Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

АЛТРУИЗЪМ

Скулпторът Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

Творецът предоставя паричния еквивавалент на израелската награда "Генезис", наричана "Еврейска Нобелова награда", предаде Ройтер, цитирана от БТА

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Именитият британец от индийски произход и активист за човешки права Аниш Капур дари паричния еквивалент от $1 млн. на наградата си "Генезис" на пет благотворителни организации, подпомагащи бежанците, предаде Ройтерс.

Израелската награда "Генезис", наричана "Еврейска Нобелова награда", се присъжда ежегодно на личност като признание за ангажираността й със социални каузи и дълбоките й връзки с еврейските й корени.

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Аниш Капур, носителят на приза за 2017 г., е роден през 1954 г. в Мумбай, Индия. Баща му е индиец, а майка му - еврейка от Ирак.  Иновативният скулптор, смятан за един от  влиятелните творци от своето поколение е носител на престижната британска награда за съвременно изкуство "Търнър". През 2013 г. е удостоен с рицарско звание.

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

"Подобно на много евреи и в моето семейство има бежанци. Изборът ми да даря паричния еквивалент на наградата "Генезис" в подкрепа на тази кауза е начин да подпомогна хора, които като моите предци са били принудени да търсят спасение от преследване", казва творецът и активист.

Аниш Капур с британската кралица ЕлизабетII/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Личностите, удостоени с "Еврейска Нобелова награда", даряват паричната й равностойност на благотворителни организации по техен избор с цел да вдъхновят следващото поколение евреи.

Аниш Капур, скулптор/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Последният носител наградата "Генезис" за 2018 г. - холивудската звезда Натали Портман, планира да дари паричния й еквивалент за промотиране на равноправието на жените.

През годините с приза са били удостоени бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, цигуларят Ицхак Пърлман и актьорът Майкъл Дъглас.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"През изминалата година" в Музея за съвременно изкуство

Вернисаж: 7 юли, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа, САМСИ, бул. "Черни връх" 2

"Красотата и надуваемата играчка - Афтърпарти" от Стоян Илиев

Изложбата е от 11 юни до 24 юни 2022, Откриване: 11 юни 2022, 17:30 часа

Поетическият видеотриптих "Друга светлина" вече е достъпен онлайн

Изкуствата, замесени в триптиха функционират едновременно и равнопоставено, затова той се превръща в произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми

Времето по време на криза - "Три цвята" от Иван Мудов

За проекта "Три цвята", авторът инсталира на всеки един от трите пилона пред НДК по един флаг - бял, зелен и червен. Инсталацията ще остане до 1 август 2022 г.

Жените в архитектурата на ХХ век

Изложбата "Госпожо архитект, Frau Architekt" се открива на 4 юли в Градската градина