Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

СТОЛИЧНИ ГАЛЕРИИ

Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

В експозицията "The World $ Yours" са представени и три платна от американската история, участвали в 54-тото Биенале във Венеция

Директорът на галерията Деница Атанасова-Гергова открива изложбата "The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" заедно с автора Хубен Черкелов (Снимка: БулФото)

Хубен Черкелов е първият български художник, който представя свои творби в Оборище 5 галерия & зала. Официалното откриване на изложбата - "The World $ Yours" се състоя в четвъртък вечер,  21-ви февруари в залата на Оборище 5.

Художникът Хубен Черкелов на откриването на изложбата му "The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: БулФото)

По покана на директора на галерията Деница Атанасова-Гергова, Хубен Черкелов подбира над 30 платна от различни периоди на своето творчество. За радост на българската публика в "The World $ Yours" намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото Биенале във Венеция.

Официалното откриване на изложбата "The World $ Yours" на Хубен Черкелов в галерия "Оборище 5" (Снимка: БулФото)

В изложбата присъстват и маслени творби от колекцията на галерията, изработени в характерната за художника импасто техника с изображения от различни световни банкноти. Хубен Черкелов е селектирал и творби, създадени в студиото му в Ню Йорк през последната година. Специално за "The World $ Yours" той проектира неонов надпис с името на изложбата, който ще бъде част от експозицията.

"The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала)

Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис TheWorldISYours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в "Белязаният" (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992 г. Там той изписва с медни букви върху дърво: What $ Art. Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от "Белязаният", така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на Oborishte 5 Gallery and Hall.

Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала

Изразните средства в работите на Хубен Черкелов са масло, акрил, импасто и фолио. Видовете фолио, които той използва, са идентични с тези, необходими за производството на банкноти. Фолиото прави възможно прехвърлянето на вече съществуващи изображения от различни парични знаци, банкноти и монети върху платно. Така художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години на XX век, но надгражда и развива творчеството си в полето на постмодерната живопис.

Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала

Още

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Ако попарт творците от средата на миналия век са обърнати към конкретен продукт или стока, то за Хубен Черкелов е интересен самия финансовия инструмент, с който стоката бива придобита. Ако финансовите институции, банки, монетни дворове и др. взаимат от изкуството образи за да ги инкорпорират в копюри и монети, то Хубен Черкелов взима тези нови образи и ги връща на изкуството чрез творчеството си. Често образите, който създава съдържат следи от защитните, блестящи елементи на банкнотите. Тези елементи подчертават връзката между прехвърлянето на образите върху платното и прехвърлянето на финансовата информация в световната икономика. Работите, които Хубен Черкелов създава, демонстрират преходнoстта на валутата в глобалния пазар, преминаващ към употреба на безналични транзакции. Тази философия на визионер го изважда от руслото на стандартната постмодерна живопис и интригува зрителя за бъдещите творби на художника.

"The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала)

Хубен Черкелов е разказвач в образи. Той чете изображенията върху парите, разкодира ги, превежда ги и ги пренася от миналото в настоящето. Чрез безпристрастния му поглед научаваме много за историята на народите по света.

Хубен Черкелов се снима с почитателки на откриването на изложбата (Снимка: БулФото)

Художникът пътува в миналото като се рови в настоящето, за да открие монети и банкноти като 2-та колона от Коста Рика от 1936-а с лика на Мона Лиза или 10-те долара с лика на Елвис Пресли, които могат да бъдат използвани само на територията "Грейсланд". Последните му творби изненадват с неочаквани образи като Батман, Супермен, Супергърл и др. въображаеми образи, намерили място върху различни финансови инструменти.

"The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала)

The World $ Yours ще бъде в Oborishte 5 Gallery and Hall от 22-ри февруари до 31-и март 2019 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес