Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

ПЪТЯТ НА ИЗКУСТВОТО

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

Тя е съвместно издание на едноименната фондация и Издателска Къща "Гутенберг", с подкрепата на Министерство на културата

Източник: Арт център "Илинденци"

Емблематичният скулптор Иван Русев представя книгата си "Разказ за Пътя и Каменни истории", посветена на историята на единствения по рода си частен скулптурен парк в България - арт центърът в село Илинденци, чиято цел е да съхрани и развие най-добрите традиции на основополагащите европейски скулптурни симпозиуми.

Източник: Арт център "Илинденци"

Книгата систематизира и изследва с подчертано чувство за историчност опитът и действията, довели до появата и утвърждаването на арт център "Илинденци", като място за култура от световна величина през последните повече от 20 години.

В нея са представени детайли за организираните през годините събития, за процеса на общуване и обмен, за творческия процес и натрупвания, за механизмите на действие и личностите, привличани за участие през годините, както и биографични истории от утвърждаването на Иван Русев като един от най-значимите ни съвременни творци.

Авторът последователно ни въвежда в своя свят на търсения, преследвани и постигнати цели по Пътя на изкуството.

Първата част предлага увлекателен разказ за израстването и формирането на бъдещия скулптор, както и извеждането на смелата за времето си идея за създаване на частен център за изкуство в България.

Още

Скулпторът Никола Станчев представя "Материята също е дух"

Скулпторът Никола Станчев представя "Материята също е дух"

Във втората част в хронологична последователност е представен пътят, изминат през годините, от създаването на центъра през 1998 г. до днес, както и резултата от дългогодишния труд, натрупвания и богат опит на група хора, съучастници в общ процес, наречен Арт център "Илинденци".

Книгата "Разказ за Пътя и Каменни истории" вече излезе от печат и ще бъде по книжарниците до края на месец април 2021 г. Тя е съвместно издание на Фондация "Арт център "Илинденци" и Издателска Къща "Гутенберг", с подкрепата на Министерство на културата, като част от проекта "Арт Сцена - Илинденци"* - сесия за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства.

За Иван Русев

Иван Русев (р. 1954 г. в София) е една от водещите фигури в българската скулптура. Работи основно в камък, а произведенията от зрелия му период се отличават с характерен подход при обработката на този материал, при който намесата е деликатна и подчертава естествената природна структура.

Иван Русев Арт център "Илинденци"

Завършил "Скулптура" в НХА при проф. Величко Минеков през 1979 г., той бързо навлиза в художествения живот, като през годините реализира много свои самостоятелни изложби, удостоен е с различни награди, има и редица участия в колективни представителни изложби на българското изкуство в страната и чужбина (Испания, Австрия, Словакия, Индия, Германия, Япония, Южна Корея, Белгия, Мексико).

За повечето от които също можете да прочетете в книгата. Най-важният дългогодишен творчески проект на Иван Русев е именно Центърът за изкуство в село Илинденци.

ЗА АРТ ЦЕНТЪР "ИЛИНДЕНЦИ"

Още

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

През 1998 година няколко приятели и съмишленици, начело с Иван Русев, започват изграждането на скулптурен парк в село Илинденци и основават фондация "Арт център-Илинденци".

Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 скулптурни произведения, хармониращи с природата. Няколко от тях - "Форумът" - действащ амфитеатър с над 350 места; Езерото "Йорданов ден" - мястото, където местните хора хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки - обединени в скулптурен проект "Мрежата" са мащабни проекти, осъществени с усилията на много участници. Мащабна реализация е и проектът "Мраморният град на изкуствата" с автор Иван Русев.

През годините в симпозиумите и пленерите, организирани от фондация "Арт център-Илинденци" са участвали 164 автори от България, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония.

Фондацията е инициатор и други творчески прояви - музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти.

Със своята дейност Арт Център "Илинденци" успява да превърне неизвестното място в добре познат туристически и културен обект, с добавена стойност за региона.

*За проекта "Арт-сцена "Илинденци"

Източник: Арт център "Илинденци"

Една от последните инициативи е проектът "Арт Сцена - Илинденци", реализиран между 28 март и 6 април* 2021 г., целящ да популяризира млади и все още неутвърдени творци в сферата на живописта.

Проектът се проведе под формата на 10-дневно ателие в скулптурния парк на село Илинденци, община Струмяни. Там, в подходяща творческа обстановка 8 млади автора имаха възможност да творят, черпейки вдъхновение и опит от утвърдени имена в съвременното изкуство.

Ателието завърши на 7 април с изложба в пространството на "Мраморния град на изкуствата", която ще остане на разположение един месец, за да бъдат представени авторите на куратори, критици, арт мениджъри, утвърдени творци, журналисти, както и на широката публика.

Още

„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев ще се появи в Южния парк

„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев ще се появи в Южния парк

Още

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Още

Скулпторът Крум Дамянов - с изложба на открито в атриума на "Квадрат 500"

Скулпторът Крум Дамянов - с изложба на открито в атриума на "Квадрат 500"

Още

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес