Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

АЛТРУИЗЪМ

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

Творецът предоставя паричния еквивавалент на израелската награда "Генезис", наричана "Еврейска Нобелова награда", предаде Ройтер, цитирана от БТА

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Именитият британец от индийски произход и активист за човешки права Аниш Капур дари паричния еквивалент от $1 млн. на наградата си "Генезис" на пет благотворителни организации, подпомагащи бежанците, предаде Ройтерс.

Израелската награда "Генезис", наричана "Еврейска Нобелова награда", се присъжда ежегодно на личност като признание за ангажираността й със социални каузи и дълбоките й връзки с еврейските й корени.

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Аниш Капур, носителят на приза за 2017 г., е роден през 1954 г. в Мумбай, Индия. Баща му е индиец, а майка му - еврейка от Ирак.  Иновативният скулптор, смятан за един от  влиятелните творци от своето поколение е носител на престижната британска награда за съвременно изкуство "Търнър". През 2013 г. е удостоен с рицарско звание.

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

"Подобно на много евреи и в моето семейство има бежанци. Изборът ми да даря паричния еквивалент на наградата "Генезис" в подкрепа на тази кауза е начин да подпомогна хора, които като моите предци са били принудени да търсят спасение от преследване", казва творецът и активист.

Аниш Капур с британската кралица ЕлизабетII/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Личностите, удостоени с "Еврейска Нобелова награда", даряват паричната й равностойност на благотворителни организации по техен избор с цел да вдъхновят следващото поколение евреи.

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Последният носител наградата "Генезис" за 2018 г. - холивудската звезда Натали Портман, планира да дари паричния й еквивалент за промотиране на равноправието на жените.

През годините с приза са били удостоени бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, цигуларят Ицхак Пърлман и актьорът Майкъл Дъглас.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фотографът Любомир Жипонов: Да уловиш Менделсон в кадри

"Когато спечелиш доверието на клиента и той се чувства спокоен, уверен и сигурен с теб, то тогава се получава и магията в снимките", споделя известният фотограф

Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през юли

Инсталацията, на стойност 14 милиона евро, ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Напечатай си изкуство

"Проектът "Печатай с мен" е особено ценен за популяризирането на техниката на ситопечата сред художници и публика

Българин, живял 30 години в Холивуд, представя във Варна цветовете на Дивия Запад

"Ние сме част от света, номади, но в еволюцията си сме се откъснали до такава степен, че дори сме забравили как се живее сред нея", споделя Арменак Мазлумян, който подрежда експозиция от 40 снимки

Съвременният свят в 13 визуални метафори в изложбата на Стефан Стефанов

Галерия "nOva art space" подкрепя млади таланти в областта на плаката. Художникът e създавал плакати и за Народен театър "Иван Вазов"

Млади автори ще представят изложбата "РазЛичности" в Арт Галерия - НДК

Експозицията ще може да се види между 17 юни и 8 юли 2021