Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

SEPIA на художника Димитър Генчев в DOT Sofia

ОТКРИВАНЕ

SEPIA на художника Димитър Генчев в DOT Sofia

Изложбата ще бъде открита на 4 април от 18.00 часа и ще продължи до 12 май

Burn The Island, 2024 (Снимка: Димитър Генчев)

Още

Константин Бранкузи - бащата на модерната скулптура в Център Помпиду

Константин Бранкузи - бащата на модерната скулптура в Център Помпиду

На 4 април от 18:00 ч. изложбата на художника Димитър Генчев - Sepia ще бъде открита от Sarieva/Gallery в DOT Sofia.

Това е четвъртата изложба на Sarieva/Gallery в новооткритото пространство. В основата на колаборацията между двете организации е представянето на установени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда.

Димитър Генчев (Снимка: Кристофор Балабанов)

Роден в Пловдив, Димитър Генчев завършва Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU). Учил е още в Rijksakademie в Амстердам и Ecole des Arts Decoratifs в Страсбург, Франция. Негови произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби в Музея за съвременно изкуство De Domijnen, Ситард; Credo Bonum, София; Morsbroich Museum, Леверкузен; Кралският дворец в Амстердам; Cloud Seven, Брюксел; Софийска градска художествена галерия и др.

Още

Богонадареният Пламен Бонев

Богонадареният Пламен Бонев

Това е втората му самостоятелна изложба със Sarieva/Gallery, като е представян в други групови изложби и инициативи на галерията регулярно през последните години. Генчев е носител на стипендия от фондация "Фонд Мондриан"; награди за живопис: Наградата на Buning Brongers в Холандия; Национална награда на Allianz България; награда от Националния конкурс за живопис и скулптура за млад български художник и наградата "Гауденц Б. Руф".

Още

Инсталацията "Съседите": Паметта не като думи, а със сетива

Инсталацията "Съседите": Паметта не като думи, а със сетива

Живописните платна на Димитър Генчев са нови и не са показвани досега. Подготвени са през последната година, а цялата изложба взима заглавието Sepia на една от картините в нея.

"Когато правиш произведения специално за дадена изложба, между тях, разбира се, има връзка. Може би това, което най-силно обединява всички картини в Sepia бих нарекъл "светлината по гънките на материята." - казва Димитър Генчев.

В текста за експозицията Десислава Милева допълва:

"Светлината е основополагаща в работата на Димитър Генчев. Тя е ритъм, импулс, миг на влюбване. Генчев не само рисува светлината. Той я създава в платното, умело вграждайки матови, лъскави или прозиращи елементи в диалог с източниците на осветление.

Sepia, 2024 (Снимка: Димитър Генчев)

Тази игра на външна и вътрешна светлина, така характерна за автора, допълва усещането за непрекъснато движение и за съществуването в двуизмерната повърхност на платното на още едно трето измерение."

Самият Димитър Генчев споделя, че вероятно афинитетът към материите и текстурите идва от някогашното му желание да бъде скулптор. Всъщност художникът изобразява онова, което вижда в света, но някак без да го копира. В настоящата изложба негов обект на наблюдение е природата или едно съвсем обикновено листо.

"Смятам, че художникът е някакъв вид наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш", разказва още Димитър Генчев.

Още

Григор Ангелов и неговият "Прозорец"

Григор Ангелов и неговият "Прозорец"

Работата му съчетава хиперреализъм с абстракция и тази характерна двойственост на произведенията му е кодирана и в самото заглавие на настоящата изложба, което на български език означава едновременно цвят и вид мекотело. Основният творчески стремеж на Димитър Генчев е свързан силно с живописния експеримент.

"Димитър Генчев е художник алхимик. Един от онези, които търсят в изкуството безкрайните възможности за трансформация на материята и мистериите на нейното зараждане. Трансформация, която бележи със специфична динамика всяка една от творбите представени в новата самостоятелна изложба на художника - Sepia. Реализирана в колаборация със Sarieva/Gallery, тя се фокусира върху една все още малко позната посока на визуални търсения и експерименти на автора.

В работите, създадени през последната година, Димитър Генчев комбинира абстрактни и фигуративни елементи, изследвайки докъде може да стигне разпадът и преливането на формите в едни безкрайни пространства, безтегловни, поглъщащи и ефимерни.

Пространства, които не обещават нищо, не разказват нищо и с това носят в себе си едно безмерно и така необходимо спокойствие в свят изтъкан от дисонанса на шумни наративи. Пространства, в които окото не търси да реконструира смисъл, история, граници, а да потъне все по-надълбоко." - пише Десислава Милева.

Изложбата ще продължи в Sareiva/gallery в DOT Sofia до 12 май.

Още

Стилияна Узунова  с емоционално пътуване и "Пристан"

Стилияна Узунова с емоционално пътуване и "Пристан"

Още

"Образ на ръба на материята" – несъществуващото пространство на българо-белгийската художничка Деница Тодорова

"Образ на ръба на материята" – несъществуващото пространство на българо-белгийската художничка Деница Тодорова

Още

КОМАТ: Пресечната точка между изкуството и храната

КОМАТ: Пресечната точка между изкуството и храната

Още

Стефан Николаев избра новооткритото пространство "Dot Sofia" за новата си изложба "Дом"

Стефан Николаев избра новооткритото пространство "Dot Sofia" за новата си изложба "Дом"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Венцислав Занков представя своята нова самостоятелна изложба "Тренировки"

Откриването е на 1 май в HOSTGALLERY от 18.00 часа с представяне от проф. Боян Манчев

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции