Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

МЕМОРИАЛ НА ЗНАЧИМИТЕ ЛИЧНОСТИ НА ЕПОХАТА

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Галерия-книжарница София Прес открива изложбата "Посвещение", по повод 150-годишнината на Махатма Ганди

Източник: Галерия-книжарница София прес

На 23-ти декември от 18.00 часа Галерия-книжарница София Прес, Клуб "Приятели на Индия" и Посолството на Република Индия в София представят изложбата "Посвещение", с участието на проф. Емил Попов в Националния мемориал на Солния поход в Данди, Индия, в памет на Махатма Ганди. Изложбата ще продължи до 17 януари 2020 г.

Експозицията представя оригинални творби на именития наш скулптор проф. Емил Попов, текстове от Махатма Ганди /и за него/, документални фото- и видео материали за Ганди и Националния мемориал на Солния поход в Данди, Индия.

Изложбата се организира по повод 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, с почит към българския принос в създаването на най-мащабния скулптурен комплекс, посветен на една от световно значимите личности на ХХ в.

Националният мемориал на Солния поход в Данди, щата Гуджарат, Индия, пресъздава проведения през 1930 г. от Махатма Ганди и негови сподвижници поход за сол - знаково събитие в борбата за независимост на Индия от британска колониална власт и емблематична за делото и идеите на Ганди.

Ракурс към Националния мемориал на Солния поход / Източник: Галерия-книжарница София прес

Осемдесет последователи на движението за гражданско неподчинение сатяграха, водени от Махатма Ганди, поемат на Солния поход на 12 март 1930 г. и за 25 дни изминават пеша 385 км, от вътрешността на страната до крайбрежното селище Данди на западния индийски бряг. Към 80-имата, по пътя се присъединяват още хиляди хора. На 6 април 1930 г. на брега на Арабско море край Данди, Махатма Ганди и хората му добиват сол от морска вода, като по този начин демонстративно нарушават монопола на британците над солта в Индия.

Автор: проф. Емил Попов / Източник: Галерия-книжарница София прес

Сред 40-имата автори, поканени след изрична селекция на организаторите, да изобразят в портретни фигури в цял ръст 80-те следовници на Махатма Ганди в знаменития Сóлен поход, е проф. Емил Попов. В рамките на уъркшоп, проведен през 2013 г. в Мумбай, Индия, той извайва от глина двама от участниците в Солния поход. Впоследствие са изработени силиконово-бронзови отливки. Проф. Попов е единственият българин сред подбраните професионални скулптори от Индия, Австрия, Бирма, Великобритания, САЩ, Шри Ланка, Япония и Тибет.

Автор: проф. Емил Попов / Източник: Галерия-книжарница София прес

Емил Попов е професор в Националната художествена академия и неин възпитаник - през 1975 г. се дипломира със специалност скулптура. Роден е в Кюстендил през 1951 г. Има над 20 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, първата от които е през 1994 г. в Хамбург, Германия. Участвал е в множество биеналета, изложения и симпозиуми, три от които в Индия.

Автор е на скулптурни изображения в бронз и гранит на Ванга, Илия Бешков, Златю Бояджиев, Атанас Буров, Йордан Радичков, Григор Вачков. Негови творби са притежание на Националната галерия в София, Музея "Пушкин" в Москва, Националния музей във Варшава, Музея "Данте" в Равена, Музеят "Мост" в Норвегия, Пражкия музей в Чехия, в скулптурни паркове по света и в частни колекции в България, Япония, Франция, Австрия, Швейцария, Испания, сред които на Юго Вутен (Белгия) и на Петер Лудвиг (Германия) и др. Проф. Попов е член е на Съюза на българските художници от 1979 г.

Проф. Емил Попов / Източник: Галерия-книжарница София прес

Още

Уникална експозиция, посветена на Махатма Ганди, бе открита на Оборище 5

Уникална експозиция, посветена на Махатма Ганди, бе открита на Оборище 5

За работата си в екипа на Националния мемориал на Солния поход в Данди, видният наш скулптор отбелязва:

"За мен да участвам в проекта Национален мемориал на Солния поход в Данди бе паметно събитие. В днешно време материалните приоритети изместват драстично духовните в нашия живот. Остава надеждата хората и лидерите - национални и световни - да си спомнят и най-вече да прилагат опита на Ганди в обществения живот за решаване на най-болезнените проблеми. ... Постигането на политически резултат от огромна трудност със средства, заложени в духовната практика на Индия вдъхва надежда. Сатяграха и ахимса, синоними на придържането към истината и ненасилието, са въведени от Ганди като единствени средства за постигане на целите - политическа независимост, социална справедливост, отстояване на правата. И всичко това във време на най-унищожителни войни, време на колониално господство, време на расови сблъсъци - наследство на насилието."

Националният мемориал на Солния поход в днешния индийски град Данди представлява разгърнат многокомпонентен комплекс, разположен на площ от 61 000 кв.м. Проектът е приет през 2005 г., следват години на поетапно изграждане и през 2019-та е официално открит.

Още

Скулпторът Лоренцо Куин продължава да изгражда мостове в душите

Скулпторът Лоренцо Куин продължава да изгражда мостове в душите

Още

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

Още

Четвърт век скулптор в пълна самота твори "девствени светилища" под земята

Четвърт век скулптор в пълна самота твори "девствени светилища" под земята

Още

Скулпторът, който извая Славейков в Милано и вся смут: Докато работех, ми четяха стиховете му

Скулпторът, който извая Славейков в Милано и вся смут: Докато работех, ми четяха стиховете му

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

THE SECRET GARDEN - мастило, хартия и свежи идеи

Изложбата е от 18 януари 2022 до 01 февруари 2022

"Това, което знаеш, е това, което знаеш" - Златка Яръмова и Георги Гиков

Изложбата е от 20 януари до 08 февруари 2022 г. в Галерия "Аросита"

За 3,36 милиона долара бе продадена страница от комикс за Спайдърмен

Наддаването започна от 330 000 долара и надмина сумата от три милиона долара в първия ден от четиридневните търгове на комикси

Среща между съвременно изкуство, електричество и екология в Мароко

Музеят на новото и съвременно изкуство "Мохамед Шести" стана първият музей в Африка, който самостоятелно произвежда нужната си електроенергия чрез слънчева фотоелектрическа система

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Изложбата е от 20.01 до 11.02.2022 г.

Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

В момента буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа