Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

ПЪТЯТ НА ИЗКУСТВОТО

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

Тя е съвместно издание на едноименната фондация и Издателска Къща "Гутенберг", с подкрепата на Министерство на културата

Източник: Арт център "Илинденци"

Емблематичният скулптор Иван Русев представя книгата си "Разказ за Пътя и Каменни истории", посветена на историята на единствения по рода си частен скулптурен парк в България - арт центърът в село Илинденци, чиято цел е да съхрани и развие най-добрите традиции на основополагащите европейски скулптурни симпозиуми.

Източник: Арт център "Илинденци"

Книгата систематизира и изследва с подчертано чувство за историчност опитът и действията, довели до появата и утвърждаването на арт център "Илинденци", като място за култура от световна величина през последните повече от 20 години.

В нея са представени детайли за организираните през годините събития, за процеса на общуване и обмен, за творческия процес и натрупвания, за механизмите на действие и личностите, привличани за участие през годините, както и биографични истории от утвърждаването на Иван Русев като един от най-значимите ни съвременни творци.

Авторът последователно ни въвежда в своя свят на търсения, преследвани и постигнати цели по Пътя на изкуството.

Първата част предлага увлекателен разказ за израстването и формирането на бъдещия скулптор, както и извеждането на смелата за времето си идея за създаване на частен център за изкуство в България.

Още

Скулпторът Никола Станчев представя "Материята също е дух"

Скулпторът Никола Станчев представя "Материята също е дух"

Във втората част в хронологична последователност е представен пътят, изминат през годините, от създаването на центъра през 1998 г. до днес, както и резултата от дългогодишния труд, натрупвания и богат опит на група хора, съучастници в общ процес, наречен Арт център "Илинденци".

Книгата "Разказ за Пътя и Каменни истории" вече излезе от печат и ще бъде по книжарниците до края на месец април 2021 г. Тя е съвместно издание на Фондация "Арт център "Илинденци" и Издателска Къща "Гутенберг", с подкрепата на Министерство на културата, като част от проекта "Арт Сцена - Илинденци"* - сесия за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства.

За Иван Русев

Иван Русев (р. 1954 г. в София) е една от водещите фигури в българската скулптура. Работи основно в камък, а произведенията от зрелия му период се отличават с характерен подход при обработката на този материал, при който намесата е деликатна и подчертава естествената природна структура.

Иван Русев Арт център "Илинденци"

Завършил "Скулптура" в НХА при проф. Величко Минеков през 1979 г., той бързо навлиза в художествения живот, като през годините реализира много свои самостоятелни изложби, удостоен е с различни награди, има и редица участия в колективни представителни изложби на българското изкуство в страната и чужбина (Испания, Австрия, Словакия, Индия, Германия, Япония, Южна Корея, Белгия, Мексико).

За повечето от които също можете да прочетете в книгата. Най-важният дългогодишен творчески проект на Иван Русев е именно Центърът за изкуство в село Илинденци.

ЗА АРТ ЦЕНТЪР "ИЛИНДЕНЦИ"

Още

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

През 1998 година няколко приятели и съмишленици, начело с Иван Русев, започват изграждането на скулптурен парк в село Илинденци и основават фондация "Арт център-Илинденци".

Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 скулптурни произведения, хармониращи с природата. Няколко от тях - "Форумът" - действащ амфитеатър с над 350 места; Езерото "Йорданов ден" - мястото, където местните хора хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки - обединени в скулптурен проект "Мрежата" са мащабни проекти, осъществени с усилията на много участници. Мащабна реализация е и проектът "Мраморният град на изкуствата" с автор Иван Русев.

През годините в симпозиумите и пленерите, организирани от фондация "Арт център-Илинденци" са участвали 164 автори от България, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония.

Фондацията е инициатор и други творчески прояви - музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти.

Със своята дейност Арт Център "Илинденци" успява да превърне неизвестното място в добре познат туристически и културен обект, с добавена стойност за региона.

*За проекта "Арт-сцена "Илинденци"

Източник: Арт център "Илинденци"

Една от последните инициативи е проектът "Арт Сцена - Илинденци", реализиран между 28 март и 6 април* 2021 г., целящ да популяризира млади и все още неутвърдени творци в сферата на живописта.

Проектът се проведе под формата на 10-дневно ателие в скулптурния парк на село Илинденци, община Струмяни. Там, в подходяща творческа обстановка 8 млади автора имаха възможност да творят, черпейки вдъхновение и опит от утвърдени имена в съвременното изкуство.

Ателието завърши на 7 април с изложба в пространството на "Мраморния град на изкуствата", която ще остане на разположение един месец, за да бъдат представени авторите на куратори, критици, арт мениджъри, утвърдени творци, журналисти, както и на широката публика.

Още

„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев ще се появи в Южния парк

„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев ще се появи в Южния парк

Още

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Още

Скулпторът Крум Дамянов - с изложба на открито в атриума на "Квадрат 500"

Скулпторът Крум Дамянов - с изложба на открито в атриума на "Квадрат 500"

Още

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Преобразяване - самостоятелна изложба на Калина Христова в Little Bird Place

Може да се види от 21 април до 15 май 2021 г. в София, ул. "11-ти Август" 7

Тeатър Азарян - сцена на изложбата "Театърът - това съм аз"

Дългосрочният проект на Международното триенале на сценичния плакат - София се развива и обогатява вече 21 години

"Най-високо оцененото" азиатско произведение на изкуството отива на търг

Картината "Роб и лъв" на влиятелния съвременен художник Сю Бейхун се очаква да бъде продадена за сумата между 45 и 58 милиона долара

Дигитален автопортрет на Едуард Сноудън беше продаден за милиони

Автопортретът е съставен от страници от американски съдебни документи - от решението, обявило събирането на телефонни данни от Агенцията за национална сигурност в САЩ като незаконно

А или без извинение: Албанско съвременно изкуство

В изложбата участват единадесет автори, които представят младата, развиваща се сцена на изкуство в Албания. Тяхното представяне е част от платформата “NEXT Balkan”, проследяваща тенденции в съвременното изкуство на Балканите

"Стая с безброй истории" на Таня Харизанова - в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата може да се види от 15 април до 06 май 2021 г.