Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Спомените от вчера на Мариета Конова в "Мисията"

НЕУСЕТНО ОТМИНАЛО ВРЕМЕ

Спомените от вчера на Мариета Конова в "Мисията"

Изложбата "Вчера" може да се види от 15 до 30 октомври 2020 г.

Автор: Мариета Конова (Facebook страница)

Галерия "Мисията" и Държавен културен институт към Министъра на външните работи представят от 15 до 30 октомври 2020 г. - "Вчера"- изложба-живопис на Мариета Конова.

Вернисаж: 15 октомври, четвъртък, от 18:00 ч. до 19:00 ч. в Галерия "Мисията".

Вчерашният ден е най-близкият до днешния, защото утрешният ден е несигурен, неясен, дори невъзможен. "Днес" утре ще бъде "вчера". Макар и близки по време спомените от "вчера" са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими.

Визуализирането им в творби е форма на архивиране, както и желание на художника да ги задържи възможно по-дълго време в съзнанието си. Изложбата е посветена на неусетно отминалото време, което променя философията и мирогледа ни към днешния ден.

Картините на Мариета Конова са хронологични записки на поредица от срещи, пътувания, пленери, места, които авторът наблюдава и запечатва в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Творбите представят субективното разбиране и възприемане на света, личното светоусещане на автора, отразено в движещата се и преобразуваща емоция.

Автор: Мариета Конова (Facebook страница)

Портретите носят магнетична енергия и чувствителност, действат осезаемо или внушават един или друг спонтанно отразен импулс. В пейзажите и интериорите са закодирани определени състояния и така излизат от обичайната си естетическа функция - те са обитаеми, населени с живот и човешко присъствие, превръщат се в споделен спомен.

Творбите са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно "присъствие" на изобразените обекти. Съществена част от живописната образност са контрастният колорит и рисунка.

Мариета Конова

Мариета Конова е родена на 28.12.1968 г. в гр. Габрово. През 1987 г. завършва ССХУ за Приложни изкуства в град София, специалност "Текстил". Дипломира се като "магистър" в специалност "Живопис", Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", в курса на проф. Николай Русчуклиев (1992). Придобива следдипломна специализация по "Композиция в живописта" на тема "Контрасти" (1998) във ВТУ и втора специалност "Дизайн и мода на облеклото" при Свободен факултет на ВТУ (1996).

През 2005 г. специализира "Графичен дизайн" при Московски колеж по приложни изкуства (Русия), с ръководител проф. Евгений Добровински. Член на СБХ, секция Живопис (2010), Дружество на художниците "Владислав Марджик" - Кралево, Сърбия (2006) и "Група Цвят - България" (2008). От 2000 г. е преподавател по Орнаментална композиция и други дисциплини в катедра "Църковни изкуства" на ПБФ при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, където е доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство.

Вернисажът на изложбата ще се проведе при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Още

Живописните "Писма от вчера" на Анета Яламова през целия октомври

Живописните "Писма от вчера" на Анета Яламова през целия октомври

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Платна на Ван Гог и Моне бяха продадени, съответно за 39 и 48,4 милиона долара

Търгът в Ню Йорк е организиран от аукциона къща "Кристис"

Вместо автопортрет - самостоятелна графична изложба на Людмил Георгиев

Събитието е до 6 юни 2021 г. в Градска художествена галерия - филиал "Капана" в Пловдив

Картина на Пикасо беше продадена за 103,4 милиона долара в Ню Йорк

На платното "Жена, седнала до прозорец" е изобразена музата и любовница на Пикасо Мари-Терез Валтер

Художникът Андрей Кулев между Варвара и Китай

Във Варвара се намира ателието на художника, а с азиатската страна е свързан от 2016 г., когато става гост професор по анимация в Чангчун

Арт Галерия Le Papillon представя Христо Христов с изложбата "Преминаващи фигури"

Събитието е от 13 май 2021 до 09 юни 2021 г. - Варна, ул."Драгоман" 12