж така се ядосал на един от настоятелите, който прекъснал съзерцанието му, че го заплашил, че ще го нарисува в образа на Юда.

Фрагмент от "Тайната вечеря" - Иисус и Мария Магдалена

Най-обсъжданият секрет във фреската е фгурата на ученика до дясната ръка на Исус Христос. Много историци считат, че това не е "той", а "тя" - Мария Магдалена. Някои дори смятат, че тя е била не любовница, а законна съпруга на Христос.

Още

12 библиотеки на палмовите листа съхраняват записи за съдбите на всички хора на земята

12 библиотеки на палмовите листа съхраняват записи за съдбите на всички хора на земята

Според привържениците на тази хипотеза, това се потвърждавало от факта, че контурите на двойката образуват буквата "М", а думата "Matrimonio" означавала "брак".

Освен това същите припомнят, че Мария Магдалена мие краката на Христос, а съгласно традициите това можело да прави само законната съпруга?...

Някои отиват и по-далеч - че когато разпъват Исус Христос на кръста, Мария Магдалена била бременна и по-късно ражда дъщеря - Сара, която поставя началото на династията на Меровингите.

Лицето на Мария Магдалена - фрагмент

Експерти спорят и по въпроса случайно, или нарочно Леонардо е подредил учениците именно в такава схема около Исус? Твърди се, че художникът се е съобразил в подредбата със знаците на Зодиака? Исус бил Козирог, а Мария Магдалена - Дева.

Ескиз на Леонардо да Винчи за "Тайната вечеря"

Още

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи

"Тайната вечеря" - този истински шедьовър на Леонардо да Винчи много пъти през вековете е пострадвал от природни бедствия и човешка глупост.

През 1500 г. наводнение нанася големи щети на фреската. Вместо да я реставрират, през 1566 г. монасите избили отвор в стената и поставили врата, която буквално "отрязала" краката на апостолите.

После поставили над главата на Спасителя герба на Милано. А в края на 17-и век превърнали трапезарията с "Тайната вечеря" в... конюшня.

Трапезарията на църквата, където е фреската

По време на Втората световна война снаряд пада в църквата и разрушава почти всичко, освен...стената с фреската на Леонардо. Дали това е било знамение? - Може би...

Очевидно "Тайната вечеря" крие още много неразгадани тайни.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката