Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

СТОЛИЧНИ ГАЛЕРИИ

Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

В експозицията "The World $ Yours" са представени и три платна от американската история, участвали в 54-тото Биенале във Венеция

Директорът на галерията Деница Атанасова-Гергова открива изложбата "The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" заедно с автора Хубен Черкелов (Снимка: БулФото)

Хубен Черкелов е първият български художник, който представя свои творби в Оборище 5 галерия & зала. Официалното откриване на изложбата - "The World $ Yours" се състоя в четвъртък вечер,  21-ви февруари в залата на Оборище 5.

Художникът Хубен Черкелов на откриването на изложбата му "The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: БулФото)

По покана на директора на галерията Деница Атанасова-Гергова, Хубен Черкелов подбира над 30 платна от различни периоди на своето творчество. За радост на българската публика в "The World $ Yours" намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото Биенале във Венеция.

Официалното откриване на изложбата "The World $ Yours" на Хубен Черкелов в галерия "Оборище 5" (Снимка: БулФото)

В изложбата присъстват и маслени творби от колекцията на галерията, изработени в характерната за художника импасто техника с изображения от различни световни банкноти. Хубен Черкелов е селектирал и творби, създадени в студиото му в Ню Йорк през последната година. Специално за "The World $ Yours" той проектира неонов надпис с името на изложбата, който ще бъде част от експозицията.

"The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала)

Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис TheWorldISYours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в "Белязаният" (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992 г. Там той изписва с медни букви върху дърво: What $ Art. Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от "Белязаният", така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на Oborishte 5 Gallery and Hall.

Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала

Изразните средства в работите на Хубен Черкелов са масло, акрил, импасто и фолио. Видовете фолио, които той използва, са идентични с тези, необходими за производството на банкноти. Фолиото прави възможно прехвърлянето на вече съществуващи изображения от различни парични знаци, банкноти и монети върху платно. Така художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години на XX век, но надгражда и развива творчеството си в полето на постмодерната живопис.

Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала

Още

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Ако попарт творците от средата на миналия век са обърнати към конкретен продукт или стока, то за Хубен Черкелов е интересен самия финансовия инструмент, с който стоката бива придобита. Ако финансовите институции, банки, монетни дворове и др. взаимат от изкуството образи за да ги инкорпорират в копюри и монети, то Хубен Черкелов взима тези нови образи и ги връща на изкуството чрез творчеството си. Често образите, който създава съдържат следи от защитните, блестящи елементи на банкнотите. Тези елементи подчертават връзката между прехвърлянето на образите върху платното и прехвърлянето на финансовата информация в световната икономика. Работите, които Хубен Черкелов създава, демонстрират преходнoстта на валутата в глобалния пазар, преминаващ към употреба на безналични транзакции. Тази философия на визионер го изважда от руслото на стандартната постмодерна живопис и интригува зрителя за бъдещите творби на художника.

"The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала)

Хубен Черкелов е разказвач в образи. Той чете изображенията върху парите, разкодира ги, превежда ги и ги пренася от миналото в настоящето. Чрез безпристрастния му поглед научаваме много за историята на народите по света.

Хубен Черкелов се снима с почитателки на откриването на изложбата (Снимка: БулФото)

Художникът пътува в миналото като се рови в настоящето, за да открие монети и банкноти като 2-та колона от Коста Рика от 1936-а с лика на Мона Лиза или 10-те долара с лика на Елвис Пресли, които могат да бъдат използвани само на територията "Грейсланд". Последните му творби изненадват с неочаквани образи като Батман, Супермен, Супергърл и др. въображаеми образи, намерили място върху различни финансови инструменти.

"The World $ Yours" в галерия "Оборище 5" (Снимка: "Оборище 5" - галерия & зала)

The World $ Yours ще бъде в Oborishte 5 Gallery and Hall от 22-ри февруари до 31-и март 2019 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Махленска изложба на Марта Събева MIS в Деня на София

Вернисаж на 17 септември 2021 в Галерия "Аросита"

Мумбай се готви за най-големия индийски фестивал, въпреки увеличаващите се болни от Covid

Пазарите и улиците са изпълнени с хора, подготвящи се за 11-дневния фестивал в чест на божеството с глава на слон

СБХ представя Борис Ненов - 100 години от рождението му

Изложбата е от 9 до 30 септември 2021 г. в Галерия "Райко Алексиев"

Парижките художнички Ване и Кристи представят своето кабаре

"Кабарето на Ване и Кристи" ще продължи до 15-ти септември 2021 г. в Централния Дом на Съюза на архитектите в България в София

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Вернисаж в Галерия Аросита на 1 септември от 18.30 ч. до 21.00 ч